onsdag 14 november 2012

Brevet till Reinfeldt

Kommer ni ihåg? Vi hade ett inlägg här i Maj 2012. Här hittar du brevet.

Nu har det till sist kommit ett svar, fast inte från statsministern utan från en underhuggare... så klart.
Samma flosker som vanligt, kan jag tycka. Läs själv:

"Tack för ditt brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Ditt brev finns tillgängligt för honom. Jag har i uppdrag att svara dig. Jag ber om ursäkt att svaret har dröjt.
 
Det gör mig verkligen ledsen att höra om hur svårt du och din son har det. Som du säkert förstår har statsministern inte har möjlighet att ingripa eller uttala sig i enskilda ärenden. Däremot ska jag göra mitt bästa för att besvara dina frågor.
 
Regeringen vill att alla människor i Sverige ska kunna få ekonomin att gå ihop. Som du skriver i ditt brev kan detta i vissa fall vara tufft, särskilt om det finns barn med i bilden. Med anledning av det föreslog regeringen under förra året två förändringar i bostadsbidraget som förstärker ekonomin för barnfamiljer. Det sker en sänkning av den nedre gränsen för boendekostnaden vid vilken bidraget betalas ut och barndelen höjs. För en ensamstående förälder med bostadsbidrag innebär det en inkomstförstärkning på 7 000-11 000 kronor per år, beroende på antalet barn.
 
I ditt brev skriver du om bland annat höga kostnader för tandvård. Under förra mandatperioden genomförde regeringen av det skälet en stor tandvårdsreform som innebar en fördubbling av det statliga tandvårdsstödet från tre miljarder till sex miljarder årligen. Alla vuxna får tandvårdsbidrag och mest får de mellan 20-29 år samt de över 75 år. Ett extra skydd för höga kostnader infördes också, vilket innebär att kostnader mellan 3 001 - 15 000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent.
 
Det är tråkigt att höra om dina svårigheter att hitta ett arbete. Regeringen vill att alla människor som vill och kan arbeta också ska få möjligheten att göra detta. Därför bedriver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Till exempel så har regeringen infört nystartsjobb där arbetsgivare som anställer en person som varit arbetslös under en längre tid får ekonomiska lättnader. Ett annat exempel är att regeringen nyligen sänkt restaurangmomsen vilket gör att företag i hotell- och restaurangbranschen nu har råd att anställa fler.
 
I ditt brev frågar du om jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget är en skattesänkning särskilt riktad till låg- och medelinkomsttagare. Jobbskatteavdraget ökar både incitamenten till arbete men stimulerar även den ekonomiska tillväxten och skapar på så sätt nya arbetstillfällen. Forskning har visat att jobbskatteavdraget både ökar utbudet och efterfrågan av arbetskraft på arbetsmarknaden. När hushållens inkomst stiger ökar deras efterfrågan på varor och tjänster och på så sätt skapas nya arbetstillfällen. En ökad ekonomisk tillväxt är även viktigt för att det stärker välfärden genom ökade skatteintäkter. Vid utvärderingar kan vi se att har antalet personer i arbetskraften ökat med drygt 100 000 fler än vad som kan förklaras av att befolkningen ökar eller att konjunkturen varierar sedan år 2006. Detta trots ett mycket osäkert ekonomiskt läge på världsmarknaden.
 
Tack för att du tagit dig tid att skriva till statsministern och delat med dig av din berättelse. Vi uppskattar dina synpunkter och kommer ta dem med oss i vårt arbete. Jag hoppas att din familjs situation ljusnar. Jag vill även önska er en fin sommar!
 
Med vänliga hälsningar,
 
 Sofia Fölster
Statsrådsberedningen"

 
Det ska löna sig att Arbeta och Vi glömmer inte bort en enda människa är regeringens budskap!
Ska man tro på det?

Irene

3 kommentarer:

 1. Det som är så konstigt är att många av alla dessa som är fattiga och inte har pengar ALLTID har pengar till cigaretter.
  Jag har själv varit rökare, men slutade för drygt 2 år sen. De pengar jag tidigare la på cigaretter lägger jag nu på min hund

  SvaraRadera
 2. Om man är rökare lär det inte vara enklare att sluta med det om man mår dåligt, blir arbetslös, förlorar en närstående, har ekonomiska bekymmer eller blir sjuk och utförsäkrad... Lotta Hviden.

  För övrigt kan jag meddela att svaret från Reinfeldts underhuggare kom brevskrivaren tillhanda i slutet av juli, så riktigt så lång tid tog det ju inte att få ett svar... även om det ju inte hade förvånat mig...

  SvaraRadera
 3. Nej det är faktiskt tvärs om jag började röka igen efter 3 års uppehåll förra hösten när min far blev allvarligt sjuk och sedan dog ju mer min ekonomi kraschar och ju större klump i magen jag har pga räkningshögen ju mer ökar mitt nikotinbehov

  SvaraRadera