måndag 11 juni 2012

FAIRTRADE FAS 3 PLATS


Att göra arbetslösa till en affärsidé är dagens melodi, här är ännu några lycksökare...
och som vanligt har de en inställning till arbetslösa om att dessa är lata, behöver socialiseras och komma upp ur sängen... de här anser inte ens att arbetslösa är kapabla att sätta på kaffebryggaren utan att sysselsättas...

"Ernst Rolfgården ska i sommar vara ett café med fokus på fairtrade, rättvist framställda produkter. Men det ska också fungera som en av två praktikplatser för långtidsarbetslösa personer.

Bogöran Hansson och Patricia Sefton är två drivande personer inom ett projekt där de ska få personer som är långt från arbetsmarknaden att vilja sysselsätta sig genom praktik under sommaren. Praktikanterna ska i augusti fortsätta på en utbildning i socialt företagande. Ett företagande som går ut på att integrera andra arbetslösa.
Idéen är ett så kallat SPRING-projekt inom ESF-rådet som är en statlig myndighet under arbetsdepartementet. En stor del av projektet finansieras med EU-bidrag. Förutom Falun så är tre andra orter med i projektet, Kramfors, Växjö och Norrtälje."

klicka på bilden för bättre skärpa
 Om detta skriver  Madeleine Rollenhagen i en artikel i Dala-Demokraten.
Där står vidare:
 "Tanken är att hälften av personerna ska praktisera på cafét och hälften ska utföra bygg och renovering genom Club Zero eller jobba i deras second hand-butik.

– Syftet är att få personerna att vilja. Att gå upp, gå till jobbet, sätta på kaffe och utföra lättare arbetsuppgifter är kanske det de klarar i början. Men att ge dem regler och rutiner så att de känner att de är med i ett sammanhang är viktigt, säger Patricia Sefton.

Regeringen har satt upp riktlinjer för de sociala företagen. En är att återinvestera vinsten i rörelsen istället för att plocka ut den.
– I ett socialt företag ser man de sociala vinsterna i stället för de ekonomiska säger Patricia Sefton."
Det mest ironiska är att de säger att de vill att caféet ska ha inriktning mot fairtrade... snacka om dubbelmoral! "Anställda vid exempelvis plantager har rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen." kan man läsa på Wikipedia. Men här ska alltså arbetslösa i Sverige praktisera (jo de kallar det praktik, men jag antar att det handlar om FAS 3 och dessutom så måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara långtidsarbetslös...) här i Sverige har vi minimilön, men det gäller inte för arbetslösa i jobb och utvecklingsgarantins FAS 3. Där "tvingas man" bryta det fackliga löftet... det finns inget fairtrade i FAS 3:ornas villkor över huvud taget...

Ja det sägs vara frivilligt att delta i FAS 3 och det är ett erbjudande, inte tvång... men deltar man inte så blir man utan ersättning och även socialkontoren runt om i Sverige kräver oftast idag att man deltar
i FAS 3 för att kunna få försörjningsstöd (f.d. socialbidrag).

Hur fairtrade blir då denna sysselsättning för de arbetslösa? Inte så vidare va? Därav dubbelmoralen.
Deltagarna ska tydligen få utbildning i fairtrade... antingen av någon lokal utbildare eller via sting-projektet som du kan läsa mer om här.

Det är fantastiskt vilken uppfinningsrikedom FAS 3 innebär... och nästan inga FAS 3 platser leder till jobb... och ingen anordnare tycks kunna garantera att det leder till anställning... men det är väl precis så här det var tänkt, tycker väl Reinfelt (statsministern). Vad tycker du?

"Projektet beräknas kunna sysselsätta totalt 30 personer  
under de två år det pågår."
Det är som ett stort och vidrigt skämt alltihopa och man undrar när man ska vakna upp ur denna vansinniga och totalt misslyckade (M)ardröm som FAS 3 innebär.

/Iréne


3 kommentarer:

  1. Jag håller helt och hållet med att det känns som en vidrig mardröm. Men tyvärr, det ÄR ingen dröm. Och det som pågår under näsan på folk i Sverige, det antingen ser de inte, eller så är det "för de arbetslösas eget bästa".
    "– Syftet är att få personerna att vilja. Att gå upp, gå till jobbet, sätta på kaffe och utföra lättare arbetsuppgifter är kanske det de klarar i början. Men att ge dem regler och rutiner så att de känner att de är med i ett sammanhang är viktigt, säger Patricia Sefton." Det här är tyvärr en alltför vanlig tanke om oss som är långtidsarbetslösa. Men jag ÄR fullt kapabel att gå upp på morgnarna!! Och jag KAN sätta på kaffet OCH uppföra arbetsuppgifter som t.om Patricia Sefton kanske skulle ha problem med att kunna utföra!!! Att man kan vara så KORKAD som hon tydligen är och samtidigt ha ett arbete att gå till, bevisar ju bara att skillnaden mellan oss inte ligger i om man har jobb eller inte. Bara för att man har ett jobb, betyder det inte att man har förstånd eller intelligens som ligger över de arbetslösas. Ja, jag vet att jag nu gör mig skyldig till ett personligt angrepp på Patricia Sefton!! Men jag betalar bara tillbaka för den "sanning" som hon presenterar. Var och varannan dag tvingas man läsa om dessa "sanningar", utan att de bemöts. Diskriminering kallas det. Men vart ska vi vända oss? Alla vänder oss ryggen. Från höger till vänster. Från hög till låg. / Nele

    SvaraRadera
  2. Människosynen som lyser igenom i kommentaren om de arbetslösa är helt enkelt vidrig. Varför ska det vara så svårt att förstå att det handlar om att en person är utan arbete, sin försörjning, inget annat? Varför ska man till varje pris kasta skit på människor som redan är förnedrade i sin situation? Jag skäms över att vårt samhälle utvecklats i denna riktning, ett välfärdssamhälle som inte har "råd" att ta hand om sina svaga. Jag är övertygad om att det i långa loppet lönar sig att se till individen, och stötta den till ett arbete i stället för att utnyttja och förnedra. /Gunilla

    SvaraRadera