tisdag 17 april 2012

PRIO 1 och Föreningen Handtaget i blåsväder

Det har varit en del uppmärksamhet kring FAS 3 anordnaren Prio 1 på senaste, både i teve och tidningar. Det är inte populärt med negativ kritik.

Även FAS 3 anordnaren, föreningen Handtaget har fått kritik.

ST.NU Medelpad Sundsvall  skrev igår om att "Ingen på Prio 1 har fått ett riktigt jobb.
"Av de 500 personer som har slussats genom Prio1 har hittills inte en enda person fått ett reguljärt jobb som inte baseras på bidrag.
– Det stämmer, men många som är långtidsarbetslösa har olika typer av funktionshinder och handikapp. Det finns ingen arbetsgivare som anställer den här gruppen utan lönebidrag, säger Andersson.
Hon hänvisar i stället till att 18 procent av deltagarna i fas 3 slussats ut i någon typ av sysselsättning.
– Därför tycker jag att kritiken mot oss är fruktansvärt orättvis. De människor som det rör sig om känner sig fruktansvärt kränkta av den här debatten eftersom det utmålas som om att de inte har fått riktiga jobb, säger Sara Andersson."
Hur kränkta människor i FAS 3 känner sig talar de inte om. Att kränka dem i FAS 3 är tydligen en helt annan sak. "Det finns ingen arbetsgivare som anställer den här gruppen utan lönebidrag" säger Sara Andersson. En stor anledning till att FAS 3 har fått den negativa klang som den faktiskt har idag beror på alla kränkande uttalanden som har kommit i media från alla håll och kanter. Vår arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) har väl varit en av dem som gått i bräschen med att uttala sig kränkande om de arbetslösa som hamnat här. Självklart så har detta medfört att FAS 3 fått den låga status som den faktiskt har idag.

TV 4 nyheterna har också rapporterat om Prio 1 på senaste.


Att det skulle kunna ha varit annorlunda är jag säker på om man
  1. Verkligen låtit åtgärden vara frivillig, vilket man ju hävdar idag att den är, men om man nekas ersättning till sin försörjning om man nekar så kan man ju inte kalla det frivilligt, vem i herrans namn kan leva på luft?
  2. Man hade sett till att ge en skälig ersättning till deltagaren för dennes medverkan, där även kollektivavtal, lagstadgad semester och pensionspeng ingått.
  3. Man hade insett att man måste tänka sig för innan man uttalar sig om en så stor grupp arbetslösa människor. Detta är ingen homogen grupp, här finns alla sorter och alla har olika förutsättningar, kunskapsnivåer, visioner och erfarenheter.
  4. Man hade sett till att man inte vart totalt avspärrad från alla andra åtgärder runt omkring som studier, praktik och jobbsökande.
Men som det ser ut idag så har man så totalt misslyckats med denna åtgärd att det faktiskt inte finns någon annan utväg än att skrota eländet! Det går inte att fila på det. Det är genomsyrat av misstag. Det finns ingen återvändo.


I blåsväder är också föreningen Handtaget som HD.SE i Landskrona skriver om i en krönika om flera avsnitt.

Om att granska något populärt är rubriken.

"Så varför ska Landskrona Posten granska något som är populärt? Svaret är att det även finns andra viktiga aspekter att belysa.

Som rättviseaspekten - ytterst få pensionärer har tillgång till servicen.

Som konkurrensaspekten - sex företag i Landskrona har skapat riktiga jobb av de tjänster som Handtaget ger bort.

Som arbetsmarknadsaspekten. Kommer de arbetslösa närmare ett riktigt jobb?

I dag inleder vi vår serie om Handtaget med fokus på rättviseaspekten.

I morgon berättar vi om projektet ur deltagares perspektiv.

På onsdag tittar vi närmare på hur bidragspengar har använts.

När det är gjort återstår en annan viktig uppgift för oss.

Att fortsätta skriva om den kommunala hemvården."
Det är bra, det här är något man måste belysa i media, rättviseaspekten... och hur detta snedvrider konkurrens, dumpar priser och därmed även löner. Det är vad det här handlar om. I slutänden. Och de som får betala priset är inte anordnarna, nej, de lever gott på bidragen, nej det är de som tvingas delta i åtgärden FAS 3. De som tvingas jobba heltid för femtusen spänn som man inte kan försörja sig på.

Det kan drabba vem som helst. Fast det tror nog inte många lönearbetare idag. Det är därför detta måste uppmärksammas. För det här angår oss alla. Det kryper inpå oss vare sig vi vill eller inte. Det går inte att blunda. Snart finns det nog ingen som inte känner någon  som känner någon som är arbetslös och hamnat i FAS 3.

Och det kommer att bli värre, mycket värre. Nu börjar även ungdomar mellan 18-24 år att föras över i FAS 3. Snart kanske det är DIN eller din grannes dotter... eller din sons bästa kompis... eller din arbetskamrats barnbarn... vänta bara.


Stadsmissionen är en annan verksamhet inom FAS 3...


Myrorna, Erikshjälpen, Återvinningen... många är de secondhandföretag som tar emot dessa FAS 3:or som man måste "hjälpa ut i sysselsättning" mot en skampeng och där anordnarna gör fina vinster på denna människohandel. Helt legitimt med regeringens goda vilja.

Värmlands folkblad skriver idag om hur andrahandsmarknaden slår nya rekord! Inte ett ord dock om
hur stor del av vinsten som härrör från de bidrag man får för FAS 3. Ingen kan väl kontrollera detta.
Var är oppositionen? Hallå, jag är idel öra angående era förslag på åtgärder av arbetsmarknadspolitiken. Vad har ni i åtanke?

Det är dags att någon sätter ner foten! NU!


VAD SKA MAN DÅ HA ISTÄLLET FÖR FAS 3? Det är ju DYRT att sätta folk i arbete... säger man gärna om man gillar det rådande systemet... eller om man trots att man inte gillar det anser att man MÅSTE sysselsätta de arbetslösa...

Min spontana reaktion på detta måste då bli, Man ska ha RIKTIGA jobb med lön, kollektivavtal, lagstadgad semester och så vidare. Detta får man inte tulla på! Skrota förresten ALLA faserna och gör ALLA arbetslösa lika värda!

/Iréne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar