fredag 12 april 2013

Skandalerna med Jobbcoaching och överutnyttjandet av bidragsanställda

Det blåser hårda vindar för AF just nu. Skandalrubrikerna avlöser varandra. Till och med Hillevi Engström (M) anser att AF's ICKE-agerande är upprörande??? Hillevi, Hillevi... jag kan inte ta dig på allvar. Du inger inget förtroende alls. Sorry. 

I GP går det idag att kommentera Hillevi Engströms replik, som lyder:

Engström (M): Kommer aldrig acceptera fusk

Många har passat på att kommentera detta. En av kommentarerna lyder:

"Frågan måste naturligtvis sättas in i ett större sammanhang. Engström och andra inom Alliansen anser ju egentligen inte att det finns några större grundläggande motsättningar mellan arbetsgivare och arbetstagare, de saknar ett klassperspektiv. Det som Engström nu säger kanske låter bra på ytan, men det är så mycket som aldrig nämns. Se bara hur utvecklingen har varit i Sverige med alla dessa bemanningsföretag, o s v. Hemskt!"
Man kan också kommentera en annan av GPs artiklar, den som har rubriken: "Regeringens reformer skadar arbetsmarknaden." En av de kommentarerna lyder:

"Hur är det önsketänkande? orden "bidragsfusk arbetsförmedlingen" är ju inte ogooglingsbara precis och då läser man om solna, Landskrona, Helsingborg osv. Jobbfabriken, MediaCopy, Attendo Care osv har många arbetare som får bidrag. Vissa har över hundra bidragsplatser och då ligger dom inte i Göteborg. 18,3 miljarder kostar bidragsjobben i Sverige. Över en tredjedel av restaurangbranschens jobb är bidragsjobb i Sverige. Över hälften av städarna i Sverige är bidragsjobb."

Jag antar att ingen kan ha missat alla dessa nyhetsrapporteringar från SVT angående arbetsförmedlingen och alla skandaler som uppdagats de senaste dagarna. Det som verkar ha börjat med en granskning av GP (Göteborgsposten), har eskalerat och nu är det kritik mot AF både mot lönebidragsanställningar och jobbcoaching. AF bestämde idag att stoppa allt rehabsamarbete med Personalstrategerna.


Det är inte bara AF som kritiseras, även regeringen. Igår såg jag på Aktuellt  (ca 20 min in i inslaget) när generaldirektören för AF försökte förklara sig. Hon verkade nöjd med AFs arbete men tycker att det är allas ansvar att rapportera när våra skattepengar används felaktigt. Det är 120.000 personer som berörs av arbetet med kompletterande aktörer, säger hon och det hinner inte AF med att kontrollera, helt enkelt. Typ. "Kunderna" måste hjälpa till att rapportera... kunderna? Vilka är de??? De arbetslösa? Det ser dock ut som att det åter igen bara kommer att bli nya utredningar och utökade kontoller. Ja och en och annan kompletterande aktör som får stryka på foten möjligen. Angeles Bermudez-Svankvist har som ambiton att sitta kvar på GD-posten och Hillevi Engström (M) har tydligen fortfarande förtroende för henne. Det är ju bra att någon har det... Fast vem har förtroende för Hillevi Engström och regeringen i den här frågan...? Inte lär det vara många arbetslösa som har det i varje fall, så mycket vågar jag nog säga...


VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU på facebook skriver: 

"Det system vi idag har med alla dessa bidragsanställningar gör att det här kan ske. Dessutom så verkar det vara så att de som hos AF ser till att få ut många arbetslösa i åtgärd premieras. Det är också så att AF får SIGNALER av arbetslösa som man totalt struntar i eftersom man hos AF har ett uppdrag från regeringen att få ut arbetslösa i åtgärd och se till att arbetslöshetssiffrorna sjunker. Det skrivs väl oftast inte ens ner i AFs datasystem, när arbetslösa talar om hur det går till hos arbetsgivare. Hur dessa utnyttjar systemen.

Vad jag hört så är det väl så att den som uttalar missnöje, oftast slipper därifrån på ett eller annat sätt, men då vi har så många arbetslösa inskrivna hos AF, så måste de placeras någon stans och då är det svårt för AF att inte låta bli att "se mellan fingrarna" och skicka dit nya arbetslösa, trots rapporterade missförhållanden. Detta gäller för allt ifrån gratisjobbande praktikanter till lönebidragsanställningar, skulle jag nog våga påstå.

Så kontentan är, skulle jag vilja säga, i grunden inte platsförmedlarnas eller arbetsgivarnas fel. Det är politiken det är fel på och ansvariga för det idag är den sittande Alliansregeringen. Du väljer, september 2014."
På den facebooksidan finns också en del intressanta länkar, bland annat till Göteborgs Posten, GP, som har flera artiklar om detta med lönebidragsanställningar. Bland annat så hittar jag den här. 
"Arbetsgivare kräver personer med bidrag"
"Det började som en granskning av Le Pain Français. Men problemen med lönebidrag är inte isolerade till ett enskilt kafé. 
Sedan historien om bidragsfusket på Le Pain började rullas upp ringer våra telefoner oavbrutet. Tre reportrar är inkopplade och ändå hinner vi inte svara på alla samtal och mejl.
Men allt handlar inte om den franska kafékedjan. Det handlar om en arbetsmarknad där människor systematiskt utnyttjas i olika typer av stödformer, en statlig myndighet som inte hinner med det stora inflödet av arbetslösa och ett fack som maktlöst tittar på.
- Det är arbetsgivarnas marknad i dag, säger en anonym arbetsförmedlare."
Jo, det är väl så och det finns de som har snappat upp. Ett par tjejer har startat ett företag som ENBART annonserar ut arbeten som vänder sig till arbetslösa som har rätt till någon form av stöd från AF. Det kan gälla Särskilt Anställningsstöd (SAS), Nystartsjobb eller Lönebidrag.
Om detta rapporterade Östnytt den 21:a mars i år. Där läser jag bland annat följande...

"Risk för missbruk

Men Workcares affärsidé är inte populär hos LO och fackföreningarna. LO menar att det inte är seriöst att bara vända sig till arbetslösa med bidrag och att det finns en alldeles för stor risk för missbruk; att det finns risk för att jobben bara erbjuds under tiden för åtgärden och att personen sedan kastas ut i fortsatt arbetslöshet.
– Det här är ett tydligt exempel på att Arbetsförmedlingens uppdrag blivit otydligt. Arbetsförmedlingen måste stärkas och göra det här själva, säger Oskar Erneroth, ombudsman på LO."

Ja det är verkligen ur led med arbetsmarknadspolitiken och fortfarande har vi detta eländiga FAS 3 att dras med. Har ni funderingar om vilka som egentligen är anordnare i FAS 3 så rekommenderar jag denna blogg som listar FAS 3 anordnare. www.slutfasen.se


I morse släppte GP ytterligare en artikel angående detta överutnyttjande av lönebidragsanställda som pågått hos företaget "Le Pain Francais"... Nu ska AF göra stickkontroller hos alla som har lönebidragsanställda, skriver man.

"Myndigheten har gett i uppdrag till alla marknadschefer i hela Sverige att göra stickprovskontroller på sina lönebidragsplaceringar, för att se till att skandalen som har inträffat i Göteborg inte upprepas någon annanstans.
- Er granskning har aktualiserat frågan, säger Karin Leth.
Hon säger att kontrollerna generellt sett är bra, men man vill ändå försäkra sig om att allt har gått rätt till även på andra håll i landet.
- Vi har ju 70 000 människor placerade i lönebidrag runt om i landet, och det är en pressad arbetssituation för många arbetsförmedlare, säger hon.
En enskild handläggare, Leif Stål, på arbetsförmedlingen i Gamlestan har blivit en central person i GP:s granskning av Le Pain Français.
Arbetsförmedlingens internrevision har gått igenom cirka 50 ärenden och meddelat att Leif Ståhls dokumentation har varit bristfällig och helt eller delvis saknat underlag."


Det är många skandaler och utredningar nu, det är bra att det kommer upp till ytan, men jag misstänker att Alliansen inte är så glada idag... vad tror du?

Irene

 

2 kommentarer:

 1. Arbetsförmedlingen går ju helt klart regeringens ärenden. Har blivit ett ställe där det förmedlas billig arbetskraft till dom stakars fattiga förtagen. Bla Prio 1, Benefact. MM.MM.MM.

  SvaraRadera
 2. Är imponerad av ditt engagemang för orättvisorna för oss hederliga medelmåttor, som inte lyckats tränga igenom eliternas korridorer.

  Några stödreformer finns inte för närvarande för att kunna underlätta, så att vi ska kunna finna den rätta vägen ut ur denna politik av misär och diskriminering.

  Man får bara hoppas på att man lyckas ertappa eliten med byxorna nere. Anders Borg skulle behöva en rehabiltering av empatisk och humanistiskt tänkande till hans psykopatiska karaktärsdrag.

  Men karma is bitch och han kommer kanske att bli lika hyllad som Margareth Thatcher i sin politiska gärning. Ding Dong The Witch Is Dead
  http://www.youtube.com/watch?v=uMFjFoq6T9M

  Tack! igen, Irene :)

  Mvh Leif Å

  SvaraRadera