onsdag 11 juli 2012

Ikväll Uppdrag Granskning om FAS 3

2012-07-11 SVT 1 klockan 20:00 sänds ett sommarspecial med uppföljningen om FAS 3 på Uppdrag Granskning. Ska bli intressant att se om det kommit fram några nya skandaler och om de presenterar några nya listor med anordnare? Hoppas de har grävt djupt och ställt relevanta frågor.

Här är länken för dig som inte kan se programmet på tv ikväll men som vill se det på nätet i efterhand:
http://www.svt.se/ug/uppdrag-granskning-sommarspecial?&_suid=1341951313279008159608244855443

"Redaktionen återvänder till vår granskning av Fas 3, en hett omdiskuterad arbetsmarknadsåtgärd för tiotusentals svenskar. Redaktionen lyckades kringgå myndigheternas sekretess genom att ta hjälp av tittarna, något som belönades med en Guldspade 2011. Hur ser det ut nu? Programledare: Janne Josefsson."


Annars kan jag berätta att:

"Både Datainspektionen och Justitiekanslern har invändningar mot en ny lag som kan bli verklighet nästa år. Det gäller hanteringen av känsliga personuppgifter, som till exempel människors hälsa och etniska ursprung."
Detta kan man idag läsa om i flera tidningar och på nätet finns både artiklar och tv samt radioinslag upplagda om detta. Ovanstående citat hämtade jag från ett inlägg på SverigesRadio Ekonyheterna.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) säger till SverigesRadio:

"Jag har respekt för Datainspektionen och deras yttrande. men min uppgift är ju att se till att vår forskningsmyndighet har tillgång, på ett rättsligt sätt genom lagstiftning, till relevanta uppgifter. Jag tror att man måste väga olika aspekter för och emot varandra. Detta handlar om ett stort viktigt samhällsintresse, att kunna utvärdera olika reformer och se om regeringen kan behöva ändra sin politik på vissa avgörande frågor."
Många har på facebook kommenterat dessa artiklar och teve/radioinslag.  En kommentar som jag snappat upp av en facebookvän är:

"Hillevi Engström, det behövs ingen ny registrering av etnicitet ock medlemskap i fackföreningar för att förstå att den arbetsmarknadspolitik som du ock dina gelikar bedriver är en skam för rättssamhället."
En kvinna har skrivit:
" Äsch, lite övervakning har väl ingen dött av? #Stasi# "
En annan kommentar som jag snappade var denna:

"Intressant, ska vi inte ha något register som vi kan låta potentiella riksdagsmän anmäla sina tidigare skelett i garderoben också. Det kan ju vara bra för regeringsbildarens planering att veta vilka av hans kommande ministrar som måste avgå efter några veckor??? DET är ju verkligen information som regeringen verkar behöva!

Usch, det luktar illa..."



Läs också gärna hela detta blogginlägg, som jag här citerar, angående facket...

"Som en röd tråd genom Europa löper försämrad anställningstrygghet och lagstadgade minimilöner som en farsot och försvagar facket och får folket att mista tilltron till oss.
När politiker tar över lönebildningen och bestämmer över lägstalönerna finns ingen som helst garanti för att nivån höjs eller för den delen behålls. Lönerna i övrigt pressas nedåt och det blir alltmer accepterat att jobba för urusla löner.

När sen politiker eller arbetsmarknadens parter genomför försämringar i Lagen om anställningsskydd och tillfälliga anställningar blir allt vanligare och urholkad turordning kan ge vem som helst en skjuts ut ur företaget när aretsgivaren har lust, då ser inte folk längre vad facket vill och står för. Vem vill vara medlem i en framtid som ingen vet vad den innehåller mer än större risk att arbetsgivarna ratar oss.

Än kan och ska vi stoppa denna utveckling i Sverige."
 
Jag vill påminna alla om att utan medlemsskap i åtminstone a-kassan, så riskerar du att bli utan ersättning om du blir långtidsarbetslös och hamnar i FAS 3. Även om det känns motigt och du inte får så mycket hjälp av facket om du blir arbetslös, så vill jag rekommendera att du ändå fortsätter att vara medlem. Men vi måste våga ställa krav på facket som arbetslösa också. Skriv till dem, ring dem och berätta om din situation och vad du önskar att de kunde hjälpa dig med...

Sen om den sjuka sjukförsäkringen när jag ändå är igång... "Visar att det funkar"... säger socialministern.

"Publicerad – Uppdaterad
-Tycker man inte att det är bra att förtidspensionera bort människor som kan arbeta. Då måste man ha ordentliga tidsgränser, rejäl rehabilitering och stöd att komma tillbaka. Jag tycker att det här visar att det funkar, säger Ulf Kristersson.

Marita Häggström som Rapport berättade om på tisdagen, delar inte socialförsäkringsministerns åsikt. Hon har grav artros och en svår blodsjukdom. Trots att hon är inlagd på sjukhus ska hon nu utförsäkras för andra gången. Förra vändan fick hon klara sig med 3000 kronor i månaden via aktivitetsstödet. Hälften av sin sjukpenning. Det här tycker Ulf Kristersson är fullt rimligt."
Alliansen har även en debattartikel idag, i Hallandsposten, där man hävdar att man arbetar för "en kortare väg för ett friskare liv..."

Tror faktiskt det är svårt att lura människor när man ser att människor utförsäkras fast de är sjuka och att det enda det leder till är psykiska påfrestningar och ännu mer sjukdom eftersom de samtidigt blir allt fattigare och många har inte ens mat för dagen eller möjlighet att betala sina hyror. Nej Alliansen, det där duger inte. De påstår i samma debattartikel att de "synliggjort människor" och "erbjuder dem möjligheten att stå på egna ben". Själv tror jag inte att 8 % arbetslösa och alla dessa sjuka som utförsäkrats och fattiggjorts direkt jublar? Eller vad tror du? De gömda och glömda i FAS 3 till exempel?


Här kan du se en video som behandlar följande:
"LOs välfärdsutredare Kjell Rautio presenterar ett antal konkreta förslag till förändringar av sjukreglerna och vad som krävs för att fler bättre ska rymmas på arbetsmarknaden.

Medverkande: Tomas Eneroth (s). Ingrid Burman, HSO. Jan Rydh, rehabiliteringsutredare. Kjell Rautio, LO."
Nu fick ni kanske en del att grunna på? Missa nu inte Uppdrag Granskning ikväll. Själv ska jag nu bege mig ut i solen, för samtidigt som Småland brottas med översvämningar och en massa stackars människor (och djur) där har traumatiska upplevelser att bearbeta i och med detta, så skiner solen över min stad just nu. Bäst att passa på. Lev väl!

/ Irene










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar