onsdag 17 april 2013

Visste du detta? Du som är timanställd och varit i FAS 3.


Har du lyckats ta dig ur FAS 3 med hjälp av exempelvis en  timanställning? Har du timanställningen kvar och är nu inne i a-kassan igen och får stämpla upp till heltid? Har du barn under 18 år? Visste du att du i så fall inte behöver säga upp dig efter 75 dagar utan kan välja att skriva in dig i JUG igen och därmed behålla din timanställning? Detta visste inte jag. Fick veta det idag av en vän som sitter i denna sits. Hon hade just besökt AF och fått den informationen. Men detta gäller som sagt endast de som har barn under 18 år, vad hon förstod. Det gäller att hålla sig informerad! 
Kommentarer på detta?

Man kan även hitta bra info på den här sidan...

Irene

4 kommentarer:

 1. Kolla det här med A-kassan, AF har inte alltid rätt när det gäller A-kassefrågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt Gunnell, det är bäst att kolla med a-kassan om detta verkligen stämmer, innan man går till beslut. Det är även min erfarenhet att AF inte har riktig koll på allt som de informerar om. Det här tål att forska i...

   Radera
  2. Det här hittar jag hos Journalisternas A-kassa:
   "Ensamstående
   Du som är ensamstående och på grund av vårdnad eller umgänge, har egna barn under 18 år boende helt eller delvis i ditt hem och har förbrukat 75 deltidsdagar, kommer att kunna anvisas till jobb- och utvecklingsgarantin. Du ska då styrka dina uppgifter till Arbetsförmedlingen genom utdrag ur folkbokföringsregistret. Uppgifter ska också lämnas på heder och samvete."

   F ö finns ingen anställningsform som heter timanställning trots att både fack och andra envisas med att kalla timavlöning för timanställning. Endera är man visstidsanställd (kan även vara vikariat eller projektanställning) eller tillsvidareanställd.

   Radera
  3. Fått besked av min vän som varit hos AF och tagit upp denna fråga. Hon säger:

   "I dessa fall behöver man inte säga upp sig efter 75 dgr deltidsstämpling: Om man är ENSAMSTÅENDE o har barn under 18 år så kan man gå tillbaka till JUG o fortsätta med sitt timjobb o stämpla upp med aktivitetsstöd. Detta gäller alltså INTE de som har barn under 18 år o är sambo eller gift."

   Radera