tisdag 26 juni 2012

FAS 3 Uppdrag Granskning

Uppdrag Granskning är på gång med ny Granskning av FAS 3 numera benämnd Sysselsättningsfasen - Samma FAS!

De söker efter deltagare i FAS 3 eller personer som har lämnat FAS 3 som vill lämna uppgifter, det går bra att vara anonym.
Vill man delge dem något kan man förslagsvis kontakta Mikael Pettersson.  mailto:mikael.pettersson@svt.se

 Här är länk till hemsidan: Uppdrag Granskning FAS 3

Ett flertal artiklar har redan publicerats i ämnet av SVT. De har rubriker som:

"FAS 3 är en återvändsgränd"

"Fas 3 större än största företaget"

"Positiv dragning och feljämförelser"

"Expert misstänker systemfel"

"En av fem i FAS 3 saknar sysselsättningsplats"


"Fas 3-bolag anmäls inte - trots fel"

 

Igår var det interpellationsdebatt mellan socialdemokraterna och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Där gick Socialdemokraterna till hårt angrepp mot FAS 3 och kallade det för slaveri, vilket Hillevi Engström inte alls höll med om. Hon uppmanade till att ringa polisen och göra en anmälan om sådant skulle upptäckas. Önskar att någon i FAS 3 hade ork och ekonomi att dra det här eländet med FAS 3 till Europadomstolen. Bengt Fredriksson har gjort en talande bild angående detta:

Klicka på bilden för att se den bättre.
  Samtidigt kommer rapporter om att barnfattigdomen ökar i Sverige...
Inte så konstigt när allt fler får söka försörjningsstöd när de hamnar i arbetslöshet eller sjukdom. Arbetslösa människor och sjuka och utförsäkrade människor har ju också barn.

Endast 8% av de arbetslösa når nu upp i taket för a-kassan. Nära på 8% av de i FAS 3 lever av försörjningsstöd samtidigt som de är sysselsatta på heltid. För ett drygt år sedan röstade riksdagen för att inga fler långtidsarbetslösa skulle anvisas till FAS 3.
Hillevi Engström (M) fick frågan på interpellationsdebatten, om när regeringen tänker verkställa riksdagens beslut, men något svar gavs inte. 


Anordnaren Ivan Daza, som sysselsätter över 600 personer i FAS 3 i sin Jobbfabrik tycker inte att man ska skylla på anordnarna och vinsten behövs som en buffert ifall FAS 3 skulle läggas ned, säger han. Han tar in 3.000.000 kr i bidrag varje månad för sina sysselsatta. Skandal!

Sveriges Radio rapporterar idag om dålig arbetsmiljö på FAS 3 platserna, knappast någon surprise... det heller. Arbetsförmedlingen väntas komma med förslag till förbättringar och åtgärder i FAS 3 den sista juni. Regeringen vill bland annat veta hur man kan förändra anordnarbidraget och så verkar det som att man vill ha ut deltagarna på mer reguljära arbetsplatser än hos rena FAS 3 anordnare som hela affärsidén går ut på att sysselsätta folk.

Kommer få anledning att återkomma i frågan.

/ IréneAndra som bloggar i ämnet är bland annat :

Martin G Moberg

Helga Von Pitbull

Solrosuppropet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar