tisdag 12 juni 2012

Ett inlägg gällande A-kassan, av Bo Johansson

Bo Johansson:

"Om du blir arbetslös måste du varit medlem i A-kassan minst 1 år, om du inte har det blir det lägsta beloppet (fn 320:-/dag), men för att sedan kunna få full ersättning efter att du varit medlem 12 månader, krävs också att du jobbat minst 6 månader eller mer under den 12-månaders perioden, för att få ut full ersättning.

Dessa regler fanns inte innan Alliansen skrotade vårt skydd mot arbetslöshet. Då räckte det med att varit medlem 6 månader i A-kassan. Se också till att du får RÄTT ersättning som grundar sig på dina inkomster, även vissa bi-inkomster t.ex politikerarvoden. Dessa ska också räknas in i din lön som ligger till grund för din ersättning. Har ett domslut från Förvaltningsdomstolen som styrker detta. Helt sjukt!!"

3 kommentarer:

 1. Det har väl alltid varit ett års medlemskap som gäller. Det som alliansen däremot drastiskt har försämrat är möjligheten för deltidsarbetande att bli a kasse berättigade. Det kan räcka med att en halvtidsanställd varit ledig några timmar en månad för att rätten till ersättning ska ryka all världens väg susanna svensson

  SvaraRadera
 2. Ett års medlemskap har det varit länge, det är inget nytt.
  Däremot har Alliansen ändrat på nästan alla andra regler: man har höjt antalet timmar per månad som man måste jobba (i minst 6 mån). Man får heller inte 80% av en heltidslön även om man jobbar heltid i ex 6 mån: man får 80% av lönen utslagen på 12 mån (ett elände för folk som jobbar halva året dvs säsongsjobb)!
  Alliansen har sänkt A-kassan från 80% av lönen till 75% efter 100 dagar och till 65% efter 300 dagar: för att åter få upp ersättningen till 80% av den ursprungliga lönen måste man jobba heltid i minst 12 mån (annars blir det som jag nämnde ovan: lönen slås ut på 12 mån och man får 80% av den).
  När man fått ner sin ersättning till 65% kan man få behålla den ersättningen om den är bättre än vad ersättningen blir när lönen slås ut på 12 mån och ger 80% av den summan MEN man måste hålla koll på det här eftersom tiden är begränsad för att få behålla 65%-ersättning. Ta kontakt med A-kassan i den här frågan: svaret är komplicerat, kan jag säja!
  A-kassan har blivit en djungel av olika regler hit å dit!
  /Gunnell Forsén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ni har koll på det här med a-kassans regler för att själv har jag ingen koll alls längre. Jag vart ju tvungen att säga upp mig från min timanställning när mina 75 dagar (som Alliansen införde) tog slut och bli helt arbetslös. Det är lättare att få ett jobb om man har ett jobb, men det tyckte inte Alliansen för de menade på att deltiderna måste bort och detta var vägen att gå... ha, ha... men sedan dess tycks de osäkra anställningarna, timanställningarna och visstidsanställningarna ökat enormt... tillsvidareanställningar synes sällan till.

   Ja a-kassans regler är verkligen en djungel idag och allt verkar ha ändrats till den arbetssökandes nackdel. Allt tycks gå ut på att göra den arbetslöse så fattig som möjligt.

   Jag håller med Gunnel, ta kontakt med din a-kassa om du blir arbetslös eller är arbetslös och får a-kassa och fråga hur du ska göra... för det verkar onekligen väldigt snårigt.

   Radera