torsdag 24 januari 2013

Kameruner lurade på svensk arbetsmarknad

Det går utför på Svenska arbetsmarknaden och detta med regering som bestämt sig för att dumpa lönerna och försämra villkoren för arbetstagarna. Deras förklaring till detta spektakel är att man på detta vis får fler i arbete?


Igår kväll sände Uppdrag Granskning (SVT) ett inslag om gästarbetare från Kamerun som reste till Sverige för att plantera skog. De trodde att de lämnade sitt hemland för ett välbetalt arbete, men det visade sig att de hade blivit lurade. De lånade pengar för att kunna resa till Sverige, idag har de inte ens möjlighet att ta sig tillbaka till Kamerun.

Aftonbladet :

"Gästarbetarna från Kamerun ­lovades välavlönat arbete i svenska skogar.
Nu anklagas företagaren Niklas Gotthardsson för att ha blåst dem.
– Det är ren människohandel vi pratar om här, säger Tommy ­Andersson på GS-facket i SVT:s ”Uppdrag granskning”.
Företaget Skogsnicke AB och ­företagaren Niklas Gotthardsson är en storspelare inom skogsplantering.
De två senaste somrarna har 39 män och åtta kvinnor från Kamerun fått arbets- och uppehållstillstånd för att plantera skog i Västerbotten."
 
Flashback forum uppdagas att denne Niklas Gotthardsson lever ihop med en kvinna från Kamerun, Agbor Jenet, som också finns att finna på Facebook. Hon har en profilbild där hon sitter på ett flyg till Kamerun och där kommenterar hennes sambo, Niklas Gotthardsson:


"The north of Sweden will be invaded by Cameroonians."

 


 
Vilket sammanträffande? Vid lite googlande kan man hitta massvis av
underligheter kring denna historia.

Men det största ansvaret för att detta kan ske måste väl ändå ligga hos våra politiker? Det måste väl vara så att det är något fel på lagar och regler när detta som nu uppdagats har kunnat inträffa?

Björn Alvebrand skriver mycket insiktsfullt om den allt mer havererande svenska arbetsmarknaden...

Legaliserat slavarbete möjligt med den nya lagen om arbetskraftsinvandring är rubriken.

"Den nya lagen om arbetskraftsinvandring tillkom under den då varande majoritetsregeringen 2008. Det grundläggande villkoret för att en medborgare från tredje land skall få ett arbetstillstånd skall enligt regeringen vara att han eller hon erbjudits en anställning på grund av att det råder arbetskraftsbrist inom det yrke anställningen avser. Det har tidigare avslöjats hur asylsökande utnyttjas som billig arbetskraft till lågkvalificerade yrken samtidigt som det saknas kvalificerad arbetskraft hos flera arbetsgivare. Enskilda tredjelandsmedborgare kan få betala från 30 000 kronor och uppåt för ett arbetstillstånd –  ett arbetstillstånd som inte garanterar ett jobb.I LO-tidningen från den 12 november kunde jag läsa att arbetsgivare anser sig behöva rekrytera lokalvårdare från Egypten samtidigt som det i Stockholm finns drygt 5 600 lokalvårdare som enligt Arbetsförmedlingen är heltidsarbetslösa."

och vidare i hans inlägg läser jag...
"Allt har teoretiskt gått rätt till, man har hos Migrationsverket meddelat löneförmåner, tidpunkter och vad arbetet innehåller. Den fackliga organisationen har medgivit anställningsvillkoren som förenliga med de avtal som finns mellan parterna. När så alla handlingar är godkända och undertecknade det är då allt går snett – inte för entreprenören – utan för de som skall utföra arbetet – i detta fall Kamerunska medborgare. Ett erbjudande är inget giltigt avtal varför denne oseriösa entreprenör kunde förvandla löne- och allmänna villkor för Kamerunerna. Istället för det utlovade 18.500 kronor i månaden som en fast lön inklusive traktamenten så gjordes allt om till att bli en ackordslön istället vilket reducerade lönen med två tredjedelar av den ursprungliga utlovade lönen. Så handlar en kriminell, ett mänskligt avträde som skulle fråntas samtliga sina medborgerliga rättigheter."
 
Precis som Uppdrag Granskning också har rapporterat.
 
Här är lite av det som framkom i Uppdrag Gransknings reportage..

"För att komma upp i den lön de blivit lovade innebar det att de måste plantera nästan 3000 plantor per dag, det vill säga en planta var 7:e sekund..."

Tommy Andersson, avtalssekreterare GS facket säger bland annat:
"Det är förskräckligt, det är alldeles förskräckligt, det är ren människohandel vi pratar om." och "...det här är jobbtrafficing."
"Varje månad har det dragits fackavgift... men den avgiften kom aldrig fram till skogsfacket, han behöll dem själv..."
 
Han hyrde en nedlagd skola för att inhysa en del av arbetslaget, ett tiotal bodde här,
Han drog av 70 kr per dag på deras löner för boendet på skolan, detta innebar att han tjänade över 15.000 kr per månad på boendet för sina anställda. Den andra delen av arbetslaget fick bo på en camping där han betalade mellan 50 och 70 kr per dygn för deras boende, men av de anställda som bodde här tog han ut 100 kr per dygn så även här gjorde han vinst. 1500 kr per månad fick de betala för maten, som även den drogs av på deras lön.
Ja man blir verkligen bestört när man ser det här  reportage på Uppdrag Granskning och man undrar, vad tänker nu Alliansen och vår arbetsmarknadsminsister, Hillevi Engström (M) göra åt att detta kan inträffa?

"Jag vill vara tydlig med att säga att schyssta villkor ska råda på den svenska arbetsmarknaden. Det är oacceptabelt att enskilda arbetsgivare utnyttjar människor, säger Engström till SVT Nyheter. "
 
I samma inslag hos SVT Nyheter läser jag:
 "Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson anser att regeringen har gjort det lätt att fuska med arbetskraftsinvandringen.

– Det hålet måste vi täppa igen. Annars kommer vi att få se fler exempel på jobb–trafficking, för det är vad det är, ett skamlöst utnyttjande av människor, säger Johansson till TT."
 
 Det pågår förhandlingar och senaste nytt är att Gästarbetarna ska få sina pengar.

Nu förväntar jag mig lagändringar!


Läs också detta inlägg av Camilla Wedin angående de förändringar i LAS som ligger på remiss...

Hon skriver bland annat:

"Då undrar jag om arbetare idag tycker att det är mer okej att arbetsgivaren har all makt vid uppsägningar om det innebär att oseriösa arbetsgivare kan säga upp anställda utan egentlig saklig grund annat än en åsikt, lite sjuka barn eller kanske lite otur med egen sjukdom?
 
Tycker arbetare idag att det är okej att arbetsgivaren inte ska betala lön under pågående tvist och ogiltligförklaring av uppsägning?
 
Tänk då om du blir uppsagd just bara för att du tycker att du är värd en rimlig arbetsmiljö och ställer de kraven på arbetsgivaren. Arbetsgivaren tycker att du är besvärlig och icke sammarbetsvillig och säger upp dig pga personliga skäl.
Självklart är det inte saklig grund och en sådan uppsägning skulle ogiltligförklaras av facket. Idag är arbetsgivaren tvungen att betala lön så länge tvisten pågår."


Ha en bra dag i vinterkylan och fortsätt kämpa mot den havererande arbetsmarknaden mina vänner!

Irene

UPPDATERERAR utvecklingen
 
24:e januari
"Glädjen var stor efter att de fått reda på att de ska få sina pengar: – När jag får mina pengar köper jag en biljett till Kamerun, säger Stanley Beh.
Katarina Novak på Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA) kommenterar för SVT efter förhandlingar med GS-facket och SLA.
– Om de har fått för lite lön så ska de ha den lön de har rätt till, säger Katarina Novak och fortsätter:
– Under den här första förhandlingen har vi kommit fram till att vi ska försöka utreda vad som har hänt. Företaget är bundet av kollektivavtal och då kräver vi att de ska följa det." Länk.
 
samma datum...
 "De båda skogsjättarna Holmen och SCA har sagt upp avtalen med bolaget som anlitade de kamerunska gästarbetarna.
 
– Skogsnicke AB har inte levt upp till våra krav. Samarbetet med honom avbröts i höstas och han får inte arbeta för Holmen igen, säger Jeanette Tretten, Informationschef Holmen Skog, i enligt pressmeddelande med anledning av Uppdrag gransknings avslöjande." Länk.
25:e januari

 "Hoten har kommit via mejl, telefon och facebook. " Jag ska döda dig ditt jävla svin" är ett exempel på hur hoten sett ut. En annan hotar med att skicka en bekant till honom för att ge honom stryk. På facebook har två falska sidor skapats. Där riktar massor av människor sin kritik till honom: ”Vidrig människa som gör såhär!”, "Du är en skam för Sverige" och "Gå ut i skogen med bössan!,,,,,,"
– Folk är arga efter programmet. Men jag tar det inte på allvar, säger Gotthardsson.
Tänker du anmäla det? – Nej, det känns onödigt att slösa på skattebetalalarnas pengar. jag försöker dock att svara på alla konstruktiva mejl, säger han." Länk.
 

 
 

 
 
 
 
3 kommentarer:

 1. http://skogsnicke.se/
  Du som tycks se dig som expert på området kan kanske vilja läsa motpartens synsätt.

  SvaraRadera
 2. Detta är inte att vara professionell alls ... Det är bra att göra ordentlig forskning innan något offentligt.

  SvaraRadera
 3. I stort sett allt i detta inlägg är information som jag hämtat från SVT, Uppdrag Granskning och Aftonbladet. Länkar finns till alla källor.

  SvaraRadera