fredag 7 december 2012

ARBETSLINJENS FAS 3 KRACKELERAR


DA (Dagens Arbete) skrev igår en artikel som tog upp att Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, underkänner Arbetslinjens FAS 3. De som hamnar där hamnar allt längre bort från arbetsmarknaden.

Bilden hämtad från Facebooksidan "VI som INTE vill ha FREDRIK REINFELDT som STATSMINISTER".

Ja det är klart. Ju längre tid man är borta från arbetsmarknaden, desto längre bort hamnar du. Men det är inte BARA det som är följden i FAS 3. I FAS 3 är du uträknad. Det blir dock heller inte bättre av alla nedlåtande uttalanden som görs av våra folkvalda i regeringen och andra myndighetspersoner angående de som hamnar i FAS 3.

DA skriver också:

 
”Anders Forslund är professor och biträdande chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, och en av Sveriges ledande experter inom området. Han säger att fas 3 aldrig var tänkt att leda till ett ordinarie jobb.

 

-Fas 3 var aldrig tänkt att bli ett ställe där man hamnar om det överhuvudtaget finns en rimlig chans att man skulle kunna få ett jobb till normala marknadslöner. Mot bakgrund av att vi vet att aktiviteten är väldigt låg i fas 1 och 2 så är min gissning att många hamnar i fas 3 som inte borde ha gjort det, säger han.”


I DAs artikel finns även en länk till en intervju med Angeles Bermudez-Svankvist. Lyssna gärna på den här.
Professor Anders Forslund säger också till DA om FAS 3:
 
”Det är därför jag menar att det är väldigt viktigt att man ser till att de som hamnar där är ”rätt” personer. Det är klart, om en person som kan få ett jobb hamnar i ett program som inte är tänkt som ett sätt att skaffa sig ett riktigt jobb, då skapar man en situation som inte är bra för någon. Inte för den som skulle kunna få jobb och inte för skattebetalarna.”
 
Det är alltså så att man när man hamnar i FAS 3 inte ska vara där för den anledningen att man ska kunna få ett jobb. Nej. De som hamnar här anses uträknade. De ska bara sitta där på detta statligt finansierade vuxendagis för att fixa till siffrorna i arbetslöshetsstatistiken. Detta på bekostnad av skattebetalarna som ska finansiera lekstugorna till anordnarna som i många fall tjänar storkovan på de arbetslösas olycka. Inte att förglömma Ivan Daza, Jobbfabrikens ägare som ordnat sig en redig peng på banken.
Tusentals ungdomar är på väg in i åtgärden. Nu skälver nog generaldirektören. Ska hon lyckas mota olle i grind? Ca. 12000 ungdomar är redan nu inskrivna i Jobb och utvecklingsgarantin, de går med stormsteg mot FAS 3. Ska Angeles Bermudez-Svankvist anställa dem alla på AF?
Eller hur ska hon bära sig åt. Vad säger regeringen? Får AF några nya direktiv tro?
Man kan också konstatera att regeringens stora satsning på Jobbcoaching inte gett det resultat som de förmodligen hoppats på. Men själv är jag inte ett dugg förvånad. Det säger sig ju själv att det inte spelar ett dugg roll hur många arbetsförmedlare eller jobbcoacher man än anställer. Finns det inte jobb så finns inga jobb att förmedla eller coacha till. Då återstår bara FAS 3. Sorry, men det här är ingen nyhet för min del.
Lyssna gärna på P1 morgon som har flera inslag i frågan. Läs mer här.
 
 
 

"I oktober 2007 fick 40 000 personer aktivitetsstöd. I oktober i år var de 160 000. Alltså fyrdubblats på 5 år.

Och här räknas inte de in som fått ett nystartsjobb eller har lönebidrag, till exempel."

 
Det är illa med ARBETSLINJEN.
Vänsterpartiet säger nu att de tänker utmana regeringen och ARBETSLINJEN.

 "I valrörelsen 2014 vill vi vara det parti som tydligast driver frågor som påverkar vardagen på jobbet för alla; från den relativt välavlönade tjänstemannen med fast anställning till timvikarier, bemanningsanställda och lastbilschaufförer. Vi tror inte på den motsättning mellan grupper som alliansens politik gör allt för att underblåsa. De allra flesta, arbetare, tjänstemän, arbetslösa och sjukskrivna har gemensamma intressen av trygga anställningsformer, bra trygghetssystem och starka fackföreningar.

Vi vill också visa att det inte är utländska arbetare som hotar löner och arbetstillfällen i Sverige. Istället är problemet att utländska arbetare blir utnyttjade som lågavlönad, rättslös arbetskraft. Det går att ändra på genom politiska beslut i EU och här hemma i Sverige."
 
DAGENS ARENA skriver:

”Rätten till omställningsstöd också ska gälla för personer med tidsbegränsade anställningar och för personer som blivit uppsagda på grund av ohälsa.” Det skriver förhandlings- och samverkansrådet PTK.

Just nu pågår intensiva förhandlingar om ett nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Syftet är att öka tryggheten och stärka alla tjänstemäns ställning på arbetsmarknaden. Även för dem som inte har en tillsvidareanställning.
 
Aftonbladet skriver om den Barnfattigdom som Regeringen i sitt vägval väljer att öka och hänvisar till Rädda Barnens senaste rapport.

"7 DECEMBER 2012. Barnfattigdom
 Det finns saker man inte riktigt får prata om i Sverige. Som att barnfattigdom i grunden handlar om politiska val.
Enligt Rädda barnen, som presenterade sin årliga rapport om barnfattigdom i går, är 242 000 barn i Sverige fattiga. Statistiken är från 2010 och det är den tionde årliga rapporten Rädda barnen publicerar.
Sedan 2010 har Sverige gått in i en ekonomisk kris och en varselvåg. I dag är läget med all ­säkerhet värre.
Fredrik Reinfeldt har valt att det ska vara så här. Han valde det när han drog ner a-kassan och tryckte människor ur sjukförsäkringen. Därför att arbetslösa och sjuka har barn."
 
Som grädde på moset har nu Regeringen en ny utredning om de så kallade utbildningsanställningarna för ungdomar. Facken rasar, tidningen ARBETAREN skriver bland annat detta:

"I en statlig utredning föreslås en ny anställningsform för unga personer under 23 år. Ett av förslagen som regeringen väntas ta ställning till innebär att arbetsköparen och den unga arbetaren gemensamt ska komma överens om villkoren för anställningen utan inblandning från facket.

– Det här är riktigt dåligt. Kasta utredningen i papperskorgen, kommenterar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Arbetsköparen ska, enligt utredningens förslag, även få ett stats­finansierat bidrag på 30  000 kronor per år och anställd. Därtill behöver arbetsköparen inte ange någon särskild orsak för att avbryta anställningen under de första 18 månaderna. Först därefter övergår anställningen till en tillsvidareanställning."

 
 
 
 
Julen närmar sig med stormsteg. Många har varken råd med julmat eller julklappar. Jag vill tro att de i dessa familjer ändå har något som är mycket mer värt. Nämligen värme, kärlek och omtanke till varandra, nära och kära... och som gärna skulle se en ökad solidaritet i samhället, som idag är ISKALLT i många fler aspekter än den snö som nu faller och lägger sig som ett täcke över Sverige.
 
Nedräkningen är här. Valet 2014 blir avgörande för allas vår framtid. Väljer svenska folket att fortsätta på den inslagna vägen eller börjar det sovande folket att vakna på riktigt? Jag hoppas det. För allas vår framtid.
 
Iréne
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 kommentar:

  1. Vi börjar bli många som gärna ger våra liv ifall det behövs för att förändra samhället

    SvaraRadera