fredag 20 januari 2012

GÅ INTE UR A-KASSAN för jösse namn...

Gå inte ur A-kassan för jösse namn!!!

Är du arbetslös och tillhör en A-kassa, har blivit utförsäkrad ur denna, gå inte ur vad du än måste dra in på. OM du inte lyckas hitta dig en anställning innan dina dagar i Jobb och utvecklingsgarantins fas 1 och fas 2 är till ända, så blir du i så fall utan ersättning! 

Ersättning i form av aktivitetsstöd utgår i 450 dagar men...

Arbetslösa i fas 3-programmet som inte har uppfyllt villkoren för a-kasseersättning får således inte någon ersättning alls när de träder in i FAS 3.

SEX PROCENT, enligt rapport från LO av de som skrivs in i FAS 3 förlorar sin ersättning! Är du med i A-kassan och tidigare har erhållit a-kassaersättning när du varit arbetslös så får du behålla dina 65%... övriga får förlita sig på familj, släkt och vänner eller alternativt söka försörjningsstöd ifrån kommunen.

Detta är katastrof för arbetslösa och i många fall även för familjesituationen. Som de flesta vet så är de ekonomiska förutsättningarna en vesäntlig del för att äktenskap och samboförhållanden ska hålla ihop. Detta leder troligtvis till uppslitande separationer och skilsmässor i många fall, där barnen om dessa är inblandade, är de som får lida mest förstås. Detta i sig kan man ju då också förstå att det kan komma att öka hemlösheten.

Det är inte många hyresvärdar som tar emot hyresgäster utan en inkomst, försörjningsstöd räknas INTE som en inkomst och det gör heller inte aktivitetsstöd eller a-kassaersättning.

Arbetslösheten väntas stiga och fler kommer så klart, i och med detta, fösas över i FAS 3.
Idag är vi närmare 30.000 arbetslösa som befinner oss i denna fas.

Läste just en artikel i Kommunalarbetaren (KA) där  Bettina Kashefi, som är stadssekreterare åt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, säger:

"Det finns idag inga alternativ till jobb och utvecklingsgarantin och att det är oundvikligt att en del av deltagarna i fas 3 får försörja sig på andra sätt.

Den som inte kvalat in får ingen ersättning från aktivitetsgarantin. Det är ett beslut som regeringen tagit.

Staten ser inte det som sitt åtagande."


En del av deltagarna får ingen ersättning! Sex procent! Det är ju helt makalöst. Och därmed har staten skyfflat över kostnaderna på kommunerna istället. Fiffigt.


Snart är 30.000 personer inskrivna i FAS 3. Bara en bråkdel tar sig ur detta pga ett arbete, en utbildning eller för att de helt enkelt inte längre står ut med att utnyttjas.
Ingen vet väl egentligen VARFÖR man lämnar FAS 3. En bråkdel försvinner trots allt.


30.000 personer x 5000 kr (i bidrag till anordnaren per deltagare) = 150.000.000 kr per månad. Det innebär 1.800.000.000 kr per år som regeringen skänker anordnarna av dina och mina skattepengar, ofta privata och oseriösa företagare som gjort affärsidé av att sysselsätta arbetslösa på ruinens brant. Ta bara Jobbfabriken och Ivan Daza.


Det är bra att LO har vaknat och nu faktiskt skriver många debattartiklar om den fasansfulla FASAN FAS 3, men det räcker inte, vi som fortfarande är fackligt anslutna och befinner oss i FAS 3 behöver mera verktyg, mera stöttning av LO, för ensam är faktiskt inte stark och vi i FAS 3 som enskilda individer vågar ofta inte kritisera våra anordnare eller träda fram och berätta om missförhållanden och de dåliga ersättningarna, då många då riskerar att dels förlora sin ersättning och även bär med sig en rädsla om att "bli stämplad" som "en sån där skör och arbetsovillig person som misslyckats i livet och hamnat i FAS 3"... Strejkkassa är ett förslag...


Det är dags att Skrota Alliansen och deras politik, det är dags för lönearbetare i Sverige att inse vad som händer med Sverige. Det är inte bara de arbetslösa som jagas och fattiggörs. Man läser väl tidningar?


Trevlig helg, trots allt. / Iréne


4 kommentarer:

 1. Inget lär ske så länge alliansen sitter kvar. Alliansen må ligga illa till just nu i undersökningar. Men det är ingen garanti för att dom faktiskt förlorar valet.

  En ny regering får en mycket svår bit att tugga på när det gäller Fas 3. Anordnarbidraget kommer bli extremt svårt att ta bort eftersom rena företag växt upp och har detta som affärside.

  Dessa otyg till företag har ändå anställda med lön som betalar skatt. En S styrd regering sitter med svarte petter i knät och måste få till något klart mycket bättre än fas 3.

  Det är ingen enkel match så därför kommer fas 3 med all sannolikhet enbart byta namn och kallas något annat. Möjligtvis några kronor mer i ersättning för individerna kan det bli också. Men någon riktig lön lär vi få vänta på i många år till.

  Så när man går till valurnorna behöver man tänka ordentligt vad man röstar på. S är absolut inte just nu det bästa alternativet tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Vore intressant om någon socialdemokratisk ledare ville svara på det du skriver Peter Lindström. Det är ju just det här som Ivan Daza och Jobbfabriken säger sig behöva lägga undan pengar till, att avveckla FAS 3 om det försvinner. Det är nu också så att många av de som fått anställning hos dessa anordnare som handledare går på någon annan typ av bidragsanställning. Projektanställning, Nystartsjobb med mera. Vad jag förstår är det sällan som de får riktig anställning med lön från arbetsgivaren/anordnaren. Även dessa är till största delen finansierade med skattemedel. Hela FAS 3 industrin verkar vara mer eller mindre finansierad med dina och mina skattepengar.

  Sen är det ju också så att om vi får en röd eller rödgrön regering 2014 så kommer det att dröja innan alla FAS 3 platser försvinner. Anordnare kan exempelvis skriva kontrakt långt in på 2014 med AF och dessa gäller väl sedan i minst 2 år framåt. Så allra tidigast 2016 kan de vara borta helt.

  Själv är jag villig att tro på det som Socialdemokraterna har lovat, nämligen att FASA ut FAS 3 om de vinner valet. Men visst lär vi se andra arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram. Inget parti kan trolla fram 400 000 nya riktiga jobb över en natt, inte ens under en mandatperiod. Dock kan man inte annat än hoppas att de vill se till att skapa tillväxt och att satsa pengar på infrastruktur, bostäder, bättre vård och omsorg till exempel. Samt att rusta de arbetslösa, de som har möjlighet, med kunskaper som kan vara relevanta på arbetsmarknaden, istället för dessa fåtaliga och verkningslösa arbetsmarknadsutbildningar som inte alls verkar ha gett någon effekt.

  Man bör också se till att reglera praktikträsket och ge arbetsgivare möjlighet att ta in lärlingar som lär sig ett yrke samtidigt som de får lön, kollektivavtal, semester, pensionspoäng, giltiga försäkringar med mera. Det är i varje fall vad jag anser och vad jag har föreslagit.

  Vi kommer dessutom troligen få se andra former av arbetsmarknadspolitiska jobbprogram, dock med förhoppning om jobb där man får lön och rättigheter så som man hade i bland annat plusjobben och beredskapsjobben... helst sådana som innebär att man kan jobba ihop ett nytt villkor till a-kassan. Men jag kanske är för optimistisk. Det är bara min vision av det hela. Hoppas socialdemokraterna kan komma med svar på vad de tänker sig att göra snart.

  Vänsterpartiet är väl annars ett alternativ?

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om någon vet vad som händer med ersättningen från Försäkringskassan om arbetsförmedlingen skriver ut en arbetssökande ur jobb-och utvecklingsgarantin? Får man samma ersättning eller får man gå till soc och begära socialbidrag?

  SvaraRadera
 4. Hur menar du nu? Skriver ut? Varför skriver de ut? Om man skrivs ur Jobb- och utvecklingsgarantin så kan man troligtvis inte heller få någon ersättning från soc eftersom de flesta socialkontor kräver att man deltar i något arbetsmarknadsprogram hos AF.

  Regeringen med stöd av S, MP och SD har även röstat för en förändring i socialtjänstlagen som du kan läsa om här:
  http://www.folkbladet.nu/372372/vad-hander-med-svensk-valfard
  Typ FAS 4. Endast Vänsterpartiet röstade emot.

  SvaraRadera