söndag 25 september 2011

FAS 3 - Den nya arbetsmarknaden

Just nu finns ca 27.000 arbetslösa i arbetsmarknadsåtgärden FAS 3.

27.000 x 5000 kr x 12 månader = 162.000.000 per år direkt ner i fickorna på FAS 3 anordnare.
Ivan Daza och hans jobbfabrik är en av de absolut största vinnarna på denna åtgärd. Vad jag vet så har han ca 650 arbetslösa i FAS 3 under sina tak. Det blir mycket bidrag från Svenska staten per år det, dina och mina skattepengar göder hans företag.

Arbetsförmedlingen tycks idag enbart arbeta med att ordna fram arbetsgivare som vill vara anordnare i FAS 3. Det verkar vara de platser som Arbetsförmedlingen anstränger sig mest för att få fram till de arbetslösa. Till och med är det så illa att arbetsplatser börjar på att neka att ta emot praktikanter i  FAS 1 eller i FAS 2 eller ens ta emot människor som behöver arbetssträna med sjuklönebidrag... eftersom anordnare ju får betalt för de som de "förbarmar sig över" som är i FAS 3.

Jag har hört att Arbetsförmedlingen har svårt att hitta anordnare som kan erbjuda en "vettig sysselsättning" till de arbetslösa... sysslor som annars inte skulle blivit utförda och/eller som höjer kvalitén... så därav har de nu sedan 1:a september nya regler och har börjat tillåta "riktiga jobb" i   FAS 3. Anordnare vill allt oftare att de som söker plats hos dem ska kunna uppvisa ett CV för att se om den arbetslöse "platsar" hos dem. Det är alltså som att söka ett riktigt jobb.

Detta är skrämmande. Arbetsgivare kan välja och vraka bland arbetslösa i FAS 3 och alltså läsa dessa människors CV'n. Duger de inte hos dem för att de har fel kunskaper eller bakgrund så slängs de väl iväg till någon annan arbetsgivare/anordnare... och här handlar det alltså om sysselsättning där den arbetslöse inte har någon lön, inget kollektivavtal och ingen lagstadgad semester. De får även en avsevärd lägre summa avsatt till sin kommande pension än vad den som har förmånen att idag ha ett lönearbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Nerikes Allehanda skriver idag om en arbetslös som får blir utslängd från sin FAS 3 plats på grund av att han har fel kompetens.... är det inte kompetens som det är meningen att man ska få när man är ute och sysselsätts i FAS 3? Dessutom så hade den här arbetslösa mannen varit på en sysselsättningsplats i ca ett år där han gjort liknande uppgifter... men nu får han alltså inte vara kvar på den nya platsen på grund av fel kompetens! Man baxnar.

I Göteborg har Arbetsförmedlingen haft en brocshyr över jobb i FAS 3 som den arbetslöse kan söka till, det är bland annat arbeten inom barnomsorgen som barnskötare, i köket som ekonomibiträde eller måltidsbiträde, i skolan kan man arbeta som skolassistent, i äldreomsorgen som vårdbiträde och det finns även Gröna jobb, fastighetsskötare/vaktmästare och lokalvårdare att välja på. Detta är alltså riktiga jobb där man nu i FAS 3 kan konkurrera med lönearbetare som har utbildning.

Är det fortfarande någon som inte tror att FAS 3 är tänkt att lönedumpa och försämra avtal?

Det är precis vad som pågår och dessutom så snedvrids konkurrensen, de som kan göra den billigaste upphandlingen (dvs den som har flest FAS 3:or) vinner, då de kan lämna det lägsta budet.
Det här är horribelt och det är väl ändå dags att alla som har arbete säger ifrån, det gäller faktiskt i förlängningen tryggheten, lönebilden och villkoren på era jobb!

// Iréne

2 kommentarer:

  1. Tack för att du skriver om detta! Det är skrämmande att detta system fortfarande finns kvar. Det måste bli ett slut snart.

    SvaraRadera
  2. Vi är alla slavar för maktmissbrukare!

    SvaraRadera