tisdag 19 mars 2013

34.153 personer i FAS 3. Utanförskapet växer!

Vecka 11 2013 enligt AFs Veckostatistik

64.447 står i kö för att skrivas över från de andra två FASerna. Det finns även 1.989 personer över 25 år som just nu befinner sig i Jobbgarantin för ungdomar, som också riskerar att skrivas över... även yngre personer än så hamnar i FAS 3 när de inte lyckas få jobb på den allt mer hårdnande arbetsmarknaden. 392 ungdomar under 25 år befinner sig nu i FAS 3.

Men fortfarande domineras FAS 3 av deltagare i åldern 50-59 år, de är nu hela 12.181 personer. Det är förstås så att ungdomsarbetslösheten är störst, det är hela 44.471 ungdomar upp till 25 år som är inskrivna i Jobbgarantin för ungdomar. 

418.664 personer är inskrivna som öppet arbetslösa eller arbetslösa i program med aktivitetsstöd (eller försörjningsstöd). AF redovisar inte i statistiken hur många av de arbetslösa som inte uppbär aktivitetsstöd utan istället är hänvisade till kommunerna för försörjningsstöd. Av dessa har 227.806 personer varit utan arbete i mer än 6 månader. Det är 17.072 fler inskrivna än samma vecka i fjol.
Man ska heller inte glömma att det finns fler arbetslösa än dessa, det är bland annat deltidsarbetslösa, arbetslösa som har tillfälliga arbeten och arbetslösa som av olika anledningar just nu är förhindrade att kunna ta ett arbete. Sökande totalt uppgår till 713.562 personer.

Lönebidragsanställda har minskat med 4.596 personer jämfört med samma vecka för ett år sedan. Detta är alltså de som har anställning inom SAMHALL el dyl. Så kallade OSA jobb (Offentligt skyddat arbete) har också minskat, 316 färre personer har sådana anställingar jämfört med samma vecka för ett år sedan. Nystartsjobben har också minskat, 2.733 färre än föregående år. SAS anställningar (särskilt anställningsstöd) likaså. 443 färre i år mot förra året.
Förstärkt särskilt anställningsstöd, dvs FSAS har däremot ökat med 2.827 platser jämfört med samma vecka i fjol.

Min gissning? Att allt fler hamnar i FAS 3.


Nu när Alliansen tappar väljare enligt de opinionsundersökningar har gjorts, börjar de hitta på allt möjligt, som att prata om att anställa FAS 3:or hos SAMHALL och dyl bolag eller att fixa till särskilda bemanningsföretag, som ska kunna hyra ut dessa personer till höger och vänster. 

"Vill du fas 3-are ha en högre lön, så be arbetsförmedlingen om en handikappkod, och en plats på statliga Samhall, istället för att jobba i privata och kommunala "sociala företag" utan riktig lön."
Detta läser jag i ett inlägg på Passagen

Fullt friska 50 +  som ratas på arbetsmarknaden pga för hög ålder, utan varken handikapp eller funktionshinder, tycker Alliansregeringen alltså nu ska ARBETSTRÄNA i Samhall, detta trots att nog de flesta av dessa människor lyckats arbeta och betala skatt och haft arbete i säg 30-40 år, innan de blev uppsagda pga arbetsbrist eller för att företagen gick i konkurs eller såldes ut, så är de plötsligen tvugna att ARBETSTRÄNA. 

Inget ont om funktionshindrade och handikappade, de ska ha möjlighet till en anställning med lön och schyssta villkor! Som alla andra i Sverige som gör ett arbete och ger av sin tid till någon som tjänar pengar på deras tid och deras arbete. Det som ser illa ut här är att dessa nu i allt mindre utsträckning tycks få jobb inom SAMHALL och dylikt. Detta eftersom de som är friska och fullt arbetsföra tydligen ska kodas och stoppas in här istället. De som borde få dessa anställningar ska väl då antagligen nöja sig med FAS 3?


"Mogen eller övermogen? Öppet seminarium om erfaren arbetskraft."
Ja faktum är att nu ska arbetsmarknadsutskottet ordna ett öppet seminarium om vad som händer i arbetslivet efter det att man fyllt 55+. Mer om detta finner du här.

I Dagens Nyheter kunde man häromdagen läsa följande:

"I gruppens rapport föreslås också att socialbidragstagare ska kunna tvingas söka jobb i andra kommuner än sin egen.
– Det finns en mängd lediga jobb på arbetsförmedlingen, men vi är också i en väldigt tuff tid därför måste politiken också inriktas på att sänka trösklar och se till att jobben blir fler i Sverige, säger Svantesson.
I rapporten finns också förslag för långtidsarbetslösa som hamnat i den sista fasen i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti, fas 3 eller sysselsättningsfasen. En idé är att ge dem anställning i särskilda bolag, som Samhall, som kan ge arbetsträning och permanent anställning för personer med särskilda behov. Ett alternativ är anställningar i särskilda bemanningsföretag, som hyr ut arbetskraft till både privat företag, offentlig verksamhet och sociala företag. I bemanningsföretagen ska de anställda kunna kombinera arbete med utbildning och arbetssökande. Dessa så kallade arbetsföretag föreslogs av en utredning redan på 90-talet.
– Jag tror att i ett sådant system kan man jobba ännu mer tydligt med att matcha, säger Svantesson."


"Det finns en mängd lediga jobb på arbetsförmedlingen" hävdar Svantesson. Har ni hört va?

Ja jisses amalia. 

Läste idag att politikerna tycker att sjuksköterskor överskattar sin roll.
Jag tycker att politiker borde inse att de faktiskt är utbytbara, till skillnad från sjuksköterskorna!
Heja alla nu tappra sjuksköterskor som står upp för era löner och villkor! Stå på er!

Irene





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar