söndag 13 januari 2013

Miljöpartiet har vaknat!

Såg på SVT att Miljöpartiet har vaknat,


"Mehmet Kaplan (MP) säger att han blev bekymrad när han såg SVT:s reportage i fredags:

–Jag är förvånad över att det har fortsatt att rulla på. Bakom varje siffra finns ju en individ som befinner sig i ett utsatt läge. Det viktiga nu är att regeringen måste förstå att riksdagen inte accepterar detta.

Miljöpartiet kommer att kalla arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) till arbetsmarknadsutskottet nästa vecka så att hon får förklara sig.

–Om förklaringen inte följer det som riksdagen har beslutat att regeringen ska göra, så kommer Konstitutionsutskottet att få titta på detta. Och då är inte Miljöpartiet främmande för att göra en KU-anmälan, säger Mehmet Kaplan (MP).

–Nästa steg blir att ifrågasätta om ministern har åsidosatt sina skyldigheter och att hon inte har lyssnat på riksdagen. Då handlar det om förtroendet för den enskilda ministern och i förlängningen för regeringen, säger Kaplan."
 

Han är förvånad, säger han. Ja vi är många som är förvånade, närmare bestämt alla de 33.630 personer som (enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik) befann sig i FAS 3 i december 2012, alla deras anhöriga/vänner/bekanta och alla andra som engagerat sig i frågan.


Men eloge till Miljöpartiet och Mehmet Kaplan som nu har vaknat. Hade ju önskat att Socialdemokraterna varit de som föregått med gott exempel i den här frågan och det borde de gjort långt tidigare, anser jag och många med mig.


Nu vet jag inte varför SVT (Rapport) har tagit upp FAS 3 på nytt i två kvällar i rad, helt plötsligt? Vad är den stora sensationen? Kan det vara att man börjar förstå att det här med FAS 3 blir allas vår olycka om det får fortgå? Allt fler arbetslösa går det här vansinniga spektaklet till mötes och igår skrev också tidningen ARBETET om att:


"3 539 inskrivna i fas 3 fick inte ett öre i ersättning från staten i november – varken a-kassa eller aktivitetsstöd. Det är en ökning med 1 000 personer, eller 40 procent, på bara en månad."

 
 

Det måste väl antagligen vara tidningen ARBETETs artikel, "Rekordmånga deltar i FAS 3 utan ersättning", som fått fart på SVT och sedemera även på  Miljöpartiet? Det var ju i varje fall det som verkade vara huvudnyheten om     FAS 3  i Rapports inslag om FAS 3 i fredags.


"Blev tvärtemot riksdagens beslut. Trots att en majoritet i riksdagen slagit fast att inte fler arbetslösa ska hamna i det omdiskuterade Fas 3-programmet, så hamnar allt fler just där. Det visar färsk statistik som Rapport tagit del av.
 
Samtidigt har antalet i Fas 3 som inte får några pengar alls från arbetsmarknadsförsäkringen ökat med 40 procent det senaste året.

Regeringen satsning på Fas 3-jobb har fått mycket kritik från olika håll."
 

 

Det vore ju förbaskat bra om Socialdemokraterna nu såg sin chans att hänga på Miljöpartiet och få igång någon förändring ÄNTLIGEN! Se till att regeringen följer det demokratiska beslutet!!! SVT Rapport igen;

"...nu visar SVT:s siffror att verkligheten blev tvärtom. Allt fler hamnar i Fas 3.  
34.540 personer i december, vilket är nästan 5.000 fler än för ett år sedan.

– Vad regeringen gjorde efter det beslutet var att förändra insatserna inom sysselsättningsfasen relativt dramatiskt, säger Bettina Kashefi (M), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Men har det blivit bättre?

– Jag vågar inte svara på några effekter när det gäller den delen.

Förändringarna statssekreteraren talar om är bland annat anställningsstöd. 1.800 har fått den hjälpen.  
Men det ändrar inte statistiken.

Att fler och fler hamnar i Fas 3, är det i linje med vad riksdagen beslutade?

–Jag kan inte..., säger Bettina Kashefi och avbryter sig själv och blir tyst."
 

Hon har all anledning att bli tyst, för det finns inget försvar till den frågan hon fick. Det blir pinsamt och hon verkar vilja försvinna. Det förstår jag. Detta har nu alltså Miljöpartiet snappat. BRAVO!

På Youtube finns ett klipp där vår statsminister, Fredrik Reinfeldt (M), får frågan: Vilket var ditt första jobb? Han svarar att han sålde jultidningar och en sommar stod han och packade tejp på TreAB...?  "Det viktigaste är ju att det har givit en lön..." ...säger statsministern.

 

I FAS 3 är dock det viktigaste att man trivs, har en "meningsfull" sysselsättning, att man har någonstans att gå om dagarna, någonstans där man kan få känna sig som en del i ett sammanhang...

Det är en väldig skillnad på att packa tejp med lön och justa villkor än att packa tejp i FAS 3... suck. Men...

LÖN är tydligen överskattat för alla utom statsministern. Eller?

Nyss såg jag detta. på Facebooksidan "VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU"...:

"Har kopierat en text… Skulle jag hamna där nån gång DÅ
finns verkligen inget att leva för och jag avslutar mitt liv.

   Allt fler i hamnar i Fas 3           

  Trots ett riksdagsbeslut om att det  
  inte ska skickas fler personer till  
  Fas 3-programmet har antalet ökat med
  nästan 5.000 personer på ett år, visar
  statistik som SVT har tagit del av.  

  Siffrorna visar också att antalet    
  personer i Fas 3 som inte får någon  
  ersättning från arbetsmarknadsför-   
  säkringen har ökat med 40 procent.   

  Fas 3-jobben går ut på att arbets-   
  givare får ekonomiskt stöd för att   
  sysselsätta långtidsarbetslösa. En   
  SVT-granskning har tidigare visat att
  det leder till få riktiga jobb medan 
  arbetsgivare gör stora vinster."

Länk till ovan; http://sedel.spotlife.se/2013/01/11/text-tv-pa-svt/
 
Hillevi Engström (M) är däremot nöjd och hon tycker tydligen att RUT är en succé. Dessutom så verkar hon tro att det här med herrskap och tjänstefolk är någonting NYTT?


 

 Lite intressant läsning...

 "Behovet av arbete har med den teknologiska utvecklingen aldrig varit mindre än idag. Tack vare ökad specialisering, effektivare arbetsorganisation och tekniska innovationer har arbetets produktivitet mångdubblats. Ändå arbetar vi i dag mer än vad man gjort under större delen av den mänskliga historien.

- Sedan 1930-talet har produktiviteten i Sverige mer än femdubblats. Men detta har inte lett till att vi nu arbetar fem gånger mindre, tvärtom har arbetstiden varit relativt konstant, säger Roland Paulsen, doktorand i sociologi och författare till den nya boken ”Arbetssamhället”."

Detta hittade jag också på facebook under denna länk.
 

Nu återstår att se om debatten om FAS 3 tar fart och om Miljöpartiet gör slag i saken... och om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hakar på... Go, go, go...

 

Irene 

 

 
 

 

2 kommentarer:

 1. Tack för bilden. Jag satte pratbubblor på den. Självklart får alla använda både den och andra bilder som jag har gjort. http://skvitts.wordpress.com/2013/01/14/moderna-tider-2/

  Varför inte denna t.ex.:
  http://svittbilder.files.wordpress.com/2013/01/underkastelse-2.jpg?w=911

  och denna:
  http://svittbilder.files.wordpress.com/2011/10/bogarfilosofi.jpg?w=911&h=1290

  en till.
  http://svittbilder.files.wordpress.com/2012/11/fattigdom-m.jpg?w=595&h=262

  och till sist:
  http://svittbilder.files.wordpress.com/2012/11/m-mantra.jpg?w=906&h=1301

  /Skvitt

  SvaraRadera
 2. http://pershuvud.wordpress.com/2014/03/11/erfarenhet/

  /Per

  SvaraRadera