tisdag 27 september 2011

S alternativ till Alliansens FAS 3 väntas den 5:e oktober

Den 5:e oktober väntas Socialdemokraterna komma med ett alternativ till FAS 3. Det ska bli intressant att få veta vad det innehåller. En del har ju läckt ut i media, men vad jag kunnat se så finns inget som tyder på att de tänker sig höjda ersättningsnivåer för åtgärderna, vilket ju är det som är den högst kritiserade detaljen i detta fasansfulla paketinnehåll av JUG som heter FAS 3. Det är många av de drabbade som redan nu tvingas från hem och hus. Det här håller inte!

Dagens Arena skriver idag bland annat

"Socialdemokraterna vill nu gå vidare och skrota hela jobb- och utvecklingsgarantin. I stället föreslår partiet ett eget arbetsmarknadsprogram som i sin helhet kommer att presenteras i skuggbudgeten som släpps senast den 5 oktober.
– Exakt hur resursfördelningen ser ut och programmets utformning kommer att presenteras i budgeten, säger Ylva Johansson."
 
Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna tänker sig att ordna fram alternativ där de arbetslösa kommer att få en värdig ersättning, arbete ska ge lön, kollektivavtal, pengar avsatta till pensionen och lagstadgad semester, inget annat är acceptabelt.
 
Det finns en herre som heter Bertil Lund som har skrivit många kloka kommentarer i ett gammalt blogginlägg av socialdemokraten Leif Haglund. På ett av Bertils kommentarer svarar Leif Haglund så här:
 
"Du har rätt i att försörjningsstödet inte medger någon guldkant på tillvaron. Det räcker bara till livets nödtoft. Bidraget är enbart tänkt att vara en tillfällig hjälp från samhällets sida tills man kan klara sig själv genom eget arbete.

Ett utmärkt förslag du framför om att samhället om jobb inte kan erbjudas en arbetslös inom en viss tid, ska bli skyldig att betala skadestånd till den arbetslöse! Det här hade tvingat politikerna att ta jobbfrågan på allvar. Det räcker inte enbart med läpparnas bekännelse, det krävs en politik som är jobbskapande. Detta ska ha högsta prioritet för en regering. Den här uppmaningen är inte bara riktad till nuvarande alliansregering, vår tidigare s-regering var inte mycket bättre."
 
En annan person som heter Anna Andersson har också kommit med många bra och insiktsfulla kommentarer i Leif Haglunds blogg ovan, hon skriver bland annat:
 
"Sedan är det ett problem att arbetsförmedlare sitter på makten att stänga av den arbetssökande. Det går inte att föra en öppen dialog med sin arbetsförmedlare eftersom man är livrädd att säga eller tycka fel. Arbetsförmedlare ska jobba med att dammsuga arbetsmarknaden på jobb och hjälpa den arbetssökande till ett riktigt jobb. Som det är nu kontrollerar och administrerar dom mest och har fullt upp med att få in folk i åtgärder som inte leder till riktiga jobb. Arbetsgivare väljer alltmer att inte annonsera lediga tjänster hos Arbetsförmedlingen. Tro det, inte vill de ha en massa ansökningar som Arbetsförmedlingen har tvingat folk att söka. Arbetsgivare vill ju ha kompetent och intresserade arbetstagare."
 
Det har nog inte undgått någon av de arbetssökande i JUG att det förhåller sig på detta viset.
 
En av mina vänner på Facebook, som liksom jag befinner sig i FAS 3, genomgår just nu en arbetsmarknadsutbildning. Hon hoppade på detta så fort regeringen, efter mycket påtryckningar av bl.a Socialdemokrater och Vänsterpartister, lät meddela att det fram till årsskiftet 2011-2012 skulle tillåtas att även de i FAS 3 fick gå arbetsmarknadsutbildningar. Hon ska nu ut och göra arbetspraktik. Praktikplats ska hon söka själv. Dock säger hon att det är fruktansvärt svårt att hitta någon som är villig att ta emot henne, hon börjar misstänka att det är arbetsmarknadsåtgärden FAS 3 som är boven.
För vilken arbetsgivare orkar ha en praktikant drällandes när det finns FAS 3:or som man kan ha istället och dessutom få betalt för att ha där.
 
"Om folk och fack bara slutade kräva lön skulle företagsklimatet förbättras radikalt. Sverige behöver fler entreprenörer och därför borde det gå att finna bred politisk enighet för de här åtgärderna. Åtminstone mellan Folkpartiet, Svenskt Näringsliv och Centerns ungdomsförbund."
 
Detta skriver Victor Barth-Kron i DN Sthhlm igår.
 
Det verkar verkligen vara den nya tidsandan. Alla ska jobba gratis och företagen ska gödas med bidrag i olika former för att ta emot arbetskraft. Arbetskraft som vi idag i Sverige har gott om, men inga företag som vill betala för att ha dem hos sig. Visserligen kan man ju se att det finns behov, det  visar man ju tydligt genom att erbjuda jobb till de som befinner sig i FAS 3. Men behovet för de arbetsökande att ha en skälig inkomst är det snålt om förståelse för.
 
Kan bara säga att den dagen de tänker sätta mig på en FAS 3 plats där jag ska göra ett riktigt jobb igen, den dagen kommer ju inte jag att försöka göra "mitt bästa". Varför skulle jag? Jag får ju ingen lön! Jag ser heller ingen väg ut ur tunneln, jag ser mig arbeta i FAS 3 fram till pensionen om ingen ser till att SKROTA FAS 3.
 
För dig som kanske inte vistas så mycket på Facebook kan jag tala om att det finns en grupp där för arbetslösa som befinner sig i JUG. Den heter "Kollegor i Jobb- och utvecklingsgarantin 1,2,3" där man gå med och får möjlighet att disskutera sin situation eller läsa om andras situationer och erfarenheter av JUG. Där finns också många länkar från media och bloggar som handlar om arbetslösheten.
 
Läs också vad TCO-Tidningen skriver...
 
"Enligt den senaste statistiken har antalet långtidsarbetslösa i Sverige minskat. Men då räknar man inte in de som befinner sig i Jobb- och utvecklingsgarantin."

Blev du förvånad? Inte jag.
 
 
Vi hörs! // Iréne1 kommentar:

  1. Det låter ju fint i skrift, sossarnas förslag.
    En tanke slog mig,varför inte sänka anordnarnas bidrag för den arbetslöse i FAS3 med en tusenlapp i månaden och lägga den i en pott.
    Där skulle varje arbetsförmedlare få bonus för varje RIKTIGT BETALT jobb som dom fixar åt sina klienter.
    Ja, jag vet att dom ska sköta sitt jobb i alla fall, men då är in följdfråga: fungerar det idag då?

    SvaraRadera