torsdag 2 februari 2012

LEDIGA FAS 3 platser utannonseras på nätet

Kooptima i Östergötland erbjuder lediga FAS 3-platser.

"Vid vår enhet på Abel Beckers gata 5 erbjuder vi sysselsättning inom vår estetiska verksamhet. I verksamheten ingår även fakta- och inspirationsföreläsningar, friskvård, studiebesök och jobbsökning."

eller
 
"Vid vår enhet på Kabelvägen 2 erbjuder vi sysselsättning inom ett antal verksamheter.
 
Inom vår grupp för mark- och fastighetsskötsel erbjuder vi 2-3 lediga platser för deltagare som vill jobba med trädgårdsarbete och odling i avslappnande utomhusmiljö. I arbetsuppgifterna ingår även enklare underhåll och reparationer av fastigheterna.
 
Inom vår verkstadsgrupp erbjuder vi 4-5 lediga platser för deltagare som har mekaniska kunskaper och intresse för att jobba praktiskt. I arbetsuppgifterna ingår service, reparationer och montering av begagnade cyklar."
  
 
I Stockholm söker Stosse en hel drös med FAS 3:or.

"Efter nya instruktioner från Arbetsförmedlingen ska alla FAS3 personer kunna ta del av nedanstående sysselsättningsplatser. Syftet är att alla föreningar ska ha möjlighet få sina platser exponerade även om de saknar möjlighet att kalla FAS3 personer till intervjuer och introduktionsmöten. Rekryteringsprocessen är i de flesta fall mycket tidskrävande och därför har många föreningar, enligt eget önskemål, överlämnat denna process till STOSSE. Detta på grund av att vi har mycket god erfarenhet av att sköta detta.
FAS3 personer som anvisas till STOSSE kommer fysiskt att vara hos oss i våra lokaler tills den dag de känner sig redo att placeras i en förening med lämplig sysselsättning.
När FAS3 personen hittat lämplig sysselsättningsplats i en förening, skrivs personen över till denna förening i samråd med Arbetsförmedlingen och föreningen övertar ansvaret som anordnare."

Här följer några exempel på de FAS 3 sysselsättningsplatser som Stosse kan erbjuda:
"1 st medhjälpare till cafeteria, arbetstider eftermiddagar/kvällar/helger, start omgående. 
1 st medhjälpare administration, dagtid start omgående.
1 st medhjälpare till Cafeterian. 1 st medhjälpare lokalvård/alltiallo.
1 st medhjälpare administration/kansli med ekonomi erfarenhet.
 
1 st medhjälpare som vaktmästare/alltiallo. Vara med i verksamheten som ishallen, fixa förråd, slipa skridskor och vara med som fixare åt killarna i lagen.                     
1 st medhjälpare som Kock. Matlagning åt A-lag samt A-juniorer i samband med träningar och matcher. Lättare matlagning samt värmning av mat.  
1 st medhjälpare som Materialare/alltiallo. Hålla ordning i A-lagets samt A-juniorernas omklädningsrum samt tvätta.  
1 st medhjälpare som Kioskansvarig. Försäljning och underhåll i kiosken."
Det ser ut som "helt vanliga jobb" i mina ögon... men skillnaden är att detta är FAS 3 platser i idrottsföreningar. Dessa jobb får man inte lön, kollektivavtal eller ens LAGstadgad semester för att utföra. Man arbetar mot aktivitetsstöd (eller så är man på plats 8 timmar om dagen som motprestation för att erhålla försörjningsstöd)...

och anordnaren får ca 5000 kr per månad för varje person som de kan ta emot. Ett extra stöd till föreningen så att säga... i dubbel bemärkelse. Dels som bidrag i rena pengar och dels med arbetskraft.

De gör ju förstås detta för att vara hyggliga. Inte alls för pengarna... det är nog åtminstone svaret man får om man frågar. Men frågar du mig så är det helt klart pengarna de flesta är ute efter... att de sedan får arbetskraft på köpet är bara en bonus... och efter två år kan de ju ha turen att få någon ny, bättre arbetskraft...
en del frågar också efter CV för att ta in en FAS 3:a har jag hört...
Tusen jobb försvinner i Södertälje...

Astra Zeneca, läkemedelsjätten lägger ner sin forskningsverksamhet... ca 1000 tjänster lär försvinna... GRATTIS! Det lär nog bli många som hamnar i FAS 3 av dessa...

Igår kunde man läsa följande (här):


"I dag har styrelserna för de samverkande bolagen Laxå Pellets AB och Helsinge Pellets AB har därför beslutat att genomföra produktions-neddragningar, vid enheterna i Laxå och Edsbyn.

Beslutet innebär att ca 30 personer varslas om uppsägning, varav 20 i Laxå och 10 i Edsbyn."

I början av Januari kunde man här läsa att "105 anställda sägs upp när sågverksföretaget Viking Timber med huvudkontor i Asarum går i konkurs."

Varsel och uppsägningar tycks nu avlösa varandra... jag undrar hur många som kommer att landa i FAS 3 så småningom... arbetslösheten stiger... men FAS 3 växer och frodas... och även om man nu vill kalla FAS 3 för "SYSSELSÄTTNINGSFASEN" så är det samma gamla arbetsmarknadspolitiska åtgärd som FAS 3... fast dolt under ett annat namn... samma usla ersättningar och samma orättvisa system! 

DET ÄR DAGS ATT SKROTA FAS 3 NU!
Det är dags att människor får en möjlighet att leva av sin sysselsättning! NU!

Varför inte återinföra Plusjobb eller Beredskapsjobb, de var oerhört mer humana och dessa kunde man överleva av... man kunde bo kvar i sin bostad, behålla rishögen till bil... planera inför semestern...om kanske inte någon glassig resa till utlandet, men en liten tripp till tältplatsen i varje fall... Man kunde HA ETT LIV!!!ANSVAR! Herr stadsminister. ANSVAR!

Tag edert Ansvar Herr Stadsminister och Alliansen, Skrota FAS 3 NU!

/ Iréne


       


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar