måndag 22 oktober 2012

SIFFERTRIXANDET med de UTFÖRSÄKRADE

Idag är den stora nyheten SIFFERTRIXANDET med de UTFÖRSÄKRADE. De utförsäkrade blir sysselsatta...

Jag läser bland annat följande på Ekot/Nyheterna:
"Sjukskrivna som arbetat deltid men blivit av med sin ersättning från Försäkringskassan räknas i statistiken som om de återgått i jobb.
 En av dem är Maria. 
– Jag har lyckats livnära mig på mina 25 procent och sen har jag fått sälja av besparingar och leva snålt. 
Maria blev av med sin sjukpenning årsskiftet 2009 - 2010, den sjukpenning hon fick eftersom hon inte klarade av att arbeta mer än 25 procent.
Maria var en av de första som utförsäkrades efter att regeringen ändrade reglerna. 
Deltidsarbetet på 25 procent, som utbildare på ett av Sveriges största bevaknings- och säkerhetsföretag, har hon haft sedan 2007. Hon arbetar lika många timmar idag, som hon gjorde innan hon blev utförsäkrad. 
I statistiken från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen räknades Maria tidigare som sjukskriven och i dag som en person som är tillbaka i arbete. 
Men för Maria är enda skillnaden att hon inte längre får någon sjukpenning att dryga ut sin knappa deltidslön med. 
– Så att någonstans där är ju statistiken ganska så fel.
Hur ser du på att du tidigare räknades som en som var sjukskriven och nu som en som åter är i arbete? 
– Ja, det innebär ju att politikerna har noll koll. 
Hittills har 62 000 personer utförsäkrats. 22 000 av dem, som Maria, på deltid. 
Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen vet hur många av de 22 000 deltidssjukskrivna som i dag räknas som att de åter är i arbete."

En före detta arbetsförmedlare, Bernth Olofsson skriver öppet om siffertrixandet på facebook idag:

När arbetslivsintroduktionen infördes på Arbetsförmedlingen så ändrades statistiken. Den kod som gjorde det möjligt att avregistrera en arbetssökande "till annan myndighet" togs bort och det blev den närmasdte koden " till arbete" som gällde för de som återgick till sitt arbete som de haft hela tiden. Alla deltidssjukskrivna jag mötte arbetade i regel lite mer än vad de orkade med så att genom arbetsförmedlingens försorg jobba mer heller att hitta ett annat jobb var omöjligt. Jag vet ingen utförsäkrad deltidsarbetande som återfick sin deltidsersättning från Försäkringskasssan, men det kanske finns.

Alla arbetssökande registreras i olika kategorier. Det finns också en kod för de som kom från Försäkringskassan och var utförsäkrade. Men vi som arbetade på Ärbetsförmedlingen var förbjudna att söka och kolla de som registrerats under den koden. Man talade tydligt om att detta följdes upp centralt och det kunde straffa sig om men blev ertappad. Skumt va? Sprid detta! Jag försökte komma till tidningarna men då var det bara olyckliga fall som gällde. Jag kollade tidigt att det var ca 10% av de utförsäkrade som hamnade i dubbelt utanförskap. Utförsäkrade utan egen ekonomi men med samboende med inkomst och då gör man sig icke besvär hos kommunen och försörjningsstöd. Den heliga #"Arbetslinjen" har sina fläckar.


Även bloggen "Ett hjärta rött" skriver idag om detta siffertrixande. Här är ett utdrag:

"Ingen kollar verkligheten bakom de tillputsade lögnerna.
Men ibland händer det - och nu har det hänt. Ekots Mari Forssblad uppmärksammar nu det faktum som många av oss som följt med i utförsäkringsdramatiken har försökt att föra upp på dagordningen för länge sedan;
  • För det första; Endast ca 2 procent av de utförsäkrade har ett icke subventionerat jobb ett halvår efter utförsäkringen, räknar man med alla typer av subventionerade arbeten (på minst 8 timmar i veckan) är siffran ca 10 procent. 90 % står alltså utanför arbetsmarknaden. Det finns heller inga siffror som visar att fler sjuka kommer tillbaks i arbete  nu än före utförsäkringsreglerna började gälla.
  • För det andra; Av de ca 62 000 som har utförsäkrats (hitills) arbetade 22 000 deltid redan före utförsäkringen. Dessa räknas numera med i statistiken över de som arbetar efter utförsäkringen. Många av de utförsäkrade går alltså från “utanförskap” till arbete  - enbart beroende på hur de räknas i statistiken.
Enkel matematik visar alltså att före utförsäkringen arbetade drygt 35 procent av de försäkrade deltid (25, 50 eller 75 %). Efter utförsäkringen arbetar på sin höjd 10 procent av de utförsäkrade (minst 8 timmar). Något har alltså hänt med alla de 22 000 som före utförsäkringen arbetade deltid. De har blivit betydligt färre. Vad som hänt vet ingen…."


Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson TROR

INTE att problemet är så stort...

Lyssna här.

 

Det här siffertrixandet har jag fått nog av, hur är det 

med dig?

/Irene

1 kommentar:

  1. intressant läsning, många döljs i statistiken. En grupp som glöms och göms bort är alla de ungdomar med lättare funktionshinder. De räknas som att stå långt ifrån arbetsmarknaden, fast de kanske kan arbeta ca 3-4 timmar/dag. Men ack nej, sen alla arbetslösa ungdomar som skall gå 3 månader innan de blir berättigade att söka aktivitetsersättning. Ja, man menar att det aktivt skall söka jobb och bli motiverade, under de 3 första månaderna. Men hur skall man kunna söka jobb om man står långtifrån arbetsmarknaden, och eller aldrig lärt sig det och eller inte haft någon vuxen förebild. Skamligt anser jag. Nej, ersättning skall det vara från första dagen....

    SvaraRadera