onsdag 17 april 2013

Överväger att gå ur Svenska Kyrkan, FAS 3 är orsaken.

SKAMLIGT är bara förnamnet! Idag läser jag ett inlägg på facebooksidan "VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU! om att man kastar ut en arrendator som drivit ett café i flera års tid i Skövde, nämligen Varnhems Klostercafé. Varför? Jo för att de själva tänker sig att driva café där i framtiden. Detta ska finansieras med arbetslösa i FAS 2 och FAS 3 som ska sköta ruljansen. 
Artikeln som man hänvisar till är från SN Skövde Nyheter.se som bland annat skriver:


"I fyra år har Lena Svedung arrenderat och drivit Varnhems klostercafé. Nu tvingas hon bort. Kyrkonämnden har beslutat att Refugium ska ta över. Verksamheten ska drivas med hjälp av arbetslösa i fas 2 och 3."

Jag blir så arg så jag kokar nästan över. Kyrkan har redan tidigare visat sig utnyttja "slavarna" i FAS 3 i sina verksamheter och säger sig vilja hjälpa de "stackars" långtidsarbetslösa med sysselsättning. 
Hur tänker de, hur kan de över huvud taget finna detta etiskt försvarbart? 

VISSERLIGEN är påfundet FAS 3 Alliansregeringens ansvar, men samhället och de som verkar i samhället har också ett ansvar. Kyrkan har tidigare medverkat när Påskuppropet hade manifestationer mot utförsäkringarna, men tydligen har de inte velat medverka längre, när man ändrade namn till Solrosuppropet och även tog med att de var emot FAS 3 i sina manifestationer. Säger en del.

Vidare läser jag i artikeln:


"Vi vill göra det här i vår egen regi.
Caféet kommer därmed vara öppet året runt och drivas av diakoniprojektet Refugium som ger daglig sysselsättning till personer som under en längre tid stått utanför den traditionella arbetsmarknaden. I dag har cirka 15 personer sådan sysselsättning i Refugium som dock vill fördubbla antalet. Tanken är att caféet ska vara en försöksverksamhet i tre år, men det finns ett förbehåll. "Refugiums verksamhet blir en del av pastoratets ordinarie verksamhet så länge den här typen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder finns" står det i protokollet."

Om man som jag tycker att detta är helt galet och oetiskt av Svenska Kyrkan, så rekommenderar jag er att skriva till Svenska Kyrkan och delge dem eran upprördhet. Kontakta även med fördel våra ansvariga Allianspolitiker och påtala dem denna situation, där man helt uppenbart kan konstatera att FAS 3 är ett otyg som tränger undan riktiga jobb och konkurrerar ut verksamheter där man är beredd att betala lön till anställda! Någon som tror att AF kommer att godkänna detta förresten? Eller är det redan klubbat? Själv överväger jag att göra slag i saken och gå ur Svenska kyrkan, det här var droppen!!!

Lena Svedljung borde omedelbart anmäla detta till konkurrensverket!!!Misstänkt mutbrott, läst på textteve svt idag fredag 2013-04-19


Irene

13 kommentarer:

 1. Mycket är sorgligt i dag.
  Att utnyttja folk och sedan ställa dem utan stöd, tycker jag inte tillhör de kristna värderingar, som jag har.
  Det finns säkert andra kristna värderingar inom svenska kyrkan, men för mig får den gärna förbli öppen och allmännelig.
  Något annat än en blomsterkrans, tycker jag nog att personalen, som har arbetat på detta café utan någon som helst social trygghet är värd.Tycker att svenska kyrkan ska föregå med gott exempel och se till att personalen inom dess väggar är försäkrade och har bra arbetsförhållande i stället för att samarbeta med "slavdrivarna" med förskräckliga arbetsmetoder, som ibland driver folk i döden.

  Sol Fred Sommar Frihets
  hälsning från
  Elisabet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga FAS 3 som arbetat på detta café... ännu. Men kvinnan som har arrenderat Klostergården för att driva ett café har inte fått sitt arrende förlängt, eftersom pastoratet väljer att slänga ut henne nu (när hon arbetat in kundunderlaget och slitit helhjärtat med sitt företagande där i fyra år) för att ta över och driva caféet i egen regi med FAS 2 och FAS 3 arbetslösa och de bidrag som detta inbringar i verksamheten för pastoratet. Vidrigt!!!

   Radera
 2. Varnhem har redan tidigare sett att man kan få in pengar på arbetslösa och få 250 kr/dygn för en arbetslösa och 15 st pers x 250 kr = 3750 kr per dag de får in

  Diakoniprojekt ”Grönt arbete, Kultur och Hantverk”

  I Varnhem pågår ett diakoniprojekt utifrån temat grönt arbete, kultur och hantverk. Deltagarna är människor som av olika anledningar stått utanför arbetsmarknaden en längre tid och som här får möjlighet till en daglig sysselsättning, fasta tider och socialt umgänge. Projektet drivs av Skara pastorat. Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen och Kyrkornas Hjälpande Hand – Second Hand i Skara.

  Att inte få känna sig behövd, inte önskad, inte få bidra till samhällets välstånd är förödande inte bara för privatekonomin, utan för självkänsla, framtidstro och livsglädje.

  Trädgårdsarbete och arbete nära naturen är en känd källa till välmående. Vår förhoppning är att projektet kan bidra till att inge hopp, tillit och självkänsla.

  I projektet ingår upp till 15 deltagare med handledare och man arbetar utifrån temat grönt arbete, kultur och hantverk. Målet är att arbeta ekologiskt och med återbruk av material och verktyg.

  I aktiviteterna ingår till exempel att lära sig om grönsaks- och trädgårdsodling, tillverka drivbänkar,
  trädgårdsskötsel i örtagård och köksträdgård, förädla
  frukt, grönsaker och bär, väva mattor, stöpa ljus och så vidare.

  Kontaktperson:
  Matilda Kamb tel. 0511-265 54 , 072-561 17 73

  http://www.skarapastorat.se/alias/users/10001/Diakoniprojekt+Varnhem,10849,0.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I aktiviteterna ingår till exempel att lära sig om grönsaks- och trädgårdsodling, tillverka drivbänkar,
   trädgårdsskötsel i örtagård och köksträdgård, förädla
   frukt, grönsaker och bär, väva mattor, stöpa ljus och så vidare."

   Ja jag säger då det. Sen undrar man ju förstås, här står:
   "Att inte få känna sig behövd, inte önskad, inte få bidra till samhällets välstånd är förödande inte bara för privatekonomin, utan för självkänsla, framtidstro och livsglädje."

   Hur förödande för privatekonomin är det då inte att tvingas in i FAS 3? För de ALLRA flesta deltagare så innebär detta en ökad levnadskostnad, dels pga resor till och från sysselsättningen, dels för att man måste ha med sig eller köpa lunch och för de som har småbarn innebär det ökade barnomsorgskostnader. Men ersättningen är densamma.

   Vill nu detta pastorat vara så här vänliga och välvilliga, så tycker jag FORTFARANDE att de kan se till att ANSTÄLLA dessa personer med lönebidrag eller SAS anställning. Det kostar lite mer, men gör så mycket bättre. Det skulle skapa lite positiv feedback från människor i samhället, till pastoratet och Svenska Kyrkan. Som det nu är så får de stå i skamvrån och riskerar att förlora många skattebetalares stöd när dessa träder ut ur Svenska Kyrkan. Usch och Fy! Skämmes som sagt.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. En tydlig undanträngningseffekt! Kan det bli tydligare?

  SvaraRadera
 5. Jag länkade artikeln från skövde tidningen på AFs fejjansida och frågade om det verkligen var ok med en så tydlig bortträngingseffekt av riktiga jobb. Fick svar att de skulle lämna vidare högre upp i organisationen Förhoppningsvis sätter AF stopp för detta. Susanna Svensson

  SvaraRadera
 6. Är någon förvånad? Klart att ni ska lämna kyrkan! Religionerna är till sin natur antidemokratiska (bara tro! ifrågasätt inte!) och deras verksamheter suger ut folken. Varför är tex Vatikanstaten ett av de rikaste företagen i världen, medan folk svälter?

  SvaraRadera
 7. Detta var droppen. Jag går också ur Svenska Kyrkan nu omedelbart. Jag finner inte ord längre.
  Vidrigt utnyttjande, människovärdigt.


  SKROTA FAS 3 NU!!!
  Ylva

  SvaraRadera
 8. Kyrkans svar på min kommentar på deras Facebooksida:

  "Ersättningen till den arbetslöse är låg, villkoren för den enskildes deltagande upplevs kränkande och effekten av åtgärden är ifrågasatt. Det betyder inte att Svenska kyrkan bör avstå från att erbjuda platser för personer som befinner sig i sysselsättningsfasen. Men det innebär att kyrkan måste erbjuda verksamheter med god kvalitet för individen, följa lagar och regler och fundera över hur kyrkan kan förmedla bristerna i systemet till ansvarig offentlig instans. Svenska kyrkan har en viktig roll att, tillsammans med drabbade människor, lyfta fram de konsekvenser bristerna får i människors liv. / GEH"

  Min kommentar:

  "Är det här så ni värnar utsatta människor, å ena sidan protesterar ni mot att människor sätts i Fas 3 och hos oseriösa anordnare, sedan gör ni själva likadant, är det ert sätt att måna om de medlemmar ni har i kyrkan och andra människor som hamnat i samhälletts baksida, skuggsida. Varför kan dessa tjänster i texten inte tillsättas med vanliga lönearbetare?
  Eller är det hett eftertraktat att få 5000:- i månaden per arbetslös? Börjar ni få ont om pengar sedan ni skilde er från Staten?"

  Jag brukar inte svära i kyrkan men denna gången känner jag att det är befogat: Ett Satans hyckleri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Idag skriver Skövde Nyheter bland annat:

  "Kommunalrådet anser vidare att det är rätt att ifrågasätta att långtidsarbetslösa, placerade i fas 3, delvis ska ersätta ett verksamt företag. Det innebär att församlingen inte betalar för arbetskraften utan i stället får 225 kronor per dag och deltagare i ersättning från staten.…
  – Det finns fördelar med fas 3, men det är absolut inte tänkt att konkurrera med befintliga företag. Att samtidigt göra andra arbetslösa är definitivt inte rätt, säger Charlotte Nordström.
  Varnhems församlings planer på att utöka Refugiums verksamhet som i dag består av 15 långtidsarbetslösa med lika många till kan stoppas. I kyrkonämndens beslut står nämligen "Refugiums verksamhet blir en del av pastoratets ordinarie verksamhet så länge den här typen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder finns"..."

  Läs hela artikeln här:
  http://www.skovdenyheter.se/nyhet/48714/af-kan-stoppa-kyrkans-cafeplaner

  SvaraRadera
 10. Många har skrivit till Svenska Kyrkan i den här frågan och framfört kritik, många av dem tycks ha fått följande svar:

  "Svenska kyrkans församlingar har länge tagit emot personer som av olika anledningar haft behov av t.ex. arbetsträning, rehabilitering, eller praktikplats. Det har varit ett naturligt sätt att bidra till människors möjligheter att komma vidare i arbetslivet. Det är många människor, som efter en tid i församling, kunnat återgå till arbete – med stärkt självförtroende, kompetens och livskraft. En av de stora utmaningar som Sverige står inför idag är svårigheten för vissa grupper av människor att etablera sig på arbetsmarknaden. Arbetslösa som har extra svårt att hitta arbete uppgår till en nivå som är den högsta någonsin i svensk arbetsmarknadshistoria. Hela samhället, också kyrkan, har ett ansvar att öppna sina arbetsplatser och ge alla människor en chans att arbeta 100 % av sin förmåga.

  Det kan kyrkan göra dels genom att anställa personer som har svårt att göra sig gällande på arbetsmarknaden och dels genom att fortsätta bereda en tillfällig plats för den som t ex befinner sig inom ramen för en arbetsmarknadsåtgärd. När Svenska kyrkan bedriver den typen av verksamheter är det viktigt att den är genomtänkt och att kyrkan har individen och hans/hennes utveckling i fokus. Vad det kan innebära för den enskilde skiljer sig från person till person. En del behöver arbetslivserfarenhet eller referenser när man söker arbete, andra har behov av kompetensutveckling, andra behöver möjlighet att pröva sin arbetsförmåga i en tillåtande och läkande miljö. Målet måste vara att stärka människor inför deras fortsatta livsväg.

  Fas 3, eller sysselsättningsfasen som det heter idag, är omdiskuterad. Ersättningen till den arbetslöse är låg, villkoren för den enskildes deltagande upplevs kränkande och effekten av åtgärden är ifrågasatt. Det betyder inte att Svenska kyrkan ska avstå från att erbjuda platser för personer som befinner sig i sysselsättningsfasen. Men det innebär att kyrkan måste erbjuda verksamheter med god kvalitet för individen, följa lagar och regler och fundera över hur kyrkan kan förmedla bristerna i systemet till ansvarig offentlig instans. Svenska kyrkan har en viktig roll att, tillsammans med drabbade människor, lyfta fram de konsekvenser bristerna får i människors liv."

  SvaraRadera