tisdag 7 februari 2012

Ungdomslönerna

Folkpartisten Lennart Gabrielsson har lagt ett förslag om att ge ungdomar 75% av ingångslönen vid anställning i kommunen, det blir cirka 12000 kr brutto per månad.

En del tycker detta är bra, andra att det är pest.
Ett argument är att man inte "kan leva" på 12000 kr brutto per månad.

Det finns ett modeord som används nu: provocerande.

Jag nedlåter mig till att använda det: jag blir provocerad av att höra ungdomar och samhällsföreträdare i olika roller säga att man inte kan leva på 12000 kr brutto per månad.

Återigen glömmer man bort långtidssjukskrivna och arbetslösa.
Jag är tvungen att se till att min ekonomi går runt på cirka 8000 kr netto per månad.
Är lyckligt lottad eftersom jag är med i A-kassan och därigenom har högre aktivitetsstöd, men de som lever på minimibeloppet får ut ännu mindre.

Det är som att få en spottloska i ansiktet när man återigen pratar över våra huvuden och tänker knappt längre än näsan är lång!

Kära ungdomar, proffstyckare och andra: om ni anser att man inte kan leva på 12000 kr per månad, är ni då villiga att kämpa för att vi andra som får göra det också får det lite bättre?????
Nej, jag skulle inte tro det, men överbevisa mig gärna.

6 kommentarer:

 1. Det är 12 000 före skatt som det talas om för ungdomarna. En medveten strategi för alliansens lönedumpnings agenda.

  SvaraRadera
 2. Ett förtydligande om en ungdomar med 12 000 i bruttolön blir arbetslös får den ungdomen endast 9600 i a kassa och får således ut efter en kommunalskatt på 30% endast 6432kr. Hamnar denna ungdom sedan i fas 3 ska denna ungdom jobba heltid för 7800 före skatt

  SvaraRadera
 3. ...7800 brutto och 32% skatt... för heltid i FAS 3 ger 5304 kr netto...

  SvaraRadera
 4. Tack för förtydligandet, men jag är fortfarande kritisk. :-)

  SvaraRadera
 5. Det är precis det här som är alliansens strategi för att få folk att acceptera lönedumpning. Att sätta gruppen ungdomar och folk i arbetsmarknadspolitiska åtgärder mot varandra. Det är lika viktigt att motverka lönedumpning för ungdomar som att kämpa mot arbetsmarknadspolitiska åtgärder som tränger undan riktiga jobb.

  SvaraRadera
 6. Man ska inte ställa arbetslösa grupper emot varandra. Det är just det här som är meningen med Alliansens politik. Att det ska leda till lönedumpning och försämrade avtal. Det har vi som bekämpar FAS 3 sagt hela tiden. Det kommer mera. Var så säker. Läs gärna denna länk...

  (Kopiera och klistra in i din webbläsare)

  http://www.ka.se/index.cfm?c=100245

  SvaraRadera