fredag 8 februari 2013

Nu fixar AF jobb åt FAS 3 deltagare....

Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen skapar 1500 jobb för långtidsarbetslösa! Men några RIKTIGA jobb är det inte frågan om utan FSAS jobb...

Det handlar i stora drag om att dölja arbetslösheten, fixa till statistiken...
Först ska Skogsstyrelsen få 1500 FASare att sysselsätta i ett halvår. De får då 30.000 kr per deltagare. Sen ska dessa personer få en kortare arbetsmarknadsutbildning för att klara av att sedan utföra ett arbete i Skogsstyrelsens regi. Dessa jobb är dock inte några "riktiga jobb" utan jobb som ska betalas med så kallade FSAS anställningar, där skattemedel ska gå till att betala det mesta av lönen. Mer om FSAS anställningar kan du läsa om här.
FSAS innebär ett förstärkt stöd till arbetsgivaren som tar emot en person som SAS anställd.

"Arbetsuppgifterna kan till exempel handla om upprustning av leder och rastplatser, inventeringar i skogsmark och landskapsvårdande åtgärder.

– Vi är glada över att kunna bidra till ökad sysselsättning och därmed även visa på skogens möjligheter. Deltagarna ska få en god förberedelse inför arbetslivet genom meningsfull sysselsättning och ökat självförtroende. Samtidigt gör de en viktig samhällsinsats, genom åtgärder som ökar skogens natur- och rekreationsvärden, säger Monika Stridsman, generaldirektör för Skogsstyrelsen."

Klart att Skogsstyrelsen är nöjd. Blir billig arbetskraft. Kanske kan kamreruner slippa utnyttjas i våra svenska skogar framöver?

Vad tycker du som är i FAS 3 om detta?
FAS 3 syssla 6 månader, ev en kortare arbetsmarknadsutbildning för att sedan få en tillfällig anställning med lön i ett år... Hur många av de här 1500 personerna kommer sedan att få en RIKTIG anställning tror du? Min gissning är att det blir raka vägen tillbaka till FAS 3 när ett år har gått. Möjligen får några nya FASare chansen till ett års konstgjord andning.

Att fixa till arbetslöshetsstatistiken är hela tanken, tror jag.

Irene

2 kommentarer:

 1. hej Irene,

  jag köper en del av dina kommentarer. Men det är extremt svårt att övertyga företag att anställa Fas3are utan viss stöd.
  En företagare vill aldrig ta risker när han anställer. Är man utlänning, utan referens, långtidsarbetslös, eller fas 3are tillhör man aldrig de populära att anställa för ett företag. Man satsar på trygga kort, helst folk som jobbar idag.
  Därför är dessa stöd nödvändiga för att "tvinga in" utfasade människor" i företagsvärlden. För att anställas måste man vara N1 på listan. Är du N2 blir du inte anställd.
  Det stödet är, som du nämnar det bara, ett andetag för dessa människor. Ett mycket viktig sådant dock, där de få finansiell ro under 1,5 år, erfarenhet, socialt nät på nytt,... Det kanske är värt dessa pengar.
  Jag är en före detta VD, och jobbar nu med att försöka ordna jobb åt fas-3-are. Jag är mycket tacksam för alla dessa åtgärder som kan hjälpa till att övertyga ärliga företagschefer att ta en risk för deras verksamhet. En risk som sen gör skillnaden för samhället.

  Ha det bra,

  Greg

  SvaraRadera
 2. Jösses Greg! Det är typ allt jag kan säga om det du skriver och gör.
  Med vänlig hälsning från en ofasad anställningsbar medmänniska

  SvaraRadera