torsdag 6 september 2012

En anordnare i FAS 3 tycker till...

...fick ett mail från en anordnare som vill vara anonym och som tycker att den här bloggen är riktigt bra, men att den innehåller sakfel. Jag lägger in mailet här utan att redigera det så får ni själva läsa och bilda er en uppfattning om han har rätt i sin kritik eller inte.


"Hej.

Jag hoppas att jag kommit till rätt person nu.

Jag läser bloggen fasorna och tycker att den är riktigt bra. Jag håller med dig i stora delar, kanske inte alltmen den diskussionen kan vi lämna därhän.

När jag kommer till "lite bakgrundsinformation ang... " så börjar det spåra ur lite angående betalningen, därav titeln på mailet.

Det stämmer att man som anordnare får 225kronor om dagen. ungefär där slutar det att stämma.
Ersättningen är inte skattefri. Den är inte momsad dvs att staten betalar inte ut extra 25 % som det är på andra varor och tjänster.
Som företagare är detta som vilken inkomst som helst, dvs att om man slår ut vad man som anordnare tjänar på att ha en person i fas 3 hos sig efter skatt så ser ekvationen ut så här. detta förutsatt att det inte finns några andra kostnader som är förknippade med detta ( som de givetvis alltid finns)

225 kr orginalersättning
- arbetsgivaravgifter och sociala avgifter blir 157,34 före skatt
sedan dras ytterliggare inkomstskatt på 25%
efter det är det 118 kronor kvar.

118 kronor på 8 timmar ger 14,75 kronor i timmen efter skatt.

Fundera lite på detta istället. Som du ser så tar staten glatt tillbaks nästan hälften av pengarna inom en månad. som den alltid gör. Och även om man inte är skyldig att redovisa vad man lägger dessa 15 kronor på så har man som anordnare givetvis även kostnader för det man gör och ögon på sig från alla håll.


Jag talar liksom antagligen du gör i egen sak.
Jag är själv fas3 anordnare, ingen kyrka, abf, idrottsklubb, folkuniversitet eller NGO utan ett helt vanligt litet företag med 2 ägare och en deltidsanställd. Jag och en kollega satt en dag i bilen och lyssnade på radio angående de dumheter som folk utsätts för i fas3 och kom fram till att detta kan vi göra bättre. Att det måste kunnas göras bättre. Tanken kan inte ha varit med detta att myrorna ska ha gratis arbetskraft och extra statsbidrag, eller att arbetslösa ska vallas runt som handelsvaror emellan olika organisationer. Vi har båda varit småföretagare och drivit företag i ett antal år och verkligen varit de som anställt folk, skapat arbeten.

Så vi satte oss och tänkte ut ett projekt där deltagarens arbetsuppgift skulle vara att skaffa ett arbete. Det kanske låter otroligt, men efter ett antal månaders bearbetning av AF så godkände dom det.
vi sysslar inte med legoarbeten, städ, packa kläder eller klippa gräs utan vårt arbete idag som anordnare går ut på att bara hjälpa och stödja våra deltagare att skaffa sig ett arbete. Med lön, riktig lön.

Detta gör vi varje dag, 5 dagar i veckan året om (som du kanske vet så får en anordnare aldrig stänga verksamheten för sådana trivialiteter som semester).

Vi kan tyvärr inte ha de senaste datorerna eller snygga lokaler för att ekonomin finns inte för det, firmabilen är en golf från tidigt 90-tal men den funkar. Och vårt koncept funkar. som det ser ut idag så har ca 30% av de som kommer in igenom vår dörr gått ut i arbete. tilläggas bör att vi varit igång i 6 månader.
Vi får bara 6 månaders anordningar utav AF kanske beroende på att vi är nya och lite konstiga.

Fundera på de där 15 kronorna. Jag skulle säga att man får vad man betalar för.
Om vi istället för att förlora inkomst varje gång någon får ett arbete, fick en bonus så kanske fas3 skulle se annorlunda ut. Om ersättningen till anordnare som verkligen försöker att få ut sina deltagare i arbete istället för att vara rena sysselsättningsplatser skulle vara högre så skulle kanske den typen av projekt som vi driver skulle vara fler. Orsaken till att många håller på med dessa gratisarbetes projekt är att ekonomin helt enkelt inte går ihop om man ska ha fina lokaler, centralt och snyggt inredda och lön varje månad på året. Därför börjar de att packa skruvar, tandpetare och korkar mm.

Är det något ni ska lyfta upp som fråga så är det detta, fundera på det. Jag vet att det är surt att vara i fas3, jag pratar med mina deltagare om det varje dag. Men om man istället skulle kunna göra fas3 till en period då man som arbetssökande hade stöd i sitt arbete att skaffa sig ett arbete varje dag, skulle det fortfarande vara dåligt då?

 

Sedan så finns det faktiskt de som inte vill ha jobb eller kan ta ett vanligt arbete.

Detta är en verklighet som vi måste rätta oss efter. Förtidspensionsreformen
tvingade folk tillbaks till en arbetsmarknad där de inte klarar av att tävla. Så visst har jag förståelse för att det ska finnas rena sysselsättningsplatser också.
Och en del vill helt enkelt inte arbeta, utan helst vara hemma och leva på den lilla ersättningen som de får från försäkringskassan. (jag har iofs märkt att det oftast är de som har lite högre ersättning eller så mycket skulder att det inte hade spelat någon roll om de hade haft 50´000 i lön för att kronofogden skulle tagit allt iallafall).

Men som sagt tillbaks till frågan. Jag har alltid undrat varför de i fas 3 accepterar att AF lägger ner så lite pengar på dem? visst är det låg ersättning, men inte så jätte mycket lägre än en "normal" stämpling. men det jag menar är hur kan ni acceptera att en anordnare bara får 15kr i timmen i ersättning och förlorar denna ersättning om han hjälper någon ut i arbete. En jobbcoach till någon i fas1-2 som får arbete tjänar ungefär 40 gånger mer i timmen. Det rimmar ganska illa, då det faktiskt ÄR svårare att få ut någon som kanske varit utanför arbete i 10-15 år. Om ersättningen höjs och med en bonus på att få ut deltagarna i arbete kommer att förändra fas3 i grunden. Från något negativt till något som jag tror att det var tänkt att vara.

Jag skickade ett mail istället för att att posta på din blogg, dels för att jag inte ville påpeka det felaktiga som du skrivit öppet utan ge dig en möjlighet att korrigera det själv.
Men även för att jag uppskattar det du försöker att göra. Jag kan ju givetvis aldrig själv ventilera mina åsikter öppet då jag har AF som enda uppdragsgivare och jag antagligen skulle bli fullkomligt nerhackad som en utnyttjande slavdrivare oavsett vad vi gör eller hur vi gör det.
Tycker du att mitt resonemang stämmer så skriv om det som ditt, om inte så gör det inte. Men ändra sakfelen i din blogg så att du inte förlorar trovärdighet över en sådan skitsak."


Ja, så här skriver alltså denne anordnare till oss på FASORNA.  

Varför får då anordnare av FAS 3 dessa 225 kr per dag per deltagare. Är det för att anordnaren ska kunna ge sig själv en lön? Varför skriver han om abetsgivaravgifter och sociala avgifter? Han betalar ju inte lön till FAS 3:an.

Så här står det, bland annat, i Arbetförmedlingens informationsblad-fas3.pdf"Vad ska anordnarbidraget användas till?
Anordnarbidraget ska utgå till den som anordnar sysselsättningsplatsen och
kan inte delas mellan flera anordnare. Bidraget är avsett att täcka de kostnader
som kan uppstå när en person sysselsätts i fas 3, till exempel kostnader för
handledning, arbets- och skyddsutrustning, skyddskläder, utbildning och/eller
instruktion samt kostnaden för den fysiska arbetsplatsen. Bidraget utbetalas för
den tid deltagaren är placerad hos anordnaren."
 

Kan tycka att den här anordnaren ändå låter ganska sympatisk. För min del känns det nog ändå som den här anordnaren har missuppfattat en del angående vad anordnarbidraget ska täcka. Vad tycker du? Är det någon som läser detta som har några synpunkter?

Jag är dock nöjd med att den här anordnaren tycker att det är bra att den här bloggen finns och att den här anordnaren försöker få sina deltagare ut i RIKTIGT jobb med RIKTIG lön. Men samtidigt ser jag ju utveklingen... att alla idag vill försöka tjäna pengar på arbetslösa. FAS 3:or och andra arbetslösa är en handelsvara, helt enkelt.

Maila gärna dina åsikter i frågan eller kommentera här nedan.

Iréne


Vid en liten enkel kontroll på nätet fann jag att frågan om Anordnarbidraget är skattepliktigt eller inte hade tagits upp tidigare.
 
Här är ett par länkar:
 
 

UPPDATERAR idag med inlägg som inkommit på mailen angående detta inlägg från en anordnare i FAS 3 tycker till...

Först så kom ett mail från en annan Anordnare i FAS 3 som skriver så här:

"Hej Anonym anordnare,

Jag är van att bli påhoppad från alla håll så jag ska inte bete mig likadant, men jag vill gärna kommentera ditt inlägg från ett objektivt perspektiv. Jag är FAS3 anordnare (Avidu Grupp), arbetsgivare (Avidu Group) och anställd (Helt annat företag).

1. Du hänvisar till sociala avgifter och skatt mm. Det är rent felaktigt, man får 225kr om dagen som bidrag för att tillhandahålla en ”sysselsättningsplats”. Du får in de rent i bolaget och kan göra bäst du vill som företagare med pengarna som t ex höja din egen lön om du vill.

2. Skatt betalar man bara om man gör vinst som alla andra. För att redovisa vinst måste bolaget ha mer intäkter än utgifter. FAS3 bidraget går in som en ren intäkt i bolaget. Alltså vid vinst bet du skatt på det som alla andra bolag.

3. Du är anonym, samtidigt som du får ut 30 % i jobb och varit igång i 6mån? Detta hör för andra kanske inte ihop men för mig lyser en lampa..
OM du får ut 30 % i jobb, ni har varit verksamma i 6månader så borde du inte vara anonym, denna löjliga anonymitet försvagar bara din trovärdighet och ditt syfte enligt mig ialla fall.

4. Arbetsförmedlingen skulle jubla om de såg detta resultat och skicka folk till dig på löpande band för vad alla än tror så går handläggarna på knäna av människor de skall ta hand om och kraven från regeringen hårdnar på resultat. DU borde vara ett fantastiskt exempel som skulle vara stolt och visa vad och hur du gör. Människor som ÄR i FAS3 som vill ha ett jobb skulle stå i kö, så.. varför döljer du ditt bästa säljargument.. dvs resultatet?

Du säger:
citat
”Detta gör vi varje dag, 5 dagar i veckan året om (som du kanske vet så får en anordnare aldrig stänga verksamheten för sådana trivialiteter som semester).”

5. Du pratar skatter, ekvationer mm. Min gissning är att du inte har annan verksamhet utöver detta.
Att era löner är ett resultat av er anordnarverksamhet (Inget fel i det, men det ger en indikation på vissa saker och privat kan jag tycka att detta brev/mail från dig enbart har ett syfte att ”trigga” inom ett område som redan är så infekterat och misshandlat. Det känns lite siså där.

Sitter ni 5dgr i veckan båda två + en halvtid och är rädd för repressalier från AF om ni inte är anonyma så måste ni vara väldigt beroende av dessa pengar för egen försörjning, vilket ni inte behöver med sådant resultat.
Din bilresa, 2 företagare jobbar med sina företag och skall sadla om för att hjälpa FAS3??? Hm..
Finns tomten? Mkt märkligt.. Neeh, där förlorade du mig..
Ska man sticka ut hakan bör man vara påläst för man är inte dum i huvudet för att man är FAS3.

Missförstå mig inte, jag missunnar ingen så länge man verkligen gör ngt som leder ngn vart för individen, men under hela denna Avidu resa så har jag sett mer än jag trodde var möjligt.

Om ngt låter för bra för att vara sant så är det oftast så. Annars vill man skrika ut det och bevisa för AF.
Som affärs”kvinna” råder jag dig att om allt du säger är sant så gör din bästa affär någonsin, informera Sverige om dina metoder och alla kommer älska dig. Speciellt AF och de som vill ha ett jobb. För Sverige behöver verkligen ideer (med bevis) om hur man löser denna situation. Vi är alla trötta på alla som snackar men inte kan leverera något vettigt mer än för sig själva.

Som slutkläm kan jag bara med sorg säga att jag har aldrig någonsin i min 25åriga karriär (50 idag) skådat ett sådant missbruk, gameri i godhetens namn och skenhelighet i att stå sig själv närmast på andras bekostnad.
Jag är själv snart klar med mitt projekt och så fort jag lämnat över Avidu till de anställda 100% så skall jag dra mig undan, ta en lång dusch och skriva en lång bok om allt jag sett och hört. Denna resa har gjort mig till en annan person dvs den jag är idag, väldigt ödmjuk och besviken.

/Monica Jalke, Grundare till Avidu Group (FAS3 anordnare, MOT FAS3 dvs. inget resultat mer en egen vinning)."


I ett annat mail som innkommit så uttrycker man sig så här:

"En replik till inlägget "En anordnare i FAS 3 tycker till... " här nedan

Anordnarbidraget utgår till den som anordnar sysselsättningsplatsen=han själv

Han borde nog sluta som fas3 anordnare om han betalar arbetsgivaravgift på
sin egen inkomst och betalar så pass som 70%

Matte är inte heller en stark sida hos honom,av dom 225 som han får i
bidrag betalar han alltså 157,34(70%) i arbetsgivaravgifter,då återstår
225-157=68kr

På dom 68kr betalar han 25% i inkomstskatt = 17 i skatt,återstår 68-17 = 51kr

Han tjänar riktigt dåligt,stackarn    51/8 = 6,375 kr/timme" 
 

 8 kommentarer:

 1. Precis som baktanken med jobbcacher så medför den här anordnarens - kanske något välvilliga - insats på arbetsmarknaden att fler blir duktigare på att söka jobb. Detta antaget att h*n lyckas.

  Dels söker folk som ännu inte är fast i åtgärd jobben effektivare av egen kraft, men sen får de (ibland) hjälp av duktiga coacher som sätter turbo på jobbsökandet.

  Allt detta bottnar i regeringens mål att öka konkurrensen om jobben.

  Detta i sin tur verkar lönedumpande.

  Så även om man kan andas en god vilja från denne enskilde anordnare så finns det ändå inget gott i aktiviteterna.

  Slutresultatet blir endast att de som får jobb får det på bekostnad av någon annan.

  SvaraRadera
 2. Jag misstänker att intäkter i enskild firma hamnar som lön hos ägaren som hN FÅR BETALA skatt och soc. avgifter på. För AB är det ju bara som vilken intäkt som helst.

  SvaraRadera
 3. Enligt Arbetsförmedlingen är anordnarbidraget skattefritt:

  https://www.facebook.com/Arbetsformedlingen/posts/316642081713763

  Så här svarar de på frågan: "Arbetsförmedlingen Hej Bengt och Adrian!

  Angående anordnarbidraget så måste anordnaren kontakta Skattemyndigheten. Ifall Skattemyndigheten anser det vara intäkt eller hur de ställer sig till det. Anordnarbidraget kan vara skattepliktigt.

  Med vänlig hälsning
  Bitte, arbetsförmedlare"

  De bollar över svaret till Skatteverket och det är nog som de skriver att det beror på om det räknas som en intäkt eller ej.

  Oavsett vad så betalar man INTE sociala/arbetsgivar avgifter på anordnarbidraget eftersom personen anordnarbidraget är knutet till inte är anställd - bara sysselsatt.

  SvaraRadera
 4. Wow det år så sköna naiva inlägg i den här debatten. Tycker också att Fas 3 borde läggas ner. Alla långtidsarbetslösa borde istället tvingas till riktigt arbete för att erhålla ersättning. Så gör man i många andra länder. Har svårt att tro att något annat land i världen skulle ersätta människor för att göra i princip ingenting.

  SvaraRadera
 5. Den där anonyme "Hen" retas bara, för vilken människa tror att den är oersättliga på en arbetsplats? Jag fick gå efter 22 år och då hade jag en specialisttjänst! Så varför då tvinga människor att arbeta??? Det vore i så fall förbjudet att avskeda folk om det nu ska va någon vits att alla ska ha ett jobb... moment22, typ ;)

  SvaraRadera
 6. Med blodsmak i munnen och snart både hjärnblödning och hjärtinfarkt läser jag ovanstående mängder av faktafel OCH även fördomar :-/

  VAD ÄR DET FOLK SOM INTE ÄR INNE I "FASORNAS LAND" INTE FÖRTSTÅR OCH FATTAR???

  - VI ÄR INTE LATA ELLER KRÄSNA

  - VI VILL INTE ARBETA GRATIS PÅ NÅGOT SÄTT

  - VI VILL HA LÖN, REGELRÄTTA ANSTÄLLNINGAR
  INOM RAMEN FÖR KOLLEKTIVAVTAL

  - VI VILL INTE VARA TÄRANDE BIDRAGSTAGARE

  - FÖR IDAG UTFÖR VI GRATIS-ARBETE HOS FÖRETAG

  - DESSUTOM FÅR FÖRETAGEN BIDRAG (SKATTEFRIA)
  FÖR OSS "FASARE" - SOM DE TAR SOM VINST

  - ALLT DETTA GÖR ATT DET SKER LÖNEDUMPNINGAR

  - VI "FASARE" ANVÄNDS SOM MASKINER, BARA ATT TA
  EN NY "FASARE" SOM GRATIS ARBETSKRAFT NÄR DEN
  FÖRRA ÄR TOTALT UTE IFRÅN FAS OCH FÅR GÅ PÅ
  SOCIALBIDRAG FÖR ATT ÖVERLEVA

  - VI FÖRLORAR BÅDE FÖRSÖRJNINGSMÖJLIGHETER
  LIKSOM KÖPKRAFTEN

  VI VILL OCKSÅ KUNNA BIDRA TILL ATT SVERIGES EKONOMI INTE GÅR I NEDÅTGÅENDE "SPINN" OCH VI VILL INTE HA LÖNEDUMPNINGAR OCH ELLER HA DESSA KLASSKLYFTOR SOM HAR SKAPATS AV DETTA MED FAS.

  VI KRÄVER MÄNNISKOVÄRDET TILLBAKA... >:-(

  = AVVECKLA FAS!

  (Jag är själv i Fas1 just nu)  SvaraRadera
 7. Lägg ner fas3 så man sedan kan ge en anställning till alla arbetslösa :) Alla klagar på fas3, men ingen kan säga vad som är ett hållbart alternativ.

  SvaraRadera
 8. Skatteverket anser att det finns ett direkt samband mellan utbetalat anordnarbidrag och en tillhandahållen tjänst när Arbetsförmedlingen betalar ut anordnarbidrag till ett företag för att detta ska ge ett utlåtande av yrkeslämpligheten, eventuellt i samband med arbetspraktik, s.k. yrkeskompetensbedömning. En bedömning av vilken yrkeskompetens en arbetssökande har är något som Arbetsförmedlingen gör inom ramen för sin verksamhet. Resultatet av den yrkeskompetensbedömning som företaget gör i dessa fall är något som Arbetsförmedlingen har nytta av i sin egen fortsatta handläggning av den arbetssökande. Bland annat kan bedömningen användas som underlag när Arbetsförmedlingen tar fram den arbetssökandes handlingsplan. Att yrkeskompetensbedömningen i vissa fall sker i samband med arbetspraktik medför enligt Skatteverket ingen annan bedömning. Den utbetalning som sker av anordnarbidrag för att företaget ska tillhandahålla en yrkeskompetensbedömning innebär således att det aktuella företaget därigenom tillhandahåller Arbetsförmedlingen en tjänst mot ersättning, d.v.s. det är frågan om en omsättning i mervärdesskattelagens mening.

  http://www.skatteverket.se/rattsinformation/reglerochstallningstaganden/stallningstaganden/2013/stallningstaganden2013/13169720913111.5.8dcbbe4142d38302d72043.html

  SvaraRadera