söndag 8 april 2012

SOLROSUPPROP mot Utförsäkringarna och FAS 3 Annandag Påsk 2012, på flera platser i Sverige!

Jag skulle gärna vilja säga några ord om vad jag känner och tycker om FAS 3, numera benämnd som Sysselsättningsfasen!

Fas 3 är ett slavprojekt som använder människor som är sjuka eller arbetslösa, som man anser inte tillför samhället något, man använder dessa människor i syfte att ge arbetsgivaren ett bidrag.

Vad har då Fas 3 tillfört i samhället?


Vad innebär det att vara i FAS 3?* De arbetar på samma villkor som sina eventuella arbetskamrater, men till en mycket lägre ersättning/aktivitetsstöd ev. Försörjningsstöd!
* De har ingen betald semester!
* De har inga pensionsavsättningar vilket gör att pensionen inte höjs en krona!
* Det är inte A-kasse grundande.
* De har inga fackliga rättigheter! Fackförbunden har inget att säga till om på dessa platser. Kollektivavtal gäller inte för dem i FAS 3.
* De har ingen angiven tid för att söka arbete!
* Det är numera tillåtet med arbetsmarknadsutbildning i FAS 3, men även om det ska vara tillåtet för alla så hävdar vissa arbetsförmedlare att det endast gäller för dem i FAS 3 som har en arbetsgivare i ryggen som är villig att ge personen i fråga en anställning efter avslutad utbildning. Godtyckligt, som mycket annat i denna FAS.
* Det är ungefär 14 % av alla FAS 3 som lämnar för ett riktigt jobb, studier (eller för att de helt enkelt hoppar av systemet - för detta finns ingen tillgänglig statistik) och 6 % av alla i FAS 3 får ingen försörjning alls utan hänvisas till Försörjningsstöd!
* Det är ett ofta ett mycket förnedrande arbete du måste gå till för att inte utföra något riktigt jobb, t.ex. vakta en isbana mitt i sommaren under 8 timmar eller lägga in ved i en brasa i 8 timmar med svår ryggvärk.
* Uppå allt det här så får arbetsgivaren ett bidrag på 5000 kr/månad för att sysselsätta dessa FAS 3:or som knappt får betalt och är helt utan rättigheter i vårt nya kalla samhälle!
* FAS 3 får heller inte ersätta ett ordinarie arbete, så det är inte ett riktigt arbete men det ska likna ett riktigt arbete. I en undersökning som Arbetsförmedlingen gjort så är ändå nästan hälften av sysselsättningarna att jämföra med ordinarie arbete! Detta tränger undan riktiga jobb och snedvrider konkurrens. Det hjälper därmed även till att dumpa löner.


I år 2012,  just nu, finns det 29.820 personer inskrivna i FAS 3.
279 st. av dem är ungdomar mellan 18 – 24 år.
För ett år sedan, samma månad, fanns det 25949 personer inskrivna i FAS 3.
Vi har alltså en ökning med 14,9 % på ett år. 
Antalet inskrivna ungdomar mellan 18-24 år var föregående år 78 personer,
det innebär en ökning med 257,7 %. 
Antalet utrikesfödda som är inskrivna i FAS 3 idag är 9.380 personer,
motsvarande siffra från föregående år är 7.761,
det är en ökning med 20.9 %.
Allt fler och fler slussas in i slavprojekt FAS 3.

Den här informationen har jag hämtat hos Arbetsförmedlingen, Månadsstatistik!

Klicka på bilden för att se bättre.

För att få fram siffrorna gällande ungdomar i FAS 3 (sysselsättningsfasen) måste man klicka i en liten ruta längst upp på sidan. Likadant gäller siffrorna angående utrikesfödda i FAS 3.
Den 9 juni 2011 röstade riksdagen för ett stopp av inflödet från FAS 2 till FAS 3, men regeringen struntade i omröstningen, Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister (M) ville inte ha något "idiotstopp" sa hon. Så det rullar på som förut.

Det heter så fint att makten utgår från folket och man utför den i riksdagen, FOLKET röstar EMOT men inget händer! Grundlagen är bruten!


Utförsäkrade och arbetslösa måste få leva i samhället på bra villkor, det som händer nu är inte takt med tiden det är en tillbaka gång till något som var förut! Det är inte att utvecklas som samhälle genom att dra in rättigheter och demokratiska principer.


Jag säger Skrota FAS 3 och stoppa utförsäkringarna!


Text: AnnKatrin Persson, Sociala Medborgargardet (med lite hjälp/samarbete av Iréne).


2 kommentarer:

 1. Jag tycker det är förfärligt.

  Sen ogillar jag kommentaren:
  "Jobb eller utbildning".

  Utbildning kan de välja ändå, fas 3 har inte hjälpt till med något i detta fall, utan bara en ny åtgärd.


  Hur många har kommit i lönearbete och hur många har inte det? Det är rätt statestik, för tar man in utbildning kan det bli 100%, men ingen av dem kanske får jobb efter denna åtgärd..

  SvaraRadera
 2. Om du är i FAS 3 och går en utbildning med CSN bidrag och lån och är borta från FAS 3 i mer än ett år så gäller det att detta leder till ett riktigt jobb, för gör det inte det så får du inte komma tillbaka till JUG och FAS 3. Möjligen om du först gör dig av med allt du äger och har så att du måste söka försörjningsstöd, eftersom de flesta socialkontor kräver en motprestation, att du deltar i FAS 3, för att kvala in....

  SvaraRadera