måndag 26 augusti 2013

"Barracudan" har fått lämna sin Generladirektörsstol.

Igår kom äntligen beskedet att Arbetsförmedlingens Generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, får lämna sin post med omedelbar verkan. Hon fick kicken med andra ord.

Adjö "Barracudan"!



Dock är det ju inte så att hon kommer att få ställa sig i de arbetslösas skara, nej visst inte. Hon sitter tryggt med en månadsinkomst på 142 400 kronor. Per månad! FAS 3 lär hon nog aldrig hamna i. Det skulle annars inte ha gett så många arbetslösa några sura miner. Tvärtom. Det hade funnits många som skulle ha kunnat välkomna henne, lära henne ett och annat om mobiltelefonsurfing och roaming, vilket inte verkar vara något hon bekymrat sig över att lära sig mycket om. Att detta är kostsamt har nog inte undgått oss vanliga... men "Barracudan" surfade lugnt på under sina utlandsresor, det är ju skattebetalarna som får stå för notan... Mobilnotan för ett och ett halvt år tillbaka var på otroliga 311.000 kronor.

Tystnaden var total angående allt detta från regeringens sida, men igår kom så alltså beskedet att hon får gå. Hillevi Engström (M) arbetsmarknadsministern, ger här besked... en del har kallat henne "Papegojan", det kan man förstå efter att ha lyssnat på detta:
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4670889&t=11
Hon fick väl antagligen inte så många fler repliker tilldelade sig, när regeringen överlagt om hur detta skulle framföras för media.



Jo och nu så ska man alltså ta tillvara "Barracudans" kompetenser... på regeringskansliet. Något som Dagens Arena kallar för "Elefantkyrkogården". Dagens Arena skriver bland annat så här:

"Men Bermudez-Svankvist kommer inte att få sparken utan blir i stället omplacerad inom riksdagskansliet – med bibehållen lön. Där arbetar sedan tidigare åtta avpolletterade generaldirektörer. Senaste tillskottet till regeringens ”elefantkyrkogård” var Pia Enochsson, som fick avgå efter massiv medarbetarkritik från Myndigheten för yrkeshögskolan i juni i år.
Sammanlagt uppgår lönerna för generaldirektörerna på elefantkyrkogården till drygt 11 miljoner kronor per år, exklusive sociala avgifter och förmåner."


Har kikat lite på information på Wikipedia vad som går att finna om Angeles Bermudez-Svankvist.

"Bermudez Svankvist är av regeringen utsedd till ledamot i den e-delegation som tillsattes 26 mars 2009 samt till ledamot i insynsrådet för Försvarsmakten som regeringen tillsatte 4 oktober 2012."
Så något FAS 3 ser det inte ut att bli för hennes del. Det är skillnad på folk och folk kan man tycka, men hon har ett år kvar att avtjäna av den avtalade anställningen. Man kan ju hoppas att hon kan göra någon nytta UTAN att slösa bort mer av våra skattemedel. Men enligt Hillevi Engström och co. så hade ju hennes mobilräkningar ingenting med att göra att de valde att avsätta "Barracudan" från Generaldirektörsposten.

Vad blir nu konsekvenserna av att "Barracudan" byts ut mot en ny GD? Blir det någon förändring?
Kommer AF nu att kunna hjälpa arbetslösa bättre? Kommer färre miljoner skickas tillbaka till stadskassan? Själv tror jag inte att det kommer att bli någon förändring alls för de arbetslösa. Samma piska kommer att vina. Det är ju nämligen så att Arbetsförmedlingen, oavsett generaldirektör, får sina direktiv ifrån våran Alliansregering. Att Hillevi Engström brukar skryta med att de har en hel verktygslåda har vi ju alla genomskådat redan. Det som slukar flest arbetslösa är fortfarande den
förnedrande och kränkande åtgärden FAS 3, ja den som de döpt om till Sysselsättningsfasen. Så tyvärr. Det lär nog fortsätta i samma spår. Dock välkomnar jag att man avsatte "Barracudan" och det verkar som att de som stått ut som hennes undersåtar på AF känner likadant.


Anders Borg (M) uttalade sig i SVT Agenda igår och sa bland annat så här:

"Var Bermudez-Svankvist en felrekrytering?

– Hon rekryterades utifrån en opolitisk process. Vi försökte hitta en lämplig kandidat men det är en svår organisation att styra. På senare år har Arbetsförmedlingen nästan alltid varit utsatt för stark kritik, sade Borg och tillade att det är ett svårt verktyg att jobba med.
– Många åtgärder är inte effektiva, man kan inte ha en övertro på dem."

Hör ni vad han säger? MÅNGA ÅTGÄRDER ÄR INTE EFFEKTIVA! Mest ineffektiv lär väl FAS 3-Sysselsättningsfasen vara. Något som Alliansen verkligen tycks ha en övertro på, trots att endast

2 % lämnar åtgärden pga arbete, studier, förtidspension, pension eller för att de inte längre får något aktivitetsstöd när de går in i åtgärden. När ska Borg och co. erkänna att de har misslyckats med sin arbetslinje??? VISSTE ni att det finns 1% lediga vakanser och vi har snart 9% arbetslöshet. Inte konstigt då att allt fler föses in i slutfasen, FAS 3, sysselsättningsfasen...




Adjö "Barracudan"... dags att skriva en ansökan...

Irene





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar