fredag 25 januari 2013

Almega angående RUT jobben

 
"Almega är tjänsteföretagens organisation. Vi arbetar för att förbättra förutsättningarna för företagarna i tjänstesamhället Sverige så att tjänsteekonomin kan blomma för fullt. I vår blogg kan du följa de senaste händelserna och debatterna inom tjänstesektorn."
 

DI skriver... "Mer rut alliansens vapen i valet"...

"I fjol utförde nästan 17.000 företag rutarbete åt en halv miljon svenskar. Enligt Almega har 12.000 nya jobb skapats. Nu planerar regeringen alltså nästa steg."

Läser vidare i DI 
”Vi har precis börjat och det är inom ramen för sedvanlig uppföljning av lagstiftning. Vi tittar på rut och rot, men jag kan inte avslöja något. Det är precis som om du frågar mig vad budgetpropositionen i höst ska innehålla. Det här är ingen officiell grupp och det saknas officiella dokument, säger han.
Det är ett intensivt arbete som har inletts där även arkitekten bakom rutreformen, Ann Öberg, deltar. Hon gjorde 2005 en utredning på Konjunkturinstitutet där en rutreform skissades upp och som alliansregeringen sedan i stort sätt genomförde rakt av. Nu arbetar hon på finansdepartementet.
Enligt uppgifter till Di ser gruppen över möjligheten att göra rutavdraget ännu mer förmånligt, antingen generellt eller riktat till vissa grupper, som pensionärer eller barnfamiljer. Men man ser även över hur helt nya tjänster ska ges rätt till skattereduktionen, där it-tjänster är ett av flera tänkbara områden.”
 

Stefan Löfven (S). Partiledaren i stor SVT intervju...

 

”RUT - inte bara för välbärgade”

"I dag kom nya siffror från Almega som säger att RUT-avdraget skapat 16 procent fler arbeten, många av dem kommer från utanförskap. Socialdemokraterna vill inte ta bort avdraget helt, utan i stället sänka taket. Men enligt Stefan Löfven är RUT ett kostsamt avdrag.
– Det finns olika siffror på om det varit bra eller inte. Stämmer Almegas siffror så kanske det har gett cirka 3.000 jobb. Men ser man på kostnaden så handlar det om 3 till 4 miljarder – det betyder en miljon per jobb i så fall. Men nu är det så att det finns där, människor har vant sig vid det. Vanliga lönetagare använder det till viss del. Då säger vi okej, låt det vara kvar, men ta bort de högsta taken så att inte bara välbärgade människor kan använda det, säger han."

 

HUR BETALAS RUT JOBBEN? 

 
 


Om det finns någon GRANSKANDE journalist där ute som läser detta så vore det trevligt om denne skulle ha lust att kontrollera detta... Vore intressant att veta hur många RIKTIGA jobb det gett och inte bara att det gett jobb...
Eller hur?

Irene

3 kommentarer:

  1. Undrar själv var alla samhällskritiskt granskande journalister gömmer sig. Verkar ju idag vara lönen som är viktigast för dem, eftersom de inte vill bita handen som föder dem. Dagens media påminner mest om någon öststats statskontrollerade media på 60-70-talet.

    SvaraRadera
  2. Jag ser Rut och rot bara som ett sätt att skapa jobb som inte betalar sin del av almännyttan. Blir det bättre att man inte betalar en del av sin skatt bara för att regeringen säger det är ok, och det är registrerat att man gjort så? Det är tydligt att detta är riktat till dom rika, även om dom som inte är så rika ibland kan utnyttja det.

    Men om vi ändå menar att vi har råd, så har jag ett par förslag på förbättringar.

    Hmm.. Jag skulle gärna sett att "Rut" ersattes med sänkningar i kostnaden för hemtjänst, för dom som behöver det.. Där har vi en form av hushållsnära tjänster där användarna inte har råd, så det finns gott om utrymme för expansion.

    "Rot" kan gärna ersättas med ett sökningsbart bidrag till för att höja standarden på ett hus, där ett av kriterierna beror på hur stort lån man har jämfört med värdet på huset.

    SvaraRadera
  3. Bra förslag Roger Lundström. :)

    SvaraRadera