onsdag 3 oktober 2012

LO tycker tydligen att FAS 3 är okej???

Det är i varje fall vad min tolkning blir när jag idag läser om att de är delägare i ett socialt företag som tar emot FAS 3:or.

På facebook läser jag följande "försvar":

"LO-facken Södra Kalmar län. DEL-TA är ett socialt företag som drivs sedan 1997. Det ägs av DEL-TA intressenter ideel förening som består av KIFAB, Nybro kommun och LO-facken södra Kalmar län. Syftet var då som det är nu att skapa en trygg och meningsfull sysselsättning åt funktionshindrade människor. Att en regeringen 2007 inför FAS 3 förändrar inte vårt syfte eller mål med verksamheten. Så ur den synvinkeln har inte några planer framförts som innebär att ca 170 personer skulle bli utan arbete eller meningsfull syselsättning bara för att en annan politik förs på regeringsnivå."

Beskrivningen av DEL-TA är följande:

 ”Del-ta Produktion i Kalmar är, tycker vi, ett av de viktigaste företagen som verkar i Kalmar respektive Nybro Kommun. Vårt syfte är att skapa arbetstillfällen för människor som står långt om inte längst ifrån arbetsmarknaden.
Finansieringsformen är uppdelad i två huvudsakliga grupper:
De arbetsmarknadspolitiska åtgärder som regering och riksdag bestämt, exempelvis JOB och Fas 3.
Rehabiliteringstjänster, omsorgen och praktikanter är några andra exempel.
 
LO-facken Södra Kalmar län skriver också.

”Eftersom det är ideella ägare som inte tar ut någon vinst så betyder det att eventuellt överskott återínvesteras i företaget t ex i form av nyanställningar eller invetsteringar. Detta eftersom företaget inte har ett vinstintresse utan skall helst vara självbärande.

Det är knapra vinster och dom gånger det inte blir vinst eller så har delägarna skjutit in pengar. Att utnyttja gratisarbetare som du uttrycker det blir i detta sammanhanget fel eftersom ingen vinst plockas ut.

Där företag har fas 3 och har som syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt till sina ägare så tycker jag som du.

Men Del-Ta räknas till dom sociala företagen. Företag där människor får växa utvecklas och prova vad dom klarar av. Del-ta har anställda, människor i olika arbetsmarknadsåtgärder och människor med olika typer av handikapp som både kommer genom arbetsförmedlingen, socialförvaltningarna och t.ex kommunerna.

Bara för att människor har hamnat i fas 3 så tycker du att vi skall stänga ute dom från dom sociala företagen och låta dom utnyttjas av andra företag som "hittar" på arbetsuppgifter bara för att dom skall få pengar.

Är det inte bättre att vi försöker stötta dom som hamnat där och politiskt/fackligt påverka så att systemet förändras...

Du kan läsa mer om sociala företag på http://www.sofisam.se/
Som vanligt så vill anordnare i FAS 3 hävda att de minsann är GODA och vill HJÄLPA de stackars deltagarna i FAS 3 att få en meningsfull sysselsättning. Så även LO. Så även ABF. Så även Svenska Kyrkan och så även andra s.k. ideella verksamheter och hjälporganisationer. 

Att ingen vinst plockas ut anser man är ett fullgott skäl till att man i DEL-TA tar emot FAS 3:or. Men ser man då inte vad som verkligen hänt? Jo de som tidigare kunnat få så kallade lönebidragsjobb, med någorlunda schyssta villkor och en någorlunda hygglig lön och semester... de tvingas nu istället att delta i samma sorts sysslor, fast nu i åtgärden FAS 3, där det varken ges lön, semester eller innebär några schyssta villkor. Det tycker LO är okej???


Vad tycker ni läsare om att LO agerar och tycker så här?
Hör gärna av er med synpunkter.

/ Irene
1 kommentar:

  1. Jag tycker det är rent bedrövligt att LO som skall representera de svenska arbetarnas tillkämpade rättigheter plötsligt gör ett undantag från detta fundament. Hur kan man se dessa Fas tre jobbare i ögonen och samtidigt hävda att de står på sidan av från allt som deras förfäder fick kämpa med näbbar och klor för... lön.. semester.. tjänstepension mm.. Hur kan man å ena sidan förhandla om femtioöringar hit och dit i löneförhandlingar men å andra sida bara släppa alla principer när det gäller de som har det allra sämst på arbetsmarknaden. Ni kan hävda regeringsbeslut hit och dit.. men var tusan har det hänt med ert civilkurage?
    Gå inte regeringens ärenden utan ställ er för bövelen upp och protestera! Vägra Fas3, för er egen trovärdighets skull!

    SvaraRadera