lördag 18 maj 2013

Både GP och AFTONBLADET har granskat bidragsjobben

Det började med att GP satte igång en granskning av kafékedjan Le pain Français.
Man frågade sig "Hur kunde de växa så snabbt?" och det visade sig att nästan hälften av de anställda hade bidragsjobb. Staten subventionerade alltså anställningarna och då är det inte konstigt att affärerna blomstrar kanske?

Tänk dig att du själv har ett kafé som du driver helt seriöst och har anställd personal som du betalar full lön och sociala avgifter för, sen kommer ett företag och placerar sig vägg i vägg med samma affärsidé, med den skillnaden att de bestämmer sig för att hålla lönekostnaderna nere och kontaktar därför Arbetsförmedlingen för att se om det finns möjlighet att få några lönebidragsarbetare...

De kan hålla lägre priser och högre service, varför dina kunder börjar sina... du får helt enkelt slå igen. Detta är kontentan av den bidragslinje som Arbetsförmedlingen under regeringens direktiv driver. Att den här kedjan kunde få så många bidragsanställda har nu, tack vare GPs granskning, lett till att Arbetsförmedlingen gör bidragskontroll över hela landet...

Ur GP 12 april 2013: Regeringens bidrag till företagare utan någon grundlig kontroll och uppföljning snedvrider konkurrensen och utsätter de anställda för risken att bli utnyttjade, skriver Oscar Ernerot och Claes-Mikael Jonsson, LO.

"Le Pain Français missbruk av lönebidrag är tecken på en systemkris. Det visar hur bristfälliga de regelverk som omger arbetsmarknadspolitiken har blivit under den borgerliga regeringen. Det är ironiskt att höra Fredrik Reinfeldts och borgerliga politikers retorik om ett samhälle där utsatta människor sägs missbruka bidrag. Lönebidragsskandalen i Göteborg visar på motsatsen – att det är hög tid att strama åt arbetsgivarnas bidragsmissbruk.

Dagligen rapporteras om hur regeringen smetar ut skattepengar i bidrag till arbetsgivare. Allt för att statistiken över arbetslösa ska minska, kvantitativa lösningar på arbetslöshetsproblemet går före kvaliteten i insatserna. De som lider mest är de som söker arbete.

Genom Arbetsförmedlingen har regeringen betalat ut stöd med frikostiga löften om att arbetsgivaren kan sänka sina lönekostnader. Det sker utan grundlig kontroll och uppföljning. För en ung person kan man få 3 500 kronor i månaden och drygt 12 000 kronor för en långtidsarbetslös. Den arbetsgivare som besöker Arbetsförmedlingens hemsida kan shoppa runt bland en rad olika former av ekonomiskt stöd."
Arbetsförmedlingen jobbar stenhårt på att REA ut arbetskraft.


Anställ en person som varit utan arbete i minst ett år så får du ett rejält bidrag till lönen under lika lång tid.

Ännu bättre blir det, för arbetsgivaren, om de istället kan få en person på Särskilt anställningsstöd. Då läser man följande: Anställ en person som varit utan arbete länge. Då kan du få en stor del av lönen betald av oss. Du får även ersättning för handledning.
 
 
 
"Aftonbladet har avslöjat arbetsgivare som systematiskt utnyttjar bidragsjobbare, som vägrar betala ut löner och som pressar de allra svagaste.
Responsen på vår öppna granskning har varit enorm. Hundratusentals har läst och tusentals har kommenterat och delat artiklarna."
 
Är det någon som tror att det kommer förändra något? Det lär bli mer sekretess, om du frågar mig. Det är så att sekretess behöver sättas in för att skydda arbetsgivare. Läs bara detta:
 
"En dom från 1996 ger viss vägledning om vilken skada som lagstiftaren oroas över att företagen ska drabbas av. Dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, hade förvägrat SVT uppgifter om ifall en företagare hade tagit emot någon form av arbetsmarknadspolitiskt stöd. AMS hävdade att statsbidrag kunde påverka ett företags möjligheter att ta betalt och därmed påverka konkurrenssituationen. Uppgifter om huruvida ett företag har eller inte har arbetsmarknadspolitiskt stöd ansågs därför, enligt AMS, kunna falla in under begreppet affärs- eller driftförhållanden. Kammarrätten och Regeringsrätten gick på AMS linje och SVT fick inte uppgifterna."

Till sist, men inte minst vill jag göra er uppmärksamma på en protestlista som jag delat i min logg på facebook. Så här står det när man klickar på länken:

"Vi som vill ha kvar Café på Klostret i sin nuvarande regi. Efter att kyrkan beslutat att själva driva cafet med arbetslösa i FAS 3 och köra ut Lena Svedung som inte bara är en egen företagare sen många år tillbaka utan också sitter på stor erfarenhet och enormt mycket känsla för yrket.
Så nu startar vi en namninsamling för alla som är emot detta.
Många har redan visat sitt stöd via våran namninsamling
som ligger inne i cafét men nu kommer även en via nätet."
http://emot.se/namnlistor/191/


Trevlig helg och kommentera gärna inlägget.
Irene



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar