onsdag 3 april 2013

S-kongress och Nya skandaler hos Personalstrategerna.

Det inleddes en partikongress idag. S-kongressen har dragit igång. Nu ska vi se vad S vill leverera?
Det började bra när Stefan Löfven gav ett löfte om att i stort sett halvera arbetslösheten. Att Sverige ska bli det land inom EU som har lägst arbetslöshet inom sex år. OM folket röstar in dem i regeringsställning i september 2014. Det låter hoppfullt. Betyder det att S strävar mot 3% arbetslöshet?

Dock läste jag Martin G Mobergs inlägg om att Ylva Johansson låter meddela att de arbetslösa som idag inte är med i a-kassan kommer att få fortsätta att leva på 223 kr per dag, även om hon anser att beloppet är för lågt... What???

S pratar om att höja a-kassan, men golvet då? GOLVET? Hur blir det med golvet? Som det ser ut så lär det inte bli någon höjning där, rätta mig om jag har fel??? Förvisso lovar man att FASa ut FAS 3.
Så då lär väl arbetslösa få jobb istället? Fast ALLA lär väl inte få jobb? Ska man plugga med den lägsta ersättningsnivån då istället? Eller vad? Jag har många frågetecken än. Vad är planen? När kommer svaren?

 
 
Det har varit många intryck under dagen, det som upprört mest är bland annat det faktum att man kan tjäna grova pengar på arbetslösa genom att starta ett jobbcoachingföretag. SVT skriver att arbetslösa är en ny Miljonindustri.
 
"SVT:s granskning av de 20-talet bolag som får mest pengar från Arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012 visar att flera av de företag, som har större delen eller hela sin omsättning från Arbetsförmedlingen, haft vinstmarginaler på över 25 procent."
 
Vidare läser jag i samma artikel att "Personalstrategerna är ett bolag som både anlitats flitigt av Arbetsförmedlingen och som vissa år också haft väldigt höga vinstmarginaler."

Sen dyker det upp flera artiklar om just detta. Bravo SVT får jag säga. En av dem handlar om "Innehållslösa aktiviteter, låg bemanning och hög personalomsättning."
"Mikael Glännström skulle få en arbetslivsinriktad rehabilitering hos Personalstrategerna i Örebro. Den skulle ta honom närmare arbetsmarknaden, men Mikael berättar om aktiviteter långt från arbetsmarknaden.
 – Det var olika, vi snackade om stress och ibland så virkade vi och ibland hade vi fotbad också.
 – Det är ju inte skadligt att virka och ha fotbad, men problemet är ju att det leder ju inte till något jobb."
 
I en annan artikel om just Personalstrategerna läser jag följande:

"Tidigare anställd berättar

Men vi får alltså höra flera uppgifter om att man riggat inför Arbetsförmedlingens kontroller, bland annat berättar ”Lisa” om hur man förberedde kontrollbesöken:
– När en signal om att Arbetsförmedlingen var på väg ut för kontroll, så började deltagare flyttas runt till signaturer som inte ens jobbade på orten...
Så då sa man att den här arbetslösa befinner sig under den här personen, den här anställde som inte ens var på den orten?– Ja precis.
Så man arrangerade just för Arbetsförmedlingens kontroller?– Ja, det gjorde man.
Hon beskriver också hur man löste problemen med personalens bristande kompetens.
– Många av personalen har inte ens jobbat med människor tidigare utan man måste förfalska CV:na som man får in så det ser ut som att personerna har jobbat med just det som Arbetsförmedlingen kräver.
Förfalska CV:n?– Ja. Har man kanske jobbat som personlig assistent så får man det att låta som att man har jobbat med arbetslivsinriktad rehabilitering. Man kan ha jobbat med barn fast det står att man har jobbat med vuxna.
Bolagets vd Per Fredriksson tillbakavisar i mejl till SVT att man skulle göra något av detta. Han menar att alla påståenden om förfalskade CV:n eller riggade kontroller är felaktiga."

 
Det är inte första gången företaget Personalstrategerna får kritik för sin verksamhet. 2010 sysslade Personalstrategerna med FAS 3 och då rapporterade SVT Östnytt om hur man fick måla om redan målade stolar utan fel. Möjligen var det detta som fick dem att avveckla sin FAS 3 verksamhet 2011.
Men de har varit med om ännu fler stormar. Vill man ha en påminnelse så rapporterar SVT idag om detta här.

På arbetsförmedlingen råder tystnad, de anställda är rädda att förlora jobbet, om detta kan man idag läsa i Aktuellt i Politiken, AiP. Generaldirektör, Angeles Bermudez-Svan­kvist, sägs "peka med hela handen" och sägs vara fruktansvärt temperamentsfull och dominant. Det är nog inte kul att arbeta under en sådan generaldirektör. Tur man inte platsat på AF. Inte ens de som har gått i pension vågar träda fram offentligt med sina namn för att berätta om generaldirektörens järnhårda linje. ARBETSLINJEN, som Alliansen sett till att införa har även drabbat personalen på AF hårt, tycks det som. På AF råder tystnad. Skulle tro att det inte är många som arbetar där som kommer att rösta på Alliansen i september 2014.

Ja nog är det illa ställt med arbetslösheten. Men visst finns det ljuspunkter och dessa är för de som kan roffa åt sig av våra skattemedel och tjäna storkovan på arbetslösheten. Det verkar vara den bästa affär man kan göra just nu i Sverige. Sveriges Radio idag om jobbcoacher...

"Utbetalningarna från Arbetsförmedlingen görs i huvudsak till ungefär 30 aktörer. Enligt svt.se har många av dessa bolag en vinstmarginal på 30 procent. Det innebär att var tredje krona blir ren vinst för bolagen.
Det var 2008 som regeringen bestämde att Arbetsförmedlingen skulle erbjuda jobbcoachning. Sedan dess har 4,7 miljarder betalats ut av Arbetsförmedlingen."
 
Arbetsförmedlingen kände förstås inte alls till dessa jättevinster. De blir alltid lika överraskade när sanningen kommer ifatt. De ska väl antagligen skärpa kontrollerna nu? Det brukar de ju säga när saker och ting uppdagas...

Tipsa SVT!Vet du mer om bolagen som får miljoner för att hjälpa arbetslösa?

"Nu behöver vi din hjälp – befinner du dig i ett program hos en kompletterande aktör eller har du på annat sätt tillgång till information eller dokument som vi borde uppmärksamma?

Arbetsförmedlingen ställer en rad krav på till exempel jobbcoachföretag och etableringslotsar. Här kan du själv se några exempel – hur väl stämmer kraven överens med din verklighet?

SVT granskar nu de bolag som får miljoner från Arbetsförmedlingen – hör av dig till oss med dina tips. Vi tar gärna emot bilder, filmer, tips eller berättelser från din vardag."
 
Hoppas att människor i alla dessa åtgärder vågar höra av sig till SVT och berätta. Det brukar ju gå bra att vara anonym. Men givetvis ger det större effekt om man vågar visa sig och framträda.

Här listar SVT Arbetsförmedlingens krav på bolagen.

Avslutar kvällens blogginlägg med dessa rader som jag snappade på facebook idag. Det är så att man kan gråta när man läser det, för det är PRECIS så här det känns att hamna i FAS 3. Jag kände igen mig så himla väl.

Jag hoppas att den som skrev följande rader inte tar illa upp för att jag publicerar det här i bloggen, men det låg på en facebooksida som är offentlig, så den kunde ju läsas av alla...
Om personen i fråga läser detta och tar illa upp, hör av dig så får jag plocka bort den.

Irene
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar