torsdag 14 november 2013

VINKLADE arbetslöshetsrapporter från SCB

Har idag läst på SCBs hemsida där rubriken är:

 

"Fortsatta tecken på ett förbättrat arbetsmarknadsläge"

Man tar sig för pannan!
SCB skriver sedan:

"I oktober 2013 ökade antalet sysselsatta i åldern 15-74 år med 90 000 personer jämfört med samma period föregående år och var 4 746 000. Ökningen skedde främst bland ungdomar. Antalet arbetslösa uppgick till 374 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,3 procent. Antalet arbetade timmar ökade med 4,1 miljoner timmar och var i genomsnitt 162,4 miljoner per vecka. Säsongrensade data visar på en fortsatt positiv trend för både antalet och andelen sysselsatta och en svag minskning av antalet arbetslösa män." 
Katarina Brännström (M) är inte sen att Twittra om detta.


Men så letar jag upp statistik från Arbetsförmedlingen och finner... under månadsstatistik... oktober.


Av denna bild (se ovan) från Arbetsförmedlingen kan man då utläsa att visst, de öppet arbetslösa har sedan motsvarande månad föregående år fram till oktober 2013 sjunkit med -2.0%, det är sant. Men tittar sedan på antalet "Sökande i program med aktivitetsstöd" så ser man att dessa har ÖKAT med 3.7% under samma period. Det är alltså FLER som skrivs över i åtgärder än vad som faktiskt får ett riktigt jobb! Då kan man inte säga att arbetslösheten sjunker! Det är fler i SYSSELSÄTTNING! JA! Se bara på SYSSELSÄTTNINGSFASEN, tidigare kallad FAS 3, som ökar med 5.5% jämfört med föregående år och vad innehåller egentligen "FÖRBEREDANDE insatser"? (ökar med 15.5%) Eller "Projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning"? (Ökar med 19.9%) Ett fåtal fler personer fick också en arbetsmarknadsutbildning i oktober 2013 jämfört med föregående månad 2012. Detta är inte ARBETEN, så mycket kan jag säga, för har man ett ARBETE så har man lön och schyssta villkor, inte praktikplats, coaching, utbildning eller FAS 3 sysselsättning.
På Twitter har LO ekonom Torbjörn Hållö lagt upp följande talande bild:


Vidare går jag till Veckostatistiken för Arbetsförmedlingen som visar förändringen från vecka 44 till vecka 45 år 2013 samt förändringen för samma vecka i fjol, den bilden ser ut så här:


Här ser vi att Sökande i program med aktivitetsstöd har ÖKAT med 5838 personer jämfört med för ett år sedan. FAS 3 har ökat med 1614 personer och 588 fler personer fick då en arbetsmarknadsutbildning jämfört med i fjol.

HUR kan SCB påstå att detta innebär fotsatta tecken på ett förbättrat arbetsmarknadsläge? Av deras pressmeddelande ser jag också att de skriver:

 

"Arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande utgör tillsammans det outnyttjade arbetskraftsutbudet."


OUTNYTTJADE arbetskraftsutbudet. De som inte UTNYTTJAS som gratis arbetskraft åt hugade arbetsgivare, är det så de menar? För de som är ute och praktiserar åt höger och vänster och de som är i FAS 3, de utnyttjas ju i allra högsta grad! De får ingen lön, inget kollektivavtal, ingen tjänstepension och heller ingen semester. Det är till och med så att arbetsgivare/anordnare får statsbidrag med 5000 kr för VARJE deltagare/arbetskraft som de tar emot för att SYSSELSÄTTA i FAS 3. Horribelt!!!

 

2014.09.14 väljer DU! Det måste bli ordning på Svensk Arbetsmarknad och det kommer det ALDRIG bli med en fortsatt Alliansledd eller Moderatledd Regering!!! Rösta RÖTT!

Irene

1 kommentar:

 1. Hej.
  Skrev en kommentar här förut men den verkar inte ha kommit med. Har du hört med SCB om de i antalet sysselsatta räknar in bl a fas 3, och ställt frågan till dem hur de kommer fram till att arbetslösheten minskar när sökande i program ökar (dessa är också arbetslösa - annars skulle de inte ingå i sökande i program, de skulle ju - om de inte var arbetslösa - i såfall haft ett lönearbete).

  Ställs frågan på de här adresserna (har skickat ett par frågor, man får svar inom drygt en vecka):

  http://www.scb.se/Fragaoss/

  information@scb.se

  SvaraRadera