torsdag 14 mars 2013

Nu ska Hillevi Engström utreda eventuellt fusk!

Måste säga att det är väl inte en dag för sent? Frågan jag ställer mig är, hur kommer detta utfalla för de arbetslösa?

Det jag ser framför mig är de som idag "sitter av tiden" på en FAS 3 plats istället hänvisas till anordnare som istället utnyttjar deltagare i FAS 3 till gratis, eller närmare bestämt - av staten betald arbetskraft - det vill säga arbetskraft som de inte betalar lön till utan som staten istället ger dem mot betalning med 5000 kr per månad och per deltagare.

Själv skulle jag hellre "sitta av tiden" i FAS 3 och glo in i en vägg än att tvingas ut hos en anordnare som utnyttjar mig som arbetskraft. Att arbeta utan lön och schyssta villkor är förnedrande och kränkande mot individen och HUR många av dessa utnyttjade FASare får egentligen en ANSTÄLLNING hos anordnaren eller någon annan stans? Inte många, kanske en eller ett par procent skulle jag gissa.

Man säger att ca 15 % av de deltagare som skrivits in i åtgärden sedan starten, har lämnat åtgärden för jobb, utbildning eller andra orsaker. Andra orsaker kan exempelvis vara att man inte längre får en krona från vare sig staten (aktivitetsstöd) eller kommunen (försörjningsstöd) för att delta i FAS 3. En del lämnar också för att de går i pension.

Men visst, det behövs en utredning! Det är oerhört mycket fusk inom både FAS 3 och alla de här andra s.k. bidragsanställningarna som exempelvsi SAS, FSAS och Nystartsjobb. Det fuskas även med lönebidragsanställningar skulle jag våga påstå. Det är OCKSÅ så att det fuskas med praktikanter! Det skrivs det inte mycket om, men jag har träffat oerhört många arbetslösa som i FAS 2, bland annat (även inom Jobbgarantin för ungdomar m.m.) som vittnat om (och som framfört kritik till AF utan resultat) att arbetsgivare satt i system att använda sig av praktikanter som gratis arbetskraft.

Frågan är bara, kommer Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsministern, verkligen att ÅTGÄRDA detta? Och i så fall, till vems fördel respektive vems nackdel?

 
 
Ja, man kan väl säga så här, det märks att vi närmar oss valet, för annars förstår jag inte varför Hillevi Engström PLÖTSLIGEN har vaknat och vill se över det här? Hon har tidigare inte alls velat se att det förekommer något fusk. Förutom hos arbetslösa då. De behöver ju incitament till att ta ett jobb påstår hon och hennes gelikar och tycker att ersättningsnivårena SKA vara låga för arbetslösa, som om det i och med att arbetslösa blir allt fattigare och tvingas från hus och hem, skulle skapa nya jobb på arbetsmarknaden. Utredningen hon tillsätter nu ska pågå under ett år.
 
 
På facebooksidan "VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU!" ställer man frågan...
 
"Sverige. Vad tyst det är! Betyder det att alla är nöjda med Fas 3:orna? De lyfter ingen lön, men tillfredställer alla som får bidrag från staten per person i ett företag."
 
Många svarar, bland annat läser jag dessa svar:
"Folk är inte nöjda. De är uppgivna. Det är få som tror att det går att påverka saker idag, därför knyter de flesta händerna i fickorna och är tysta."
 
 "Nej man kan inte vara tyst detta är undergång både känslomässigt och ekonomiskt tyst kan man aldrig bli......"

"Jag har pratat med politiker, med näringslivet, med flera. De flesta säger att det "är för jävligt" och "vi borde"... men det händer ju ingenting. Då blir man uppgiven och känslan är att det inte tjänar någonting till. Samtidigt får man höra att man inte ska kritisera, för det kan ju arbetsgivare se och tolka det som att man är besvärlig. Så vad fan ska man göra då?"

"Vad är det för fel på folk som bara finner sig i detta? Vad är det med er?"
 
Ja vad ska de göra? De som befinner sig i FAS 3? De kan ju inte gärna gå i strejk. Då fryser man deras ersättningar, man blir avstängd. Hur ska de då överleva? Nej hjälpen måste komma utifrån och jag undrar ibland, varför gör inte facket mer för sina medlemmar i FAS 3? Kunde de inte ordna någon manifestation mot FAS 3 och visa att de ställer sig bakom deltagarnas missnöje med åtgärden?
Men de säger att de inget kan göra, det är hos regeringen man ska lägga sitt missnöje. Det är de som är ansvariga för åtgärden. Det är som att prata med en vägg att skriva till arbetsmarknadsministern, det vet jag själv, man får ett "goddag yxskaft" och ett "lycka till", det är allt.

 
Andra som bloggat om utredningen av fusket:
 
 
Lyssna här till Hillevi Engström, om vad hon säger angående utredningen.
 
Läs gärna också det här blogginlägget av Henrik Lund, SALO.
 
Ha en bra dag!
 
Irene

 
 

7 kommentarer:

 1. Varför ska facket hjälpa oss i fas 3? Dom utnyttjar ju själva arbetslösa. till och med SALO som jag trodde stod på de arbetslösas sida utnyttjar fas 3-are.
  Jag kan bara hålla med dig, Irene, jag sitter hellre och tittar på väggen än jobbar gratis och det tänker jag göra den dag jag blir tvångsplacerad. Är sjukskriven nu

  SvaraRadera
 2. Jo..
  Man vet liksom inte vart man ska börja.. HUR ska man kunna protestera.?
  Jag har likt många andra drabbats hårt av denna regering. Har i princip förlorat hela mitt liv och jag förbannar den dagen då jag naivt nog trodde att jag skulle ha fördel av att välja tidsbegränsad sjukpension(som jag envist fortsätter kalla det).
  Efter jobb med hästar, en hel del mer än heltid med en lön på e skatt runt 6000 kr och en trasig rygg som tack för besväret så vart jag sjukskriven. Skulle givetvis gått till läkaren MYCKET tidigare, men tiden till det fanns inte hästar och elever skulle skötas om. Jag gillade ju dessutom mitt jobb. Även om lönen inte gick att leva på. Hade ju dessutom inte tid att göra av med en eventuell lön då man jobbade närapå dubbelt mot vad man fick betalt för. Hästbranchen var illa då jag jobbade i den.

  Blev på stört sjukskriven, gick olika rehab i FK's försorg, sjukpensionerades på deltid, tidsbestämt enligt egen önskan och fick tillslut en arbetsträningsplats, där jobbade jag som vilken anställd som helst, vi var bara 2, ägaren och jag. Det var nystartad djuraffär. Jag blev lovad en riktig anställning på deltid om jag under arbetsträningen arbetade ensam mina dagar. Man behövde bara vara en i butiken. Jobbade i stället för 4 h/dag tillsammans med ägaren 2, 5 dagar i veckan, ensam. Med allt vad det innebar. Ägaren ville att jag förlängde så mycket det gick och ett år så var jag där. När tiden för att det inte gick att förlänga mer närmade sig så fick jag beskedet att jag inte passade in.!

  Jag blev så ledsen och besviken, berättade allt detta för AF och fick såklart inget gehör, de skickade en ny praktikant till affären dagen efter!

  Fick sedan tag på ett lönebidragsjobb, allt funkade faktiskt jättebra och gjorde så några år, varannat år ringde Fk och vi förlängde min sjukpension på deltid över telefonen. En dag så såldes mitt jobb, den nya arbetsgivaren var allt annat än bra och en efter en så slutade de anställda. Jag vart sist kvar. Fick besked om att ägaren inte hade råd att ha mig kvar, slutade och när sedan deklarationen för det året kom så visade det sig att mitt lönebidrag hade dragits in, han hade inte betalat skatt mm för mig. Det stod inte ens att jag jobbat där sista halvåret, slutade i juli.
  Jag fick vänta på Alfakassan i över ett halvår, med min låga sjukpension som enda inkomst. 2950 kr/månad. Så klart så räckte detta inte till mina kostnader och jag förlorade min bostad. Under denna tid så skaffade sig min dåvarande sambo en ny tjej bakom min rygg och tillbringade sin tid utomlands vilket innebar att jag inte ens kunde få socialbidrag, han skulle ju försörja mig, men var ju inte hemma. Sedan vart jag "frisk över en natt" och min sjukpension drogs in i februari, var då helt inkomstlös tills jag fick alfakassans pengar, ca 2000 kr/månad. Utan hjälp av vänner och famlj hade jag svultit ihjäl, på riktigt, när sommaren kom blev jag bostadslös då exet bestämde sig för att sälja vår gård. Han stod som ensam ägare då jag var sjukskriven vid köpet av den. Lånet var nästan avbetalt, vi hade bott och betalat och inte hade jag en tanke på att skriva in mig som ägare, inte trodde jag att det skulle sluta såhär.!

  Där stod jag i juni, 3 hästar, gamla pensionärer som var osäljbara, hund och katter, ingenstans att göra av oss, ingen inkomst och noll hjälp av AF. AF tyckte att jag skulle be läkaren om ett intyg att jag var självmordsbenägen. Mitt psyke hade ju åkt i botten, jag vägde 40 kg mot tidigare 55 och ja... Jag förlorade allt. Till slut hittade jag en hyresvärd om tog in mig så jag kunde få socialbidrag. Men idag så sitter jag ju här med skulder, både till vänner, familj och för räkningar jag inte kunde betala. Mina hästar fick min familj ta banklån för att hjälpa mig att avliva.

  Om jag var sjuk innan detta hände så kan ni ju bara gissa hur jag mår idag!

  SvaraRadera
 3. Ja kära nån vad ska man säga?!
  Själv har jag inte varit arbetslös längre än snart 1 år, men det räcker för mig. Jag fasar redan för den dagen jag är överlämnad åt AF och hoppas in i det sista att själv hitta ett arbete.
  Det verkar TYVÄRR inte finnas några gränser för hur ALLA sorters människor/företag lyckas utnyttja systemet.
  T.o.m. ideella föreningar & kyrkor av olika slag ser till att få gratis arbetskraft utan hänsyn till några som helst "förluster", vill säga människor i kris vars lidande snarare förstoras än lindras!
  Att först inge hopp om vidare anställning för att sedan ta in en ny för att det är gratis........
  man sakna ord.
  Olika bloggar, en FB-grupp m.m. är en bra början att göra vår röst hörd. Det gäller att skapa så mycket opinion som möjligt och jag hjälper gärna till så gott jag kan genom bloggande, kommenterande, insändare privata kontakter!
  VIKTIGT! Tappa aldrig modet! Arbete är en överskattad sysselsättning, DU som UNIK människa är VÄRDEFULL, OERSÄTTLIG och VIKTIG!!
  Ha en bra dag//Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christian..

   Hoppas att du hittar ett jobb som passar snart. Att tappa modet, det gör man, när man inser att man verkligen är helt ensam och utlämnad åt att tigga och be av släkt och vänner. Det var det värsta året i mitt liv det sista på gården. Alla pengar jag kunde få ihop gick ju till mat åt djuren, el och sen var det stopp, mat till mig var inte prioriterat. Många tyckte nog att jag fick skylla mig själv som hade 3 hästar. MEN, då jag skaffade dom då hade jag ju möjligheten, jobb och vi hade 2 inkomster. Att det var gamla hästar som inte gick att sälja det gjorde det ju ännu värre, dom var ju tvungna att ha mat. Att avliva kostar 5 000 kr/st och det är kontant betalning innan som gäller. Slakt var inte möjligt då det är livstidskarensregler på mediciner de ätit i sina liv.

   Jag kunde ju inte bara släppt ut dom i skogen och låtsas som om de inte fanns.

   Det här har verkligen förstört mitt liv, jag har gått från att ha vart en positiv människa med glatt humör och en inställning att inget är omöjligt till att vara helt osocial och nedstämd. Hade jag inte haft mina djur att kämpa för hade jag vart död.
   Det samhälle som växt fram de senaste åren gör mig rädd...på riktigt! Varför ser inte fler hur det är, innan det är för sent..
   //C

   Radera
 4. varför demonstrerar vi inte som alla andra länder gör för då blir ju politikerna ställda.
  Vi skulle behöva göra mer uppror.
  Läste på en annan sida att nu ska fas 3 in i bemaningsföretag i stället. Jag undrar hur många riktiga jobb som dessa stackars människor får göra då, kan tänka mig att då blir det noll koll på det hela.
  Dags att vi vaknar.

  SvaraRadera
 5. Ja jag läste igår på SVT text följande:

  s 107 och s 108 SVT Text Söndag 17 mar 2013
  INRIKES PUBLICERAD 17 MARS

  "M vill öka krav på bidragstagare

  Moderaterna vill öka kraven på att
  socialbidragstagare ska vara aktiva
  för att få jobb.

  Ett förslag är att kommunerna lättare
  ska kunna minska bidraget för dem som
  inte deltar i aktiviteter för att få
  jobb, t.ex genom att räkna bort
  utgifter för TV och tidningar.

  Förslagen kommer från Moderaternas
  ekonomiarbetsgrupp som letts av
  finansminister Anders Borg.

  -Vi måste ha en arbetslinje också i
  försörjningsstödet, säger riksdags-
  ledamot Elisabeth Svantesson.


  Målet är att likställa kraven med de
  som finns för a-kassan.

  Regeringen har aviserat en lagändring
  som gör att kommuner kan ställa mot-
  krav på aktivitet för alla social-
  bidragstagare. I dag gäller kravet
  bara för dem som är högst 25 år.

  Socialbidragstagare ska också kunna
  tvingas söka jobb i andra kommuner än
  i sin egen, enligt arbetsgruppens
  förslag.

  Långtidsarbetslösa som hamnat i sista
  fasen i regeringens jobb- och utveck-
  lingsgaranti föreslås bl.a. få jobb i
  särskilda bolag som Samhall, som kan
  ge arbetsträning."

  Det är väl ändå en skymf, när man säger att människor med massvis av kompetenser och erfarenheter, som jobbat i kanske 30-35 år och blivit av med jobbet nu fyllda 50+ behöver arbetsträna? Det ÄR ju inte så att alla i FAS 3 är sjuka, men en del är det och de borde få vara det, med sjukpenning. Grrr...

  SvaraRadera
 6. Vad jag fått veta är det nya direktiv.Inga fas tre platser till små ställen.Minst kunna ta emot 5 personer.Sedan är det UTRESEFÖRBUD till annat land om man tar sina lediga dagar.Man får åka men ingen ersättning!

  SvaraRadera