söndag 13 oktober 2013

Fick ett meddelande, "Tack för en intressant blogg"

"Hej,

Tack för en intressant blogg. Jag driver själv en blogg om arbetslöshet och arbetsmarknad och är strax inne i FAS 3. Jag har läst en hel del om deltagares upplevelser av FAS 3 och att närvaron trots reglerna på 40 timmars närvaro per vecka inte är på heltid. Ni som skriver om FAS 3 och har mycket material kring detta, vad har ni hört om just närvaroplikten? Jag har hört om åtminstone ett par anordnare i Stockholmsområdet som låter deltagarna vara närvarande på mindre är 40 timmar (ej pga sjukdom eller likn) och skulle nu höra om ni känner till fler fall?

Man gör ju allt för att undkomma någon slags tvångsförvaring där man ska ta hela sin "arbetstid" till att fika, sticka, packa kläder eller vad det nu kan vara och när jag nu snart måste välja anordnare skulle det vara guld värt om ni kunde bidra med mer fakta och kanske tips på platser i Stockholmsområdet som man bör välja (om nu valfrihet kommer att erbjudas) för att kunna få söka jobb hemifrån, idka "friskvård" och likn.

Tack på förhand!

Jobbsökare"
 

Nåväl, jag är ju inte den som vill tipsa om platser som man bör välja. Kan inte säga att jag tycker att det finns annat alternativ än att radera FAS 3 ur åtgärdsträsket! Stefan Löfven (S) har sagt på SEKOs kongress:

"Det enda av Fas3 som ska finnas kvar är en minnesplakett över borgerlig idioti".

Det hoppas jag att han kommer att införliva när Socialdemokraterna vinner valet 2014. För det måste de. Massvis av människor kommer att gå under om det blir fyra år till med Alliansen.


Men jag har lyckats komma över några sysselsättningsplatser i Stockholm via nätet. Här är de:
 Ett litet Lästips: http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.fronesis.nu%2Ffile_download%2F75&ei=L4JaUoKtAenw4QS0uICQCQ&usg=AFQjCNHFUclI4BwTyAv4LLGuEKaaVwzOZw&sig2=cZ53Uxd4k0BBAfv8_4mElQ‎
 
Annars är det just nu kaos på Arbetsförmedlingarna, rapporterar Sveriges Radio, och ca 90.000 av de 150.000 som i morgon ska ha lämnat in sin första aktivitetsrapport har ännu inte gjort detta. Hur många av dessa kommer att få känna av sanktionerna framöver?

 

Det kommer att finnas anledning att återkomma i denna fråga, Aktivitetsrapporter. För min del tror jag att det här är ett sätt att sortera ut ännu fler människor ur försäkringssystemen. Fler kommer att ofrivilligt hamna i sitsen att få uppsöka socialkontoret. Fler kommer att hamna utanför och försvinna ur statistiken. Om ni frågar mig. DESSUTOM kommer färre arbetsgivare vilja annonsera ut sina tjänster. Kontakter kommer att bli än mer nödvändiga för att kunna hitta ett arbete. Kontraproduktivt så det förslår.

Tyvärr så har Socialdemokraterna också röstat för att vi ska ha dessa rapporter. Hur tänkte de nu?
 
Fortsatt trevlig helg på er! På måndag bär det av till arbetsförmedlingen för många av er kan jag tro.
 
Irene

7 kommentarer:

 1. Tack för många exempel men dock är ju inte detta som jag först efterfrågade. Dvs om någon hos er kände till platser där man inte behöver närvara på heltid. Anordnare som låter deltagare närvara på mindre tid än heltid. Finns exempel på detta?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Nej jag har faktiskt ingen aning. Enligt det regelverk som finns skrivet så ska man vara på heltid i FAS 3 och sedan kan man komma överens med handläggare på AF och anordnaren om hur mycket tid som var och en ska ha tid till jobbsök, vilket sägs vara individuellt... om det finns någon annan som har några tips på det du efterfrågar vet jag faktiskt inte. Bättre skrota hela åtgärden!

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt svar. Ja, det är ju det man går och hoppas på, att regeringen ska ta sitt förnuft till fånga och befria alla ur denna åtgärd. Kanske kan man hoppas på ett regeringsskifte och att villkoren åtminstone förbättras för arbetslösa. Jag får ställa mitt hopp just nu till att det går att resonera med den handläggare jag har kring detta med närvaro.

  SvaraRadera
 4. Jag är på en fas 3-plats där vi hitintills fått vara 6 tim/dag 4 dagar/vecka. Den 5:e dagen är vigd åt arbetssökande. Men från detta månadsskifte skall alla anordnare i Stockholm ha samma regler säger AF. Det betyder 8 tim/dag, 5 dagar/veckan (om man har heltid.) 4 tim per vecka skall få användas för att söka jobb. Hur lång tid tar det att skriva ett välformulerat ansökningsbrev som är anpassat efter det jobb man söker? Hur många jobb hinner man då söka per månad? Hur många jobb kräver AF-handläggaren att man söker?

  SvaraRadera
 5. Ja du, vem vet, det kanske är meningen att man ska åka ur systemet för att man inte söker tillräckligt med jobb, eller så resonerar de väl att det är så för alla med anställning som vill ha ett nytt jobb, de får söka på sin fritid. Skillnaden är väl dock att DE arbetar för en LÖN och har schyssta villkor.

  Bara att gå in på en arbetsgivares hemsida och söka ett jobb via deras egen webbportal kan ta upp till två timmar när man ska fylla i alla uppgifter med olika datum, anställningar etc.

  Vi får alla hoppas att det blir slut på FAS 3 efter valet. 14.09.14. Rösta rött! :D

  SvaraRadera
 6. Men borde ju vara helt olagligt att sådana företag får ta emot fas 3. Det är ju arbeten de utför! Man bryts ner mer och mer och finner sig till slut i allt dem säger man ska göra. Sysselsättningsplatsen ska ju vara för den enskilde ska få ut något av det....
  Ni skriver rösta rött. Det är väl inte bara Socialdemokraterna som vill ha bort fas 3?? Vänstern och SD också tror jag. Ju fler desto bättre för då är chansen att det tas bort större eller?
  Kämpa på alla där ute med att få bort slavarbete för oss svenskar! I vilket annat land finns detta system, någon som vet?
  styrkekram Be

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym. Att jag skriver Rösta Rött innebär Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet. De är båda röda vad jag vet. :D
  SD är inte ett alternativ. SD är ett kvinnofientligt parti som bottnar i nazism. Läs gärna denna artikel av ETC: http://www.etc.se/inrikes/nazisterna-som-skapade-sverigedemokraterna

  SvaraRadera