tisdag 20 november 2012

Farligt AVFALL och FAS 3

Läser idag i Helsingborgs Dagblad om arbetslösa och funktionshindrade i Örkeljunga som fått hantera farligt avfall... Givetvis så handlar detta om människor i FAS 3.

"Arbetsuppgifterna är av det enklare slaget, som att förpacka olika varor i emballage.Men flera uppgifter innebär även hälsorisker. För ett drygt år sedan kom ett parti sprayburkar med bekämpningsmedel till arbetscentret från ett lokalt kemitekniskt företag. Uppdraget var, enligt föreståndaren, att tömma dem eftersom blandningen blivit felaktig."
 
Man skulle ju kunna tänka sig att man som FAS 3 skulle innefattas av de regler som gäller vad det gäller ventilation och ev. skyddsutrustning ÅTMINSTONE, eftersom det står i reglerna för detta med anordnarbidraget att det bland annat ska innefatta att:


"Tillhandahålla nödvändig arbetsutrustning, skyddsutrustning och
skyddskläder samt se över den fysiska arbetsplatsen"
 

Arbetsmiljöverket tycker att detta är "sanslöst"... skriver Helsingborgs Dagblad.

 "På Arbetsmiljöverket tycker kemisten Maria Dahlin att bekämpningsmedlet borde ha tagits om hand på annat sätt.– Det låter bara helt sanslöst att göra det här manuellt. Då krävs god ventilation och i sista hand skyddsutrustning.
Hon poängterar att det är stor skillnad på att hantera en större mängder och att spruta lite på en rosenbuske utomhus i sin trädgård."
 
Att på detta vis utnyttja arbetslösa och funktionshindrade är helt legitimt i dagens Sverige tydligen, just för att vi har FAS 3. Där man som deltagare till synes är totalt rättslös! I detta fall hos kommunen i Örkeljunga och deras Arbetscenter, som till och med fått betalt av staten i form av anordnarbidrag för deltagarna för att få detta utfört... utan någon som helst riskbedömning, vad jag kan förstå. 

Har vår arbetsmarknadsminister, Hillevi Engström (M) något att tillägga här?

 
 
För övrigt kan väl ingen människa ha missat allt detta om den skandalomsusade videon med SD som Expressen släppte?
 
Idag skrev Expressen att SD begärt kartläggning av riksdagledamöter som har dubbelt medborgarskap...
 
Jag vill då gärna citera Piratpartiet, som jag läste hade lagt upp en kommentar på facebook idag... de skrev:
 

"Den som inte har någonting att dölja har ingenting att frukta, sägs det. Men vad händer när de som kommer till makten har en egen agenda? Vad kan de använda övervakningsverktygen till om de bara ges tillfälle? Vill vi ge dem den möjligheten?"

 

Jag hoppas de som tänkt sig att rösta på SD tar sig en riktig funderare på vad detta kan komma att innebära i verkligheten, om SD får större inflytande än de redan nu har i politiken. Tänk på att de rörstar med Alliansen i 9 fall av 10.
För övrigt så skriver Dagens Arena idag om "En överskattad finansminister på fall?"

Ja vi får hoppas att människor börjar se igenom fasaden, äntligen?

Varslen haglar över Sverige och arbetsmarknadsministern och hennes gelikar väntar på bättre tider.

 
150.000 arbetslösa står utanför systemen. Dagens Arena skriver:

"Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tycker dock att villkoren för a-kassan är ”ganska rimliga” och menar att de här 150 000 människorna får hitta sin försörjning på annat håll."
Hillevi Engström tycker inte att  det är orimligt... men hon sa dock på TV...

 
Vad tycker ni, ska den vara obligatorisk?
 
 
För övrigt vill jag rekommendera detta blogginlägg från Föreningen för rättvis Välfärd i Helsingborg som har rubriken "Arbetspraktik och FAS3 skapar lönedumpning!"
 
Ha en fortsatt kritisk tänkande tisdag!
 
Irene
 


 


  

2 kommentarer:

  1. Om det finns någon heder i Örkelljunga kommun så skall dessa människor ha ersättning för detta övergrepp. Det normala är ju att människor i farliga arbeten får betalt för detta men här har man helt nonchalant utsatt människor för hälsorisker utan att de ens haft lön.

    SvaraRadera
  2. Kan man inte anmäla de här människorna till Europa-domstolen dit man anmäler t.ex massa krigsherrar?
    De har ju hunnit fördärva många människors och familjens liv.

    SvaraRadera