tisdag 1 januari 2013

Hur får man skattebetalare att reagera?

Är det verkligen så att svenska skattebetalare struntar i vart deras pengar tar vägen, bara arbetslösa kommer ut i sysselsättning? Struntar de verkligen i att människor som till exempel Ivan Daza, Jobbfabriken, skor sig på arbetslösa och startar sysselsättningsplatser bara för att tjäna pengar?
Har de inget som helst intresse av vilka anordnarna är och hur pengarna används? Tycker de inte att det är sjukt när en anordnare kan ta emot till exempel femtio arbetslösa i FAS 3 och få 250.000 kr för besväret, VARJE MÅNAD? Sen har de kanske två-tre stycken som de anställt med s.k. SAS-anställning där staten (det vill säga skattebetalarna) bekostar den största delen av deras löner, för att handleda dessa stackars satar i FAS 3. Tycker verkligen inte svenska folket är detta är SJUKT?

Jo jag tror det. Jag tror de flesta som får veta hur FAS 3 (inte) fungerar skakar på huvudet och håller med om att det är sjukt. Bara en bråkdel håller nog med Hillevi Engström (M) och hennes gelikar om att "det är bättre att folk får komma ut i en sysselsättning, få vara en del i ett sammanhang och få en nära jobbet upplevelse". De flesta skulle nog önska att den här sekretessen över vilka som är anordnare i FAS 3 upphävdes. De flesta skulle nog vilja veta VAR alla dessa FASare är placerade. Många vill nog dessutom kunna välja bort olika företag/caféer/secondhandbutiker/föreningar där FAS 3:or utnyttjas. Många vill nog veta vart deras skattepengar går.

Det borde dessutom ligga i skattebetalares intresse att skapa opinion mot FAS 3. Det FINNS ingen som sitter säkert där ute på jobben. Det hörs om varsel både här och där. Särskilt de som fyllt 45 eller är äldre som blir varslade löper STOR RISK att själva hamna i FAS 3 så småningom, med den utveckling vi ser. Många varslade börjar nu inse att a-kassan inte ger de pengar som de trott. Den är urholkad. Det mesta man kan få är 680 kr per dag. 22 dagar gånger 680 kr innebär 14.960 kr FÖRE skatt! Det har gått upp ett och annat ljus för de som varslas. Dags att börja hojta HÖGT nu?

 

Men HUR får man dessa skattebetalare att REAGERA? Vad kan de göra?

Det första man måste göra är att UPPLYSA människor om vad FAS 3 är. För hur konstigt det än kan låta så är det FORTFARANDE massvis av skattebetalare där ute som INTE vet vad FAS 3 är.
Man kan också tipsa dem om att skicka sina frågor och åsikter i frågan, till regeringen.
Vad mer kan man göra? Har du några förslag? Tipsa oss gärna.

God fortsättning på 2013.

FASORNA

13 kommentarer:

 1. Tyvärr så är det lite av en gissningslek att försöka pricka in vad folk bryr sig över.

  Tänk om det faktiskt är så illa att majoriteten inte bryr sig förrän den dag de drabbas själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så kan du ha rätt Slaven. Man kanske behöver se någon närstående eller sig själv drabbas, många gånger, för att vakna ur dvalan.

   Radera
 2. Vi är många som i verklig massmedial motvind genom insändare och sociala medier försöker påvisa galenskapen med Fas3. Vi skulle kunna nå fram mycket bättre om vi hade flera politiker och journalister som tog upp idiotin med att låsa in folk i en åtgärd som väl mest liknar en dumpningsstation för icke önskvärda. Vakna! Nästa gång kanske det är er tur att gå till ett oavlönat arbete där någon annan skördar frukterna av varje handtag du gör.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer snart att åka in i fas 3 så jag tackar för informationen ni gett mig.

  Hur stor är chansen att arbetsgivaren ger mig en fast anställning med lön istället för att fortsätta få betalt för en gratisarbetare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är nog den chansen ganska liten Anonym, det är bara en bråkdel av de som hamnar i FAS 3 som går vidare till en anställning. FAS 3 var inte menat att leda till jobb. Där skulle de hamna som inte var kapabla att ha ett arbete. Det gick dock snett någonstans på vägen. Littorin har erkänt att det var ett misslyckande men Alliansen håller fast vid detta och hävdar att det är bra???

   Radera
 4. Det är inte alla Fas 3-jobb som är dåliga. På vårt föräldrakooperativ har vi anställt en kock på deltid med hjälp av Fas 3. Ett riktigt (och mycket uppskattat) jobb, som vi inte hade kunnat tillhandahålla utan hjälp med lönekostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du nu HeadWar? Har ni en FAS 3 på deltid som kock eller har ni ANSTÄLLT denne med lön och justa villkor på deltid och som FAS 3 resterande tid?

   Det händer ibland att en FAS 3 får jobb, oftast då som handledare till andra FAS 3, då brukar det också vara i form av en s.k SAS anställning eller i bästa fall Nystartsjobb, som även detta subventioneras med skattepengar.

   Hur är det hos er?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Din kommentar är inte helt tydlig. Anställd med hjälp av FAS3 ?
   Är det deltidsanställning med anställningskontrakt och övrig tid upp till 100% ?
   Ni är väl ändå medvetna om att regelrätt jobb som skall utföras av anställda ej skall utföras av FAS3-placerad person.
   Visst finns det platser som kan växla mellan timanställning och FAS3. Är det detta du åsyftar?

   Radera
 5. Man borde ju inte längre bli arg eller överraskad över hur okunniga väljare det finns i det här landet?Anställt en kock på deltid med hjälp av Fas 3?Varför skriver man anställt ,när det gäller någon i FAS 3?En riktig anställning är ju inte FAS 3?

  SvaraRadera
 6. Jag tror att de som har arbete (läs: anställning)idag har en så pressad arbetssituation och lever så stressiga liv överhuvudtaget så att de inte orkar bry sig om mer än den allra närmaste sfären. Ett slags tunnelseende. Dessutom är många idag så rädda om sina jobb att de inte vågar upphäva sin stämma och protestera mot någonting överhuvudtaget! En skrämmande utveckling (avveckling)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det inte för stressigt och de som säger att jag fel så ninbs vem som är skyldig genom sin tystnad. Sluta spela offer och lär er ta ansvar. Med mina 28500 brutto i månaden och utrymme att styra mitt liv skulle det vara direkt pinsamt att hävda att det är besvärligt för mig. Den rätten kan man inte ha och hör för Fan vad folk berätta om detta. Jag har nyss blivit upplyst. Det är fegt att inte titta och lyssna . Jag antar naturligtvis att ni är modiga så då sätter vi lite fart vi med lön och makt att kräva utan större risk

   Radera
 7. Jag har varit i Fas 3 i snart 3 år och på det projekt jag är på nu dvs Jobbfabriken så undrar man hur det är beskaffat med syftet att sysselsätta de arbetslösa.
  Som jag ser det så verkar det som det endast är pengar som är drivkraften för anordnaren i det här fallet Jobbfabriken. Långa innehållslösa dagar som känns meningslösa. Ett slöseri med resurser enligt min mening. Hoppas att det snart blir slut på den här förvaringen av människor i syfte att sko sig på arbetslösa.

  SvaraRadera